Ανοικτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές


Αλαλούμ με τις «ανοικτές» Κυριακές. Αλλού θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κι αλλού κλειστά
Αλαλούμ με τις «ανοικτές» Κυριακές. Αλλού θα είναι ανοικτά τα καταστήματα κι αλλού κλειστά
Του ΧΡΗΣΤΟY ΚΟΛΩΝΑ
Μόνο η Ανατολική Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού -κι αυτά όχι όλα- και ο δήμος Φυλής από την Περιφέρεια Αττικής, θα έχουν ανοικτά τα μικρά εμπορικά καταστήματα για όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Οι φόβοι για το επιπλέον λειτουργικό κόστος αλλά και η ανησυχία ενόψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθόρισαν εν πολλοίς τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της Αττικής για την κυριακάτικη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής.
Στη Θεσσαλονίκη πάλι, αποφασίστηκαν τρεις επιπλέον Κυριακές, από τις επτά που ορίζει ο νόμος.
Το πείραμα της πρώτης «ανοικτής» Κυριακής έγινε και τα συμπεράσματα αναγνώστηκαν διαφορετικά από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι μικροί του λιανικού εμπορίου, όπως εκπροσωπούνται από την ΕΣΕΕ, είπαν ότι ο τζίρος τους δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα παρά μόνο σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι μεγάλοι
του ΣΕΛΠΕ κάνουν λόγο για άνοδο των πωλήσεων 30% έως και 100% σε σχέση με πέρυσι.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκρινε ότι λειτούργησε ικανοποιητικά το μέτρο.
Η σκυτάλη... πήγε στους αντιπεριφερειάρχες. Αυτοί τώρα πρέπει να αποφασίσουν για το αν τα μικρά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά στις περιοχές τους για όλες τις Κυριακές του χρόνου. Οι αποφάσεις τους αφορούν μόνο τα εμπορικά που έχουν εμβαδόν μέχρι 250 τ.μ. και δεν ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise). Επίσης δεν πρέπει να λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop) και να μη βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.
Με βάση επίσης το νέο αγορανομικό νόμο μεγάλοι και μικροί του λιανικού εμπορίου έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτοί επτά Κυριακές τον χρόνο. Αυτές είναι δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία την Κυριακή των Βαΐων, και τέσσερις στις πρώτες Κυριακές, των αντίστοιχων εκπτωτικών περιόδων. Στην Αττική, ανοικτά και τις 52 Κυριακές θα είναι τα καταστήματα στην Ανατολική Αττική. Τη σχετική απόφαση εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης Χρυσάνθη Κισκήρα, λαμβάνοντας υπόψη της «την αυξημένη τουριστική κίνηση (λουτροπόλεις) και την επισκεψιμότητα (δεύτερη παραθεριστική κατοικία)». Έτσι, μπορούν να λειτουργούν, εφόσον το θέλουν τα μικρά εμπορικά στους δήμους Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Σπάτων - Αρτέμιδας, Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα, Ωρωπού, Παιανίας, Παλλήνης, Διονύσου και Αχαρνών. Στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να είναι ανοικτά τα μικρά εμπορικά καταστήματα δύο Κυριακές στη διάρκεια της ΔΕΘ και άλλη μία για όλην την περιφερειακή ενότητα, στο τέλος του χρόνου.
Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά η αγορά δεν θα είναι ανοικτή όλες τις Κυριακές τον χρόνο.
Κλειστά θα είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα τις 45 Κυριακές στους δήμους Πειραιά, Κερατσινίου και Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας και Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Περάματος.
Ανοικτά, όμως θα είναι τα καταστήματα στα περισσότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης έλαβε απόφαση λειτουργίας για τους μικρούς για όλες τις Κυριακές του χρόνου στους δήμους Αίγινας, Αγκιστρίου, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών και Κυθήρων και στα Μέθανα. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία -πέρα από τις 7 Κυριακές- στη Σαλαμίνα και στην υπόλοιπη Τροιζηνία.
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στη Δυτική Αττική, τα εμπορικά καταστήματα, κατόπιν αιτήματος θα είναι μόνο στον δήμο Φυλής. Κλειστά θα είναι, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλα Δήμου στους δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ασπροπύργου και Μεγάρων.
Κλειστά θα είναι τα καταστήματα τις 45 Κυριακές στους δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ηλιούπολης, Δάφνης - Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Καισαριανής.
Στα βόρεια προάστια, μόνο στις επτά Κυριακές του νόμου θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στους δήμους Πεντέλης, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Πεύκης - Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Ψυχικού - Φιλοθέης, Χολαργού - Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου και Ηρακλείου.
«Όχι» είπε και αντιπεριφερειάρχης του Δυτικού Τομέα Αθηνών Κ. Παπαντωνίου. Δεν θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα τις υπόλοιπες 45 Κυριακές στους δήμους Αγ. Αναργύρων, Πετρούπολης, Ιλίου, Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω. Ίδια ήταν και η απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Νοτίου Τομέα Αθηνών Μ. Καρακλιούμη, αν και η Ανατολική Αττική (π.χ. η Βούλα, η Βάρη και η Βουλιαγμένη θα είναι ανοικτά. Μόνο επτά Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα των δήμων Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια