Η μηχανική ανακύκλωση μέσω ΕΜΑΚ (βλέπε Λιόσα - Φυλή) έχει αποτύχει



     

    Επιστολή του κ. Κυριάκου Γκίκα

     

    Σε απάντηση άρθρων στον Τύπο που κινδυνολογούν σχετικά με την πιθανότητα να χαθεί η χρηματοδότηση από την ΕΕ, ο Κυριάκος Γκίκας έστειλε την εξής απάντηση:
    Αγαπητοί Κύριοι,
    Αναρωτιέμαι ποιο είναι το ρεπορτάζ στην περίπτωση αυτή. Το ότι κινδυνεύουμε να χαθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για το λόγο αυτό δίνουν «μάχη με το χρόνο» τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος μαζί με το φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΚΝΑ) , ή το γεγονός ότι στην προσπάθεια τους αυτή, τα εν λόγω Υπουργεία μαζί με το φορέα διαχείρισης, προκειμένου να μην χάσουν τη χρηματοδότηση δε διστάζουν να καταστρέψουν την ομορφιά των περιοχών σε Γραμματικό και Κερατέα;
    Θα συμφωνήσω με τη Κ. Πόπη Σουφλή, δημοσιογράφο και δημιουργό του blog Αττικά Νέα, ότι δεν πρέπει να χρεώνουμε ευθύνες στους δημοσιογράφους, καθώς είναι υπάλληλοι σε μια εφημερίδα και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη γραμμή των ιδιοκτητών - επιχειρηματιών των εφημερίδων. Τα ευκόλως εννοούμενα από κει και πέρα σε αυτό τον «αγγελικά πλασμένο κόσμο» παραλείπονται, και ας αφήσουμε τη φαντασία να οργιάζει.
    Το αν πρόκειται να γίνει ορθολογική διαχείριση των 7.000 τόνων απορριμμάτων που παράγει ημερησίως το λεκανοπέδιο, μαζί με άλλους 2.000 έως 3.000 τόνους που μας έρχονται εισαγόμενοι εκτός Αττικής, επιτρέψτε μας να το αμφισβητήσουμε.
    Τι κάνουμε με τα RDF και Κομποστ που παράγονται από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης & Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) των 'Aνω Λιοσίων; Η μηχανική ανακύκλωση μέσω ΕΜΑΚ (βλέπε Λιόσα - Φυλή) έχει αποτύχει για τους εξής λόγους:
    1. Ήταν και είναι ακριβή μονάδα, τόσο από άποψη επένδυσης όσο και στο λειτουργικό κόστος. Πόσο μάλιστα σήμερα, με την Ελλάδα υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, όπου η σπατάλη αυτή αποτελεί πρόκληση για τον Έλληνα μισθωτό και συνταξιούχο.
    2. Η καθαρότητα των παραγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών είναι πολύ μικρή, συγκρινόμενη με τη Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ). Πρακτικά, το ΕΜΑΚ παράγει σίδερο και κακής ποιότητας αλουμίνιο και γυαλί, ενώ τα χαρτιά, τα πλαστικά και άλλα υλικά δεν διαχωρίζονται, επειδή είναι αναμειγμένα με τα υπόλοιπα σκουπίδια.
    3. Το παραγόμενο κομπόστ έχει τη χειρότερη δυνατή ποιότητα που μπορεί να παραχθεί από μονάδες κομποστοποίησης, αφού περιέχει ξένες ύλες ή και επικίνδυνες ουσίες - π.χ. βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ενώσεις κ.α. - και γιʼ αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για αποκατάσταση ΧΥΤΑ, χωματερών ή λατομείων. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση του ΕΜΑΚ Λιοσίων θάβεται με τα απορρίμματα.
    4. Μεταξύ άλλων παράγεται σημαντική ποσότητα RDF (πλαστικό, χαρτί και άλλα καύσιμα υλικά), που δεν είχε προβλεφθεί τι θα γίνει (!). Στην περίπτωση του ΕΜΑΚ Λιοσίων, είτε θάβεται κι αυτό με τα απορρίμματα, είτε καίγεται σε τσιμεντοβιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον ΕΜΑΚ Λιοσίων μπορούμε θεωρητικά να καλύψουμε εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της Ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας (Αλέξανδρος Οικονομόπουλος - Πολυτεχνείο Κρήτης). Εντούτοις, το παραγόμενο RDF, όταν δεν καίγεται στις τσιμεντοβιομηχανίες, θάβεται και αυτό με τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ.
    Μεταθέτοντας το πρόβλημα σε μια μονάδα που κάνει διαλογή των σύμμικτων σκουπιδιών, που μαζεύονται όλα μαζί στις μαύρες σακούλες, χωρίς διαλογή από τους ίδιους τους πολίτες, διαιωνίζουμε το πρόβλημα με άλλη μορφή. Βασικό μειονέκτημα της μηχανικής ανακύκλωσης είναι ότι δεν εκπαιδεύει τους πολίτες στην ανακύκλωση και μείωση των απορριμμάτων, που είναι το ζητούμενο των σύγχρονων πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενώ με προγράμματα ενημέρωσης και τη θέσπιση συστημάτων πληρωμής των τελών καθαριότητας με βάση την αρχή «πληρώνω όπως πετάω τα σκουπίδια μου» επιδιώκεται η ενεργοποίηση του πολίτη. Αντίθετα, με τη μηχανική ανακύκλωση εφησυχάζονται οι πολίτες, ότι ένα «μαγικό κουτί» θα μας «ανακυκλώσει» τα απορρίμματά μας και εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε. Έτσι, μετατίθενται οι ευθύνες των πολιτών, και συντηρείται η άποψη ότι δε χρειάζεται καμία προσπάθεια εκ μέρους τους να περιορίσουν τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων.
    Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να δείτε στους συνδέσμους που σας παραθέτω παρακάτω φωτογραφίες από το χώρο του ΧΥΤΑ Γραμματικού και την παραλία στο Σέσι- Γραμματικού μετά την πρόσφατη καταιγίδα, που αποδεικνύει ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα φέρει πολλά δεινά για την περιοχή και ότι τα στραγγίσματα των σκουπιδιών, θα καταλήγουν δυστυχώς στην πανέμορφη παραλία και στον Ευβοϊκό κόλπο.
    Η καταστροφή του Ευβοϊκού είναι αναπόφευκτη αν λειτουργήσει η μονάδα ΧΥΤΑ στο Γραμματικό! Και το ερώτημα είναι: Αυτή είναι η «μάχη με το χρόνο» που δίνουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, μαζί με το φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΕΣΔΚΝΑ); 
    Πόσα δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι η ζημιά, όταν μολυνθεί ο Ευβοϊκός Κόλπος και οι καλλιέργειες στο Μαραθώνα; Αυτό ποιος το υπολογίζει; Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να έρθει και η ώρα τηςλογοδοσίας, ώστε να μη συνεχίζονται τέτοια εγκλήματα εις βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος;
    Με Τιμή
    Κυριάκος Γκίκας

    ΠΗΓΕΣ

    1. "Αγωνιστές", Αττικά Νέα, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
    2. ΧΥΤΑ-ΣΕΣΙ Γραμματικού- Η καταιγίδα έδειξε & απέδειξε τον εφιάλτη μας", blog, Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
    3. Μία φωτογραφική περιήγηση στον χείμαρρο του θανάτου", Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
    4. ΌΧΙ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
    5. Blog ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες, Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια