Περιφερόμενα σκουπίδια...



Το Ποντίκι

Μπορεί επτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΝΚΑ, να μην πάνε διακοπές φέτος λόγω οικονομικής δυσπραγίας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα σκουπίδια, που αποτελούν το νέο τάργκετ γκρουπ στον χώρο του τουρισμού…
Τα απορρίμματα άρχισαν με υπουργική βούλα να ταξιδεύουν καλοκαιριάτικα για να πάρουν τον αέρα τους στην Αττική, αφού στις περισσότερες πόλεις της περιφέρειας έχει διαγνωστεί… overbooking!

Χωρίς πλάκα τώρα, με την υπόθεση των απορριμμάτων, όπως και με τον ΧΥΤΑ της Φυλής, συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Για παράδειγμα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2012, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στη συνεδρίαση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ανέφερε ότι σε 22 μήνες η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής θα έχει εξαντληθεί. Σύμφωνα, μάλιστα, με μετρήσεις του ΕΔΣΝΑ, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2012,
είχαν εναποτεθεί στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων σχεδόν 11,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών και απομένουν πλέον μόνο 5,4 εκατ. κυβικά μέτρα μέχρι να γεμίσει.

Και αφού ειπώθηκαν όλα αυτά τα ωραία και καλά, όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτε, αλλά έχουν βαλθεί να ξεμπερδεύουν με τον ΧΥΤΑ της Φυλής μια ώρα αρχύτερα μεταφέροντας στην Αθήνα σκουπίδια και από την περιφέρεια, είτε νομίμως είτε παρανόμως.

Προτάσεις

Για τα νομίμως μεταφερόμενα σκουπίδια, είχαμε πρόσφατα Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει στους Δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας τη μεταφορά απορριμμάτων στον χώρο της Φυλής στην Αττική. Όπως επισημαίνουν η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace, η απόφαση αυτή, που αναφέρεται ως προσωρινή, «ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων από διάφορα μέρη της χώρας στη Φυλή ή αλλού. Έτσι επιλέγεται ως λύση η γεωγραφική μεταφορά του προβλήματος και όχι η αντιμετώπισή του».

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν, αντί τα σκουπίδια να ταξιδεύουν από την Πελοπόννησο στην Αττική, να γίνεται επιτόπου επεξεργασία και αξιοποίησή τους με κινητό και μη μόνιμο εξοπλισμό. Έτσι, το 80%-90% των σκουπιδιών θα υφίσταται επεξεργασία, και θα ταξιδεύει για την Αττική μόνο το 10%-20% της αρχικής ποσότητας.

Όπως τονίζουν, σήμερα είναι πια τεχνικά δυνατή η πλήρης επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων με τη χρήση φορητού εξοπλισμού ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρεται για προσωρινή λύση σε άλλη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν ολοκληρώνονται οι μόνιμες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace, σε σύγκριση με την πλήρη μεταφορά των απορριμμάτων των Δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας στην Αττική, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

• Μειώνεται κατά 38% το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους δύο δήμους και συγκεκριμένα εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι που υπερβαίνουν τα 6.300.000 ευρώ την τετραετία 2013-2016.
• Αυξάνεται σημαντικά η ανάκτηση - ανακύκλωση υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων των Οδηγιών 62/1994 και 98/2008 για την ανακύκλωση συσκευασιών και υλικών αντίστοιχα.
• Αυξάνεται σημαντικά η αξιοποίηση και κομποστοποίηση των οργανικών υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 31/1999 για την εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών.
* Μειώνονται σημαντικά τα επιπλέον υλικά που θα πηγαίνουν στον πολύπαθο και υπερ-πολύτιμο χώρο της Φυλής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια