Το Ζεφύρι των στεναγμών


Οσο γεμίζουν οι κάδοι των απορριμμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας στο Ζεφύρι, τόσο αναδύονται τα προβλήματα στην περιοχή.
Μετά τη δύση του ήλιου, Αθίγγανοι παραδίδουν κάδους απορριμ-μάτων στις φλόγεςΜετά τη δύση του ήλιου, Αθίγγανοι παραδίδουν κάδους απορριμ-μάτων στις φλόγεςΣε μια συνοικία που ζει δίπλα στη μοναδική χωματερή της Αττικής, η σύγκρουση δημοτικής αρχής και υπαλλήλων, λόγω καθυστέρησης πληρωμών, αποκτά ειδικό βάρος.
Γιατί, πώς και ποιος μπορεί να δικαιολογήσει επαρκώς στους κατοίκους της περιοχής το πώς ο δήμος που διαχειρίζεται τα απορρίμματα ολόκληρης της Αττικής (αποκομίζοντας μάλιστα και σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη) δεν καταφέρνει να διαχειριστεί τα σκουπίδια μέσα στην ίδια την...
αυλή του; Οταν, μάλιστα, τα σκουπίδια έχουν γίνει συχνά αφορμή για ταραχές ανάμεσα σε ομάδες ανθρώπων που ζουν από αυτά. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ένας αλλοδαπός έχασε τη ζωή του στη χωματερή με αφορμή τη διεκδίκηση σκουπιδιών.
Κίνδυνος πυρκαγιάς
Μέρα με την ημέρα το πρόβλημα στο Ζεφύρι φουντώνει. Η ασυνέπεια, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του δήμου, της τοπικής αρχής στην καταβολή των δεδουλευμένων έχει οδηγήσει δεκάδες υπαλλήλους σε απεργιακές κινητοποιήσεις. «Δεν θα βγούμε στους δρόμους, αν δεν μας δοθούν τα οφειλόμενα» τονίζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της καθαριότητας, απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. «Από τη μια πλευρά, μας αποδίδουν εύσημα γιατί καθαρίζουμε τη συνοικία, αλλά και γιατί καθημερινά αντιμετωπίζουμε τα όσα συμβαίνουν στη χωματερή», λένε. Από την άλλη πλευρά όμως, «τα εύσημα δεν... πληρώνουν λογαριασμούς, ούτε μας ταΐζουν» συμπληρώνουν.
Μετά τη δύση του ήλιου, δεκάδες φωτιές ανάβουν στα δρομάκια του Ζεφυρίου. Οι Αθίγγανοι παραδίδουν κάδους στις φλόγες προκειμένου να απαλλαγούν από τα απορρίμματα. Μέχρι την επομένη. Και με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς να καραδοκεί. Συχνές είναι, τελευταία, οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για να σβηστούν φωτιές σε υπερφορτωμένους από σκουπίδια κάδους.
Ζουν με βερεσέ
Υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών του δήμου είναι απλήρωτοι για τρεις και πλέον μήνες. Κάποιοι χρωστούν σημαντικά ποσά σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και ετοιμάζονται για απεργίες. Το βερεσέ στα παντοπωλεία της περιοχής είναι κανόνας. Οπως στο μπακάλικο του κυρ Σόλωνα, για παράδειγμα, όπου πολλοί καταφεύγουν καθημερινά, για να τα βγάλουν πέρα στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Αν και στο Ζεφύρι η καθημερινότητα ήταν πάντοτε δύσκολη.
Οπως λέει η τέως δήμαρχος και νυν δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Γιαννοπούλου, «όσο μεγάλα και αν είναι τα οικονομικά προβλήματα του "καλλικρατικού" δήμου Φυλής, δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού».
Για την κ. Γιαννοπούλου, «τα προβλήματα του Ζεφυρίου σχετίζονται με το μεταναστευτικό ζήτημα (τις συνεχείς μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων στην περιοχή), με τη χωματερή και, σε μεγάλο βαθμό, με τη συσσώρευση χρεών λόγω δανείων και κακοδιαχείρισης στα ανταποδοτικά οφέλη». Οπως υποστηρίζει, τα προβλήματα αυτά «είναι πολυσύνθετα και απαιτούν προσεγγίσεις από πολλές πλευρές». Το πιο εμφανές, όμως, αυτό των σκουπιδιών, επιβαρύνει έτσι κι αλλιώς την περιοχή και απειλεί την υγεία των κατοίκων.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι, ενδεχομένως, πραγματικός γρίφος για τον δήμαρχο κ. Μπουραΐμη. Ιδίως μάλιστα όσο οι υπάλληλοι της καθαριότητας επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους.*

πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=285955

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια