ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


                                                              

   Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2013                                 
                                   
                             
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς
·        Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
         κ. Κωστή Χατζηδάκη
·        Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής
·        Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) και
·        Γενική Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων (ΓΓΣΔΕ).

Κοινοποίηση
·        Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραϊμη
·        Γενικό Γραμματέα Δήμου Φυλής κ. Βασίλη Ταταρόπουλο
·        Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Φυλής

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με την ελπίδα ότι θα προσπαθήσετε έστω και τώρα να δώσετε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας και αναφερόμαστε ειδικότερα στο περίφημο ρέμα της Εσχατιάς η κατ΄ εμάς «ρέμα του Αίσχους».
Όπως ελπίζουμε να αντιληφθείτε και από τις φωτογραφίες που σας στέλνουμε εκτός όλων των άλλων δεινών του συγκεκριμένου ρέματος (νεκρά ζώα, χημικά και τοξικά απόβλητα κάθε είδους, σκουπίδια, οικοδομικά υλικά κ.α.), τις τελευταίες μέρες τμήμα του τοιχίου αντιστήριξης, έχει υποστεί αστοχία λόγω και των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα  περισσότερες από 35 κατοικίες.
Η κατάσταση πλέον είναι οριακή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε μία έστω και ιδίας έντασης βροχόπτωση όπως αυτές των προηγούμενων ημερών, να υπάρξει περαιτέρω αποσάθρωση του εδάφους και κατ΄ επέκταση πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ήδη επιβαρυμένες κατοικίες.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα και στη Δημοτική
Κοινότητα Ζεφυρίου τα έργα στο εν λόγω ρέμα, όπως έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες στο τμήμα Καματερό - Ίλιον.
Σε αντίθετη περίπτωση πολύ σύντομα οι κατοικίες που είναι πλησίον του ρέματος θα κινδυνεύσουν άμεσα και τότε οι ήδη ταλαιπωρημένοι κάτοικοι θα κινδυνεύσουν να φύγουν από τα σπίτια τους και το δημόσιο θα αναγκαστεί να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα για την επισκευή των εν λόγω κατοικιών.
Σας κάνουμε δε γνωστό (ακολουθούν σχετικά έγγραφα) ότι όπως προκύπτει από την  ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 8 Ιουλίου 2008 αναφερόταν η χρηματοδότηση του έργου του ρέματος της Εσχατιάς από το Περιστέρι μέχρι τις Αχαρνές , αλλά και από την  Ετήσια Έκθεση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007 – 2013 και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ τον Ιούνιο του  2009 αναφέρεται επίσης ρητά η << Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς - από την πλατεία Ιλίου έως και την Λεωφόρο Καραμανλή και έργων συμβολής ρέματος Πικροδαφνέζας >>, παρόλα αυτά τα έργα στο δικό μας τμήμα δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει και κάποιος πρέπει να μας απαντήσει γιατί.
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ17α/ 08/102/φ.2.2.1 απόφαση του τότε υπουργού κ. Ραγκούση υπεύθυνη υπηρεσία είναι η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γ.Γ.Δ.Ε.του Υ.ΜΕ.ΔΙ. και ειδικότερα για το  τμήμα που ήδη κατασκευάζεται  τώρα εργοδότης – κύριος του έργου και αναθέτουσα αρχή είναι το Ελληνικό Δημόσιο, το Υπουργείο και η Γ.Γ.Δ.Ε. (Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων  Δ7), ενώ φορέας κατασκευής του έργου είναι το Υ.ΜΕ.ΔΥ. και Προϊστάμενη Αρχή είναι η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) με έδρα την Αθήνα.

Ζητάμε λοιπόν να μας απαντήσετε άμεσα γιατί  δεν συνεχίζεται το εν λόγω έργο και στη Δημοτική Κοινότητα Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής.

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή:

1. Σχίζας Αθανάσιος (Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φυλής & Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ζεφυρίου) Τηλ.:6937430352
2. Πανάγος Δημήτριος (Δημ. Σύμβ. Δήμου Φυλής) Τηλ.:6977298703
3. Μαυροειδάκος Ιωάννης (Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Ζεφυρίου & Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Ζεφυρίου. Τηλ. : 6932438689




Αθήνα, 8 Ιουλίου 2009


ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Χρηματοδότηση του έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιος Σουφλιάς, υπέγραψε τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, προϋπολογισμού 198 εκατομμυρίων ευρώ (198.000.000 €) και μέχρι τέλους του έτους αρχίζει η κατασκευή του.

Για το θέμα αυτό ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπέγραψα σήμερα την απόφαση χρηματοδότησης του έργου διευθέτησης της λεκάνης απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, ενός ουσιαστικού έργου υποδομής για την ευρύτερη περιοχή των βορειοδυτικών Δήμων της πρωτεύουσας, διότι αποτελεί τον βασικό αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής έξι Δήμων (Αχαρνών, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Περιστερίου) και τον κύριο αποδέκτη όμβριων της λεκάνης απορροής των Δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων και Πετρούπολης (συνολική έκταση λεκάνης απορροής 90 Km2 ).

Η διευθέτηση της λεκάνης απορροής γίνεται με υπογειοποίηση του ρέματος με την κατασκευή δίδυμου κλειστού ορθογωνικού αγωγού. Με την «υπογειοποίηση» του ρέματος θα δημιουργηθεί μία χρήσιμη επιφάνεια έκτασης 150 στρ. περίπου. Η επιφάνεια αυτή πάνω από τον αγωγό θα αναδειχθεί σε ζώνη πρασίνου και αναψυχής.

Το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, θα κατασκευαστεί σε μήκος περίπου 10 χλμ. και θα εκτείνεται από το Περιστέρι μέχρι τις Αχαρνές. Από αυτά τα 8 χλμ. αφορούν το ρέμα της Εσχατιάς και τα άλλα 2.0 χλμ. τα ρέματα Πικροδαφνέζας και Αγίου Γεωργίου του Δήμου Αχαρνών, που αποτελούν σημαντικούς κλάδους του κυρίως ρέματος.

Μέχρι τον Οκτώβριο δημοπρατείται το 1ο τμήμα του ρέματος της Εσχατιάς από την πλατεία Ιλίου μέχρι την συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων (περί την Αττική Οδό) μήκους 3.300μ.
Στις αρχές του 2010 δημοπρατείται το 2ο τμήμα της, από την Αττική Οδό μέχρι την Λ. Πάρνηθος στο Δήμο Αχαρνών, μήκους 4.800μ, καθώς και τα συμβάλλοντα ρέματα μήκους 2 χλμ περίπου.

Με την κατασκευή και αυτού του σημαντικού έργου βοηθάμε ουσιαστικά τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής όσο και στην αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμισή της».


                                                                                                                                                                                                     
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                              ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ       
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» 2007 – 2013

Ετήσια Έκθεση 2008

Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ
Ιούνιος   2009

ΥΠΕΧΩΔΕ
ΕΠΠΕΡΑΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα ετήσια Έκθεση συντάχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού (ΕΚ) 1083/2006 του Συμβουλίου της Ε.Ε. και την με ΑΠ 23288/ΕΥΣΑΑΠ1332/23.5.2008 εγκύκλιο του ΥΠΟΙΟ.
Ο Στρατηγικός Στόχος για τον Τομέα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ για την Περίοδο 2007 - 2013 είναι:
«Η προστασία, αναβάθμιση και αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και βασικό παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.»
3.Ωρίμανση μεγάλων έργων
Σημαντικός αριθμός από τα μεγάλα έργα έχουν χαμηλό βαθμό ωριμότητας. Ως μέτρο αντιμετώπισης, υπήρξε η χρηματοδότηση των διαδικασιών ωρίμανσης ορισμένων έργων που αφορούν στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής από την Τεχνική Βοήθεια του Ταμείου Συνοχής ΙΙ. Για τα υπόλοιπα έργα της Αττικής χρηματοδοτείται η ωρίμανση τους από το μέτρο 8.2 του ΕΠΠΕΡ 2000-2006, όπως αυτό προβλέπεται στο συμπλήρωμα προγραμματισμού. Για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα σχεδιάζεται να καλυφθούν τα έξοδα ωρίμανσης από τους Δικαιούχους.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ
Νο
ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΟΥ
Π/Υ ΕΡΓΟΥ (ΕΚΑΤ. €)
ΔΙΚΑΙΟΥ
ΧΟΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗ
ΣΗΣ (ΕΤΗ)

ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ

1
Ύδρευση Κέρκυρας
153
Δ6/ ΥΠΕΧΩΔΕ
3,5
Υψηλός βαθμός ωριμότητας
Υπό έκδοση σχετική πρόσκληση
2
Έργα ταμίευσης, επεξεργασίας, μεταφοράς και διανομής νερού για ύδρευση Ν. Χαλκιδικής
131,2
Δ6/ ΥΠΕΧΩΔΕ
2
Οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα το 2010
3
Έργα ολοκλήρωσης επαναδημιουργίας Λίμνης Κάρλας
50
Δ7/ ΥΠΕΧΩΔΕ
4
Το έργο είναι γέφυρα από το Γ΄ ΚΠΣ και εξελίσσεται κανονικά
4
Διευθέτηση λεκάνης απορροής Ραφήνας
52
Δ10 / ΥΠΕΧΩΔΕ
4
Η προμελέτη θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο του 2009
5
Διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου
62,4
Δ10 / ΥΠΕΧΩΔΕ
2
Έχουν εγκριθεί τμήματα της οριστικής μελέτης . Τεύχη δημοπράτησης τον Ιούνιο. Ετοιμάζεται έκδοση πρόσκλησης
6
Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς - από την πλατεία Ιλίου έως και την Λεωφόρο Καραμανλή και έργων συμβολής ρέματος Πικροδαφνέζας
101
Δ10 / ΥΠΕΧΩΔΕ
3,75
Οριστική μελέτη 1ου τμήματος προς έγκριση. Τεύχη δημοπράτησης τον Ιούνιο




                                                                                                                       

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                            Αθήνα  28-6-  2011            

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ&              Αριθ. Πρωτ. Δ17α/ 08/102/φ.2.2.1

            ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΠΡΟΓΡ/ΤΟΣ                          

Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ &

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (Δ17)Τμήμα: α΄)                                                                                   

Ταχ. Δ/νση      : Χαρ. Τρικούπη 182

                     

                     ΑΠΟΦΑΣΗ                                                                                            

ΘΕΜΑ:  Ανάθεση αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου.    
Έχοντας υπόψη :
1.    Τις διατάξεις του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας  της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α΄ 98).
2.    Της παρ. 2 του άρθρου 180  της Κωδικοποίησης της νομοθεσίας κατασκευής δημοσίων έργων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3669/2008 (Α΄ 116).  
3.    Του ν. 3316/2005 «ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις » όπως τροποποιήθηκε   και ισχύει
4.    Της  παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 3481/2006  «Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για το Εθνικό Κτηματολόγιο την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων έργων και μελετών και άλλες διατάξεις» (Α΄162).
5.    Των άρθρων 186 και 210 του ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α΄87).
6.    Του Π.Δ. 69/1988 «Οργανισμός Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων» (Α΄28), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
7.    Του άρθρου 6 παρ. 2 του π.δ. 189/2009 «Καθορισμός και ανακατανομή αρμοδιοτήτων των Υπουργείων» (Α΄221)
8.    Της υπ΄αρ. 2876/7-10-2009) απόφασης του Πρωθυπουργού «Αλλαγή Τίτλου Υπουργείων» (Β΄ 2234)
9.    Της υπ΄αρ. Δ17γ/08/45/Φ.2.2.1/13.3.2007 απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Προϊσταμένης Αρχής στις συμβάσεις δημοσίων έργων αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων  Έργων» (Β΄447),  όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
10.              Της υπ΄αρ. Δ17γ/07/45/ΦΝ439.4/13.3.2007 απόφασης του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ «Αποφαινόμενα όργανα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και των εποπτευομένων νομικών προσώπων κατά την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων μελετών και συναφών υπηρεσιών του ν. 3316/2005 » (Β΄447).
11.              Ότι η Δ/νση Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10)  της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ  έχει υπό εκτέλεση τα έργα «Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς» και  «Διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου» καθώς και τις μελέτες «Μελέτη διευθέτησης ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) Ν. Αττικής από χ.θ. 0+000 (εκβολή στο Π. Κηφισό) έως χ.θ. 12+000», «Διευθέτηση ρέματος Αγ. Γεωργίου Αν. Αττικής από χ.θ. 0+824 (ανάντη συμβολής π. Ερασίνου) έως χ.θ. 8+161 (συμβολή ρεμάτων Καλυβίων και Κουβαρά)», «Διευθέτηση χειμάρρου Αγ. Γεωργίου (Γιαννούλας) Θριασίου πεδίου Δ. Αττικής από χ.θ. 1+835,6 έως χ.θ. 9+055 (Σιφών Μόρνου)»,  «Διευθέτηση ρέματος Ραφήνας»
12.              Ότι οι αρμοδιότητες της Δ/νσης Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10)  της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ που ασκεί τη διαχείριση των σχετικών συμβάσεων,  μεταφέρονται, δυνάμει του άρθρου 210 του ν. 3852/2010, από 1-7-2011, στη Μητροπολιτική Περιφέρεια  Αττικής  χωρίς  στο νόμο αυτό να αναφέρεται οτιδήποτε για τα έργα των Υπηρεσιών αυτών, που είναι σε εκτέλεση  και τα οποία εξακολουθούν να εκτελούνται σύμφωνα  με  τα οριζόμενα εκ των σχετικών συμβάσεων  από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του  ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.
13.               Ότι στην έννοια του έργου σύμφωνα με το δεύτερο  εδάφιο της  παραγράφου 2 του άρθρου 180 του ν. 3669/2008 περιλαμβάνεται και η μελέτη  αυτού.
14.              Ότι για τα έργα «Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς» και  «Διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου», των οποίων οι μελέτες έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τη Δ/νση Υδραυλικών Έργων Περιφέρειας Αττικής (Δ10), κρίνεται αναγκαίο να εκτελεσθούν από τις Υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.
15.               Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
1.  Αναθέτουμε, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 180 του ν. 3669/2008, στη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γ.Γ.Δ.Ε./ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. τις αρμοδιότητες της Προϊσταμένης Αρχής και στο Τμήμα Κατασκευών Έργων Αθήνας της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων /Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι (ΕΥΔΕ/ΠΑΘΕ) τις αρμοδιότητες της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, των ακόλουθων έργων:   
 (α)  «Διευθέτηση ρέματος Εσχατιάς» και 
(β)   «Διευθέτηση λεκάνης απορροής Ερασίνου».
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Προϊσταμένης Αρχής εφαρμόζεται ειδικότερα και η απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Δ17γ/08/45/Φ.2.2.1/13.3.2007 (ΦΕΚ Β 447).
2.    Αναθέτουμε, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 180 του ν. 3669/2008 , στη Διεύθυνση  Εγγειοβελτιωτικών  Έργων (Δ7) της Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ  τις αρμοδιότητες της Προϊσταμένης Αρχής και στο  Τμήμα Μελετών της ίδιας Δ/νσης τις  αρμοδιότητες της Διευθύνουσας  Υπηρεσίας των ακόλουθων μελετών:
(α)   «Διευθέτηση ρέματος Αχαρνών (Καναπίτσα) Ν. Αττικής από χ.θ. 0+000 (εκβολή στο Π. Κηφισό) έως χ.θ. 12+00   

πηγή:e-mail

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια