Με αφορμή την άρνηση του Δήμου Φυλής να καταβάλλει στους εργαζόμενους του ΞΕΝΙΟΥ τα ποσά που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην διαδικασία εκδίκασης των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων θα θέλαμε να συνοψίσουμε τη νομοθεσία όσο αφορά τη μή συμμόρφωση των φορέων της δημόσιας διοίκησης σε δικαστικές αποφάσεις:
Μη συμμόρφωση της διοίκησης σε δικαστικές αποφάσεις
Το άρθρο 94 του Συντάγματος όπως αυτό ισχύει σήμερα ορίζει ότι 1. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια υπάγονται οι διοικητικές διαφορές ……2. Στα πολιτικά δικαστήρια υπάγονται οι ιδιωτικές διαφορές ………..Οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται αναγκαστικά και κατά του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ όπως ο νόμος ορίζει΄΄. Στο άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζεται ότι "Η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις.
Η παράβαση της υποχρεώσεως αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο όπως ο νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει αναγκαστικά μέτρα για την διασφάλιση της συμμορφώσεως της διοικήσεως".
Στο άρθρο 1 ν. 3068/2002 προβλέπεται ότι "Το Δημόσιο οι Ο.Τ.Α και τα Ν.Π.Δ.Δ έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρεώσεως αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων".
Η υποχρέωση συμμορφώσεως προς τις δικαστικές αποφάσεις επιτάσσεται και με την απειλή ποινικών κυρώσεων που προβλέπει η ειδική ποινική διάταξη του άρθρου 232Α παρ. 1 η οποία ορίζει επακριβώς τα εξής "όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή δικαστή ή δικαστηρίου ή σε διάταξη δικαστικής αποφάσεως με την οποία υποχρεώθηκε σε παράλειψη ή ανοχή ή σε πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτο πρόσωπο και η επιχείρησή της εξαρτάται αποκλειστικά από την βούλησή του, ή σε διάταξη εισαγγελέα σχετική με την προσωρινή ρύθμιση της νομής μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου ή Ο.Τ.Α ή άλλου Ν.Π.Δ.Δ τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη (729/2/12-3-2010 γνωμοδότηση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου)".
Η μη συμμόρφωση προς τη νόμιμη υποχρέωση εκτελέσεως της προσωρινής διαταγής έρχεται σε αντίθεση και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση στο δικαστήριο.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι προσωρινές διαταγές είναι τίτλοι εκτελεστοί και δημιουργούν υποχρέωση συμμορφώσεως της Διοίκησης κατά τις επιταγές των άρθρων 20 παρ. 1, 28 παρ. 1 και 95 παρ. 5 του Συντάγματος, 6 της ΕΣΔΑ. Η συμμόρφωση αυτή αφορά όχι μόνο την αποδοχή της εργασίας των εργαζομένων αλλά και την καταβολή των νομίμων αποδοχών τους. Η μη συμμόρφωση συνιστά το προβλεπόμενο και τιμωρούμενο από το άρθρο 232Α του ΠΚ έγκλημα, υποκείμενο του οποίου είναι αυτός που είναι υποχρεωμένος σε συμμόρφωση, οποιοσδήποτε και εάν είναι αυτός (7/22-11-2010 γνωμοδότηση Αντιεισαγγελέα Α.Π.) Το αδίκημα του άρθρου 232Α είναι διαρκές και ακολουθείται γ΄ αυτό η αυτόφωρη διαδικασία.
0 Σχόλια