Σκουπίδια: τώρα αρχίζει το ντέρμπι



Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους τέσσερις διαγωνισμούς διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Μετά τους πανηγυρισμούς, για τη συμμετοχή οκτώ υποψηφίων επενδυτών στους διαγωνισμούς για τις μονάδες της Κερατέας και του Γραμματικού και επτά υποψηφίων επενδυτών για τις μονάδες της Φυλής και των Ανω Λιοσίων, υπουργείο Ανάπτυξης και Περιφέρεια Αττικής έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα και τους κινδύνους της επόμενης ημέρας.
Την πορεία των διαγωνισμών συζήτησαν χθες σε συνάντησή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, οι οποίοι ακολούθως προέβησαν σε δηλώσεις.
Τα πέντε μεγάλα ανοιχτά προβλήματα των διαγωνισμών διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής είναι:

1 Ο επιχειρηματικός πόλεμος των «μνηστήρων των σκουπιδιών»:Αναμένεται να αρχίσει και στη συνέχεια να κορυφωθεί πόλεμος προσφυγών και ενστάσεων, μεταξύ των υποψηφίων αναδόχων. Ο Γ. Σγουρός ζήτησε χθες από τον Κ. Χατζηδάκη να αναζητηθεί «οποιοσδήποτε νόμιμος τρόπος προκειμένου να επισπευθούν οι εκδικάσεις των ενστάσεων και προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο». Ο υπουργός αναγνώρισε ότι ο πόλεμος των ενστάσεων είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για την πορεία του διαγωνισμού και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ είπε ότι «η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει με τον τρόπο που νομίζει».
2 Ο πόλεμος των τεχνολογιών: Η προκήρυξη του διαγωνισμού επιτρέπει όλες τις τεχνολογίες που είναι αποδεκτές από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην αιχμή των εξελίξεων θα βρεθούν οι τεχνολογίες καύσης και ενεργειακής αξιοποίησης, όπως επίσης οι «παίκτες», που έχουν εξ αντικειμένου πλεονεκτήματα στην αξιοποίηση του υπολείμματος της επεξεργασίας των απορριμμάτων, πράγμα που επίσης δεν καθορίζεται από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού αλλά θα προκύψει από τον ανταγωνιστικό διάλογο. Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «οι κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ιδιαίτερα αυστηροί, πιο αυστηροί σε όλο τον κόσμο και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί αυτούς τους κανόνες», ενώ ο κ. Σγουρός συμπλήρωσε ότι «στα θέματα τεχνολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος δεν κάνουμε βήμα πίσω».
3 Οικονομική αξιολόγηση των προσφορών: Το χαμηλότερο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα επιβαρύνει τους πολίτες, θα είναι από τους αποφασιστικούς παράγοντες για την επιλογή των τελικών αναδόχων των διαγωνισμών. Η σύνθετη διαδικασία που απαιτείται για την αξιολόγηση των προσφορών πολλοί εκφράζουν φόβο ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές και προβλήματα. Πάντως, η οικονομοτεχνική και νομική αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και της γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ αποκλείστηκε η λύση των ειδικών συμβούλων.
4 Τοπικές αντιδράσεις: Θεωρείται από τα πιο σοβαρά προβλήματα, μαζί με τις προσφυγές για την ακύρωση των διαγωνισμών. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση, που ικανοποιεί την πρόταση του δήμου για την περιοχή χωροθέτησης και τη δημιουργία μικρότερης δυναμικότητας μονάδας στην Κερατέα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Δήμο Φυλής. Ο Δήμος Φυλής προσέφυγε ήδη στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού, που αφορά την περιοχή του. Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός μίλησε χθες κατ' επανάληψιν για «συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα πίσω». Ειδικότερα ανέφερε ότι «υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Φυλής και ΕΣΔΝΑ διάρκειας 20 ετών» και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ, για αντισταθμιστικά, για έργα και οτιδήποτε άλλο», ζητώντας «ειλικρίνεια λόγων και πράξεων όσων επικαλούνται την προστασία του περιβάλλοντος».
5 Χρηματοδότηση των έργων: Οι τέσσερις διαγωνισμοί προωθούνται με ΣΔΙΤ, ενώ προβλέπεται συμμετοχή κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό έως 60% για την υλοποίηση των έργων. Η τελική έγκριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των έργων θα συνδυαστεί με την πορεία των διαγωνισμών αλλά και τη χρηματοδοτική ικανότητα των ιδιωτών, οι οποίοι περιμένουν αλλαγή της στάσης των τραπεζών, ενόψει ανακεφαλαιοποίησης. Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σγουρός επισήμαναν χθες τον κίνδυνο λόγω εμπλοκών και καθυστερήσεων να χαθούν οι διατειθέμενοι πόροι από την Ε.Ε. ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οι τέσσερις νέες μονάδες στην Αττική προγραμματίζεται να λειτουργήσουν μέχρι το 2015. Παράλληλα ο κ Σγουρός τόνισε, ακόμη μία φορά, ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων οδηγείται σε κορεσμό, ενώ το κύτταρο της Φυλής αντέχει οριακά μέχρι το 2015. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ του 2014 - 15, που η Αττική θα έχει αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων της, ο κ. Σγουρός είπε ότι πρέπει να επιδιωχθεί μία από τις τέσσερις υπό δημοπράτηση μονάδες να λειτουργήσει νωρίτερα.
πηγή:http://www.enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια