Τα σκουπίδια μένουν . Τα αντισταθμιστικά …ίσως.



Δύο φορές τον περασμένο μήνα ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του  Ειδικού Διαβαθμιστικού  Συνδέσμου Νομού Αττικής  (ΕΔΣΝΑ) ,ναι σωστά τον διαβάζετε τον τίτλο, κ. Σγουρός, επιχείρησε να συγκαλέσει  το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συνδέσμου προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Διαχείρισης των απορριμμάτων  στην Αττική.
Την πρώτη φορά στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που την διάλεξε, που δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία. Την δεύτερη φορά στις 29 Φεβρουαρίου που υπήρχε  απαρτία αλλά δεν  υπήρχε ικανοποιητική προσέλευση εκπροσώπων των Δήμων, οπότε και πάλι αναβλήθηκε για επτά ημέρες και …βλέπουμε.
Ρωτάμε λοιπόν εμείς οι
αφελείς. Αν οι κύριοι  Αυτοδιοικητικοί δεν ενδιαφέρονται για την διαχείριση  των απορριμμάτων δηλ των σκουπιδιών  για να γίνει περισσότερο κατανοητό ,ένα θέμα που είναι της απόλυτης αρμοδιότητας τους, φαντασθείτε με πόσο ενδιαφέρον ασχολούνται με τα άλλα θέματα.
Κατά την άποψή μας βέβαια δεν είναι  τόσο αφελείς .Απλώς  έχουν επαναπαυθεί και έχουν βολευθεί όλοι.  Όσο τα απορρίμματα μεταφέρονται στην περιοχή της Φυλής καλό είναι να μη δοθεί άλλη λύση  που ενδεχομένως να ανοίξει άλλες πληγές. Θυμηθείτε λίγο την Κερατέα;
Βέβαια ο κ. Σγουρός διαμήνυσε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕ.Σ.ΔΑ) θα εφαρμοσθεί γιατί είναι νόμος του κράτους  με θεσμικές ρυθμίσεις σε βάθος 10ετίας.Σίγουρα  θα γίνουν κάποιες προσαρμογές αλλά δεν θα πετάξουμε  τα χρήματα των φορολογουμένων που  δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και να ξεκινήσουμε πάλι από το μηδέν .
Από την αξιοποίηση των απορριμμάτων ,πάντοτε κατά τον κ. Σγουρό , θα προκύψουν σημαντικά έσοδα τα οποία σήμερα χάνονται με την ταφή των απορριμμάτων .Ο ΕΣΔΝΑ ,που διαχειρίζεται την χωματερή,χρωστάει 72,5 εκ. ευρώ και με κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ.
Επίσης υπάρχει κίνδυνος να χαθούν  και τα 150 εκ ευρώ που είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Τα χρήματα αυτά και όσα προκύψουν στην συνέχεια ,μερικοί τα ανεβάζουν σε μερικά δις ευρώ, είναι και η αιτία που μερικά
 παλληκάρια ακονίζουν εδώ και καιρό  τα μαχαίρια τους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα σφαχθούν στης Μαρίας την… ποδιά.
Πέρυσι τον Απρίλιο ο Δήμαρχος  Φυλής,  εντελώς ξαφνικά , το ξαφνικά βέβαια το λέμε εμείς , γιατί ίσως εκείνος κάτι περισσότερο  να γνώριζε, απέστειλε  ανοικτή  επιστολή προς τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ,τον Υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση καθώς και την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Με την επιστολή αυτή μεταξύ άλλων ζητούσε: Την άμεση εκτέλεση όλων των έργων που προβλέπονται για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού . Πλήν  της δημιουργίας των Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων, θα πρέπει να υλοποιηθούν  τάχιστα όλοι οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης και Ανακύκλωσης στην πηγή.
Να θεσμοθετηθεί πλαίσιο ώστε ο Δήμος Φυλής(όπως και κάθε αντίστοιχος Δήμος, στον οποίο θα γίνουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις συμπληρώνουμε εμείς) να έχει Εταιρική Συμμετοχή και εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο  της αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής  και Βιολογικής Επεξεργασίας. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί η τήρηση των  περιβαλλοντικών όρων και θα καταδειχθεί εμπράκτως, σε αντίθεση με άλλες Κυβερνήσεις ,θέλουν τον Δήμο Φυλής να συμμετέχει όχι μόνο στο κόστος  αλλά και στα οφέλη. Αλήθεια Δήμαρχε εκείνο το, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις ,τι το ήθελες;
Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου του2011, ύστερα από αίτημα της Αντιπολίτευσης ,έγινε  σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερωθεί για την επιστολή και να ληφθεί απόφαση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων ,τον Περιφερειακό Σχεδιασμό καθώς και την λυματολάσπη της Ψυτάλλειας.
Κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος υπαναχώρησε και δεσμεύτηκε ότι για τον Δήμο Φυλής η υπόθεση των απορριμμάτων τελείωσε και δεν θα επιτρέψει να γίνει καμία  νέα εγκατάσταση στην περιοχή. Ο Δήμος Φυλής δεν βασίζει την ανάπτυξη του στην διαχείριση των απορριμμάτων κλπ.Η απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.
Σήμερα ,έναν χρόνο μετά ,ο πόλεμος των σκουπιδιών βρίσκεται  σε έξαρση. Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Ο περιφερειακός Σχεδιασμός προχωρεί με την συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ). Ο υπερχρεωμένος  Δήμος περιμένει χρήματα από έναν υπερχρεωμένο επίσης και κατηργημένο Σύνδεσμο ,να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες υποχρεώσεις του. Έκ των πραγμάτων ο Δήμαρχος θα αναγκασθεί σε νέα υπαναχώρηση . Τα περιθώρια βέβαια των ελιγμών μάλλον…  στενεύουν.
Φαίνεται όμως πως με την κατασκευή των εργοστασίων  τα απορρίμματα θα ρίξουν δια παντός άγκυρα στην περιοχή μας. Μακάρι οι εκτιμήσεις μας να  διαψευθούν.
Σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε . Θα μείνουμε με τα σκουπίδια αλλά θα έχουμε την αξιοπρέπειά μας.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα ταιριάζει απόλυτα το, και κερατάδες και δαρμένοι.
Εκτός  λέμε εκτός αν όλα αυτά  είναι προσυμφωνημένα .Άν  γίνονται… με κοινή συναίνεση . Ίδωμεν.
Βασίλης Γκόλτσιος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια