Αναπτυξιακή συνάντηση με στόχο το «επιχειρείν» στη Δυτική Αττική

  
  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 7 Φεβρουαρίου 2013
Ταχ. Δ/νση:    Ταχ. Κώδικας:  Τηλέφωνο:   Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση:
Ηρώων Πολυτεχνείου 78
192 00 - ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Μηλιδάκης Ιωάννης
imilidakis@patt.gov.gr




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναπτυξιακή συνάντηση με στόχο το «επιχειρείν» στη Δυτική Αττική

Με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, ευρεία σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη και το «επιχειρείν» στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την κα Δήμου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Από τη Δυτική Αττική κ.κ. Άγγελος Λιόσης και Θέμης Γιαννικάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα ΕΣΠΑ κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, εκπρόσωποι φορέων των επιχειρήσεων, ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Αδριανός Μιχάλαρος, ο Γ.Γ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Ευάγγελος Λίγγος, στελέχη των τραπεζών και
στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.

Η ατζέντα της συνάντησης είχε ως γνώμονα την ανάπτυξη, τη συζήτηση, την υποβολή προτάσεων και την καταγραφή προβλημάτων σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες που, οι οποίες απαντούν σε κυρίαρχα ζητήματα που οι ίδιες οι επιχειρήσεις είχαν θέσει. Ειδικότερα συζητήθηκαν τα εξής:

§  Πάταξη του Παρεμπορίου.
§  Ασφάλεια στην εργασία και απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης.
§  Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
§  Χρηματοδότηση.
§  Δημιουργία δικτύου προσφορών των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής προς τους καταναλωτές.

Ανοίγοντας τις εργασίες η Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να μεταφέρει και το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Αττικής κου Γιάννη Σγουρού, λέγοντας: «Ανάλογη είναι και η βούληση του Περιφερειάρχη, του Γιάννη του Σγουρού, ο οποίος χαιρετίζει ολόθερμα την σημερινή μας συνάντηση. Είμαι βέβαιη ότι αυτή του την βούληση μπορείτε να την επιβεβαιώσετε όσοι από εσάς βρεθήκατε στην συνάντηση μαζί του στις 12 του προηγούμενου Δεκέμβρη».

Αναφορικά με την πάταξη του παραεμπορίου κάτι που είναι ένα πάγιο αίτημα όλων των φορέων που εκπροσωπούν επιχειρήσεις και οι λόγοι είναι αυτονόητοι, η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε: «Γύρω από το παραεμπόριο ‘’στήνεται χορός εκατομμυρίων’’ με πληγή για τα δημόσια έσοδα και επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ να χτυπηθεί στην ρίζα του για το καλό όλων μας!!

Στις 13 Δεκεμβρίου 2012,προκαλέσαμε σύσκεψη στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής με θέμα «Προβλήματα που παρουσιάζονται από την λειτουργία μονάδων ανακύκλωσης άχρηστων μεταλλικών υλικών – σκραπατζίδικα δηλαδή - στην περιοχή της Δυτικής Αττικής», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των δραστηριοτήτων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στην εν λόγω σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα παραεμπορίου που προκύπτουν κατά την λειτουργία των μονάδων ανακύκλωσης, και προτάθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες μέτρα που πρέπει να ληφθούν εκ μέρους των δραστηριοτήτων αυτών για την πάταξη παραεμπορίου.

Η περιφερειακή ενότητα Δυτ. Αττικής και ειδικότερα το τμήμα εμπορίου της Δ/νσης Ανάπτυξης προχώρησε, πρώτη από όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Αττικής στη σύσταση μητρώου κλιμακίων ΚΕΛΑΥΕ για τον έλεγχο των λαϊκών αγορών και της υπαίθριας δραστηριότητας (στάσιμης και πλανόδιας) στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας. Το έργο των ΚΕΛΑΥΕ κρίνεται σημαντικότερο από ποτέ! Στα πλαίσια της χάραξης εθνικής πολιτικής ελέγχων, τα ΚΕΛΑΥΕ συνδράμουν το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παραεμπορίου, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για το επίσημο εμπόριο και τη δημόσια υγεία με τα προϊόντα «μαϊμού» και έχει υποβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών λόγω της παραβατικότητας και της εξαθλίωσης του αστικού περιβάλλοντος (γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών).

Και σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε τόσο τις προτάσεις όσο και την υποστήριξή σας. Ειδικότερα για να αποδώσει η διαδικασία αυτή και επειδή θα απαιτηθούν καθημερινοί έλεγχοι ζητάμε από εσάς που θα είστε και οι ωφελούμενοι να συνδράμετε στο κόστος των καυσίμων».

Η Αντιπεριφερειάρχης σχετικά με το θέμα της Ασφάλειας στην εργασία ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι σε επανειλημμένες συναντήσεις που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ έθεσε διάφορα θέματα που προκύπτουν από την έξαρση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στην περιοχή μας. Μεταξύ αυτών έθεσε τα προβλήματα που προκύπτουν από τα καθημερινά φαινόμενα παράνομων ενεργειών σε βάρος των τοπικών επιχειρήσεων.

Επίσης σε ότι αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης η κα Δήμου ανέφερε ότι με πρόσφατη τροποποίηση της βιομηχανικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα με τον Νόμο 3982 / 2011 έγινε απλοποίηση των διαδικασιών σχετικά με την αδειοδότηση των βιομηχανικών – βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα η Δ/νση Ανάπτυξης μετά από συνεννόηση με τη Διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα δραστηριότητα στην περιοχή.
Η ενημέρωση αυτή θα αφορά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την παροχή αναλυτικών πληροφοριών για την προετοιμασία του φακέλου που πρέπει να υποβληθεί για την αδειοδότηση.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην περιοχή μας γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία καθώς και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Σε ότι με αφορά ως υπογράφοντα δίνω απόλυτη προτεραιότητα και υπογράφω καθημερινά σχετικές άδειες. Θα ήθελα την συνεργασία σας στην κατεύθυνση αυτή. Είτε σήμερα στην συζήτησή μας αλλά και τις επόμενες μέρες θα εκτιμούσα εάν μου καταθέτατε προτάσεις προκειμένου να βρούμε τον τρόπο να τις υλοποιήσουμε προς όφελος των επιχειρήσεων», τόνισε η κα Δήμου.

Για την Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και γενικότερα για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων είτε προέρχεται από το ΠΕΠ είτε από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν σανίδα σωτηρίας μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μοχλός ανάπτυξης για άλλες, η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε στην εισήγησή της:

«Με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ, θα αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και συνακόλουθα θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας η Περιφέρεια Αττικής θα σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις και θα συνδράμει αποφασιστικά προς όφελός τους, στο βαθμό που μπορεί» και συνέχισε: «Εμείς ζητάμε, λόγω της δυσχερέστερης κατάστασης που βρίσκεται η περιοχή μας, να δώσουν προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική με αντάλλαγμα από τις επιχειρήσεις στις νέες θέσεις που θα προκύψουν να αξιοποιήσουν το τοπικό εργατικό δυναμικό».

Στη σύσκεψη διανεμήθηκε έντυπο στο οποίο αναγράφονται δράσεις που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται και άλλες που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε εκείνο το σημείο το λόγο έλαβε ο Περιφερειακός Σύμβουλος με εξειδίκευση σε θέματα ΕΣΠΑ κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να δοθούν τόσο σε υφιστάμενες, όσο και σε νέες επιχειρήσεις. Τόνισε όμως ότι θα χρειαστούν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και αυτή τη φορά ο χαρακτήρας θα πρέπει να αποσκοπεί στην ανάπτυξη στη δημιουργία θέσεων εργασίας κι όχι μόνο στην επέκταση μιας επιχείρησης.

Παράλληλα με την προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ, συζητήθηκε  άλλο ένα ωστόσο σημαντικό κομμάτι, το οποίο είναι η ίδια συμμετοχή.

Ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες από την Αντιπεριφερειάρχη ότι για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ο δυνητικός δικαιούχος της ενίσχυσης μπορεί να χρησιμοποιήσει ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο. Το δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί είναι δυνατόν να υποστηρίζεται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, όπως π.χ.
α) παροχή εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για λήψη επενδυτικού δανείου ή λήψη εγγυητικής επιστολής,
β) την παροχή επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους.
Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα μπορούν να κάνουν χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων του ΕΣΠΑ όπως αυτών της ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος JEREMIE, τα οποία διατίθενται μέσω των Τραπεζών.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων και υπό το πνεύμα της αμφίπλευρης συνεργασίας η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), επιδιώκοντας παράλληλα να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στα πλαίσια της χωρικής της αρμοδιότητας επέλεξε τη συγκεκριμένη σύσκεψη ως διαδικασία προσέγγισης των παραγωγικών φορέων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για την εξέταση λύσεων ή προτάσεων με στόχο την ενίσχυση ρευστότητας των τοπικών επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια και όσον αφορά στη δημιουργία δικτύου προσφορών των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής προς τους καταναλωτές πέρα από την επί τόπου συζήτηση που έγινε, ζητήθηκαν οι προτάσεις των φορέων ώστε να μελετηθούν και να βρεθεί πρακτικός τρόπος υλοποίησης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ως στόχο την εξεύρεση κινήτρων για την ενίσχυση των τοπικών αγορών και την ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών που πλήττεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η Π.Ε Δυτικής Αττικής θα σταθεί αρωγός στις επιχειρήσεις και θα συνδράμει αποφασιστικά προς όφελός δικό τους αλλά και των πολιτών – καταναλωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε το παράδειγμα του τζίρου των προσφορών μόνο των supermarket που για το 2012 ανήλθε στα 250 εκ. ευρώ.

Ως μια πρώτη αποτίμηση της συζήτησης που ακολούθησε είναι ότι δημιουργήθηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας των επιχειρήσεων, τόσο με τις τράπεζες, όσο και με την Περιφέρεια για την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα για το τελευταίο η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, θα διοργανώσει ενημερωτική ημερίδα για το Πρόγραμμα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ. Επίσης οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στην κάλυψη της ίδιας συμμετοχή, αλλά και στην εγγυοδοσία. Επιπρόσθετα ζητήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα να έρθουν προτάσεις προκειμένου να ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα της Δυτικής Αττικής. Συζητήθηκαν ακόμα η επιτάχυνση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση του έργου της αποχέτευσης που ταλαιπωρεί τον εμπορικό κόσμο της Ελευσίνας. Ακόμα συζητήθηκε η διεκδίκηση της άρσης του καθεστώτος που απαγορεύει την ίδρυση μικρών εργαστηρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, αλλά και η παρέμβαση της Περιφέρειας στο να ανοίξει και να λειτουργήσει η μεγάλη δεξαμενή  στο Σκαραμαγκά, καθώς αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια