– 01/09/2011Καταχωρήθηκε σε: ΑΠΟΨΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προβληματική είναι και η νέα διαδικασία που ανακοίνωσαν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική.
Πρόκειται για μια περιβαλλοντική «βόμβα», αλλά και μια ενδιαφέρουσα «πίτα» που θα φθάσει τα δύο δισ. ευρώ.
Με ευθύνη της περιφέρειας, αυτή τη φορά, θα γίνει ώς το τέλος Οκτωβρίου διαβούλευση και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Φυλή, τα Ανω Λιόσια, το Γραμματικό και την Κερατέα, σύμφωνα με σχεδιασμό που σέρνεται από το 2003.
Με ευθύνη της περιφέρειας, αυτή τη φορά, θα γίνει ώς το τέλος Οκτωβρίου διαβούλευση και στη συνέχεια θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για δημιουργία τεσσάρων νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Φυλή, τα Ανω Λιόσια, το Γραμματικό και την Κερατέα, σύμφωνα με σχεδιασμό που σέρνεται από το 2003.
Είναι μια επένδυση συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 170 εκατ. θα εξασφαλιστούν από το Δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβάλλουν οι ανάδοχοι, που θα εισπράττουν για 20 έως και 25 χρόνια τα «τέλη εισόδου» σκουπιδιών τα οποία θα καταβάλλουν οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών και προεκτιμώνται σε 1-1,5 δισ. ευρώ.
Το πρώτο «αγκάθι» είναι η διαφαινόμενη εγκατάλειψη προγραμμάτων ανακύκλωσης στα νοικοκυριά, που, με την εφαρμογή εκπτωτικής τιμολογιακής πολιτικής, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τη μείωση των παραγόμενων σκουπιδιών. Ο όγκος τους για το 2012 θα φθάνει τα 1,3 εκατ. τόνους το χρόνο, όταν σήμερα στο σύνολο της Αττικής η παραγωγή είναι της τάξης των 2 εκατ. τόνων. Στα Ανω Λιόσια λειτουργεί εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης δυναμικότητας 300.000 τόνων και σχεδιάζονται άλλα δύο, στο Γραμματικό και την Κερατέα, για άλλους 160.000 τόνους.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τη διαδικασία, καθώς δημιουργεί πατήματα για νέες προσφυγές οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις. Με βάση τον «Καλλικράτη», αρμόδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών είναι το διαβαθμιστικό όργανο που συγκροτείται από εκπροσώπους των δήμων και θα είναι κατά κάποιον τρόπο η μετεξέλιξη της ΤΕΔΚΝΑ, της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων Αττικής. Δέκα μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές, δεν έχει εκδοθεί ούτε καν η υπουργική απόφαση για τη συγκρότησή του!
Αλλά και η περιφέρεια, που ανέλαβε τη σκυτάλη από την αποκεντρωμένη διοίκηση, προχωρεί χωρίς απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Πιθανόν να μπει στην ημερήσια διάταξη στο τέλος του μήνα.
Είναι «λεπτομέρειες» με μεγάλη σημασία, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο ο ενιαίος σύνδεσμος, ο διαδημοτικός φορέας που έχει την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις της μοναδικής χωματερής που λειτουργεί στο Λεκανοπέδιο, υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την αποκεντρωμένη περιφέρεια με την οποία της ανέθετε την ευθύνη του διαγωνισμού.
Η πρωτοφανής αυτή διαδικασία ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έτσι οι αρμόδιοι προχώρησαν σε αλλαγή πλεύσης.
Την ίδια στιγμή προχωρεί η κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής στο Γραμματικό, ενώ στην Κερατέα, μετά τις γνωστές οδομαχίες με τα ΜΑΤ, η χρηματοδότηση έχει απενταχθεί από το Γ’ ΚΠΣ και εξετάζονται αλλαγές με βάση της προτάσεις του Δήμου Λαυρεωτικής.
ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
0 Σχόλια