Η επιστολή του Δ. Ανυφαντάκη προς τη διοίκηση για το 10ο Δημοτικό και την Παιδεία στο Δήμο Φυλής



Δημήτριος Α. Ανυφαντάκης                               Άνω Λιόσια 20/06/2011
                                                              Αρ. Πρωτοκόλλου: 29122/20-06-2011
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας                                                
Άνω Λιοσίων                                                                                                
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)                           ΠΡΟΣ: κ. Ρόδη Ιωάννη
                                                                          Πρόεδρο της Πρωτοβάθμια
                                                                Σχολικής Επιτροπής Δήμου Φυλής
                         
                ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
                                   
    κ. Μπουραϊμη Δημήτριο                    κ. Κατσανού Έλλη             
       Δήμαρχο Φυλής                      Αντιδήμαρχο Άνω Λιοσίων

κ.Μηλίωνη Σωτήριο
Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων  

Θέμα: «Εγκατάσταση και λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων – Η Παιδεία στο επίκεντρο»


Κύριε Πρόεδρε


Αμέσως μετά την ψήφιση του νέου τεχνικού προγράμματος του Δήμου Φυλής στο οποίο προβλέπεται η προσωρινή εγκατάσταση και η λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το χώρο, τον τρόπο και.................
το χρόνο που αυτό το επί αρκετά χρόνια αίτημα των γονέων και των εκπαιδευτικών της πόλης μας θα πραγματοποιηθεί.
Η λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων κατά τη νέα σχολική χρονιά 2011 -2012 αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς οι εκπαιδευτικές κοινότητες της πόλης μας – με αποκορύφωμα αυτές των 1ου, 3ου, 4ου, 6ου Δημοτικών Σχολείων – αντιμετωπίζουν μέγιστο πρόβλημα υπερπληθυσμού μαθητών, το οποίο συνεπάγεται έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, πράγμα το οποίο υποχρεώνει την εγκατάσταση οικίσκων (container) για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών των σχολείων.
Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων στον τομέα των σχολικών υποδομών, δεν έγινε καμία μέχρι στιγμής αξιόλογη προσπάθεια ώστε οι μαθητές να σταματήσουν να μορφώνονται κάτω από συνθήκες σεισμόπληκτων σε καταυλισμούς, καθώς η σύγχρονη παιδεία απαιτεί πλέον εγκαταστάσεις και σχολικές  προδιαγραφές τέτοιες ώστε τα παιδιά μας να μορφώνονται κάτω από συνθήκες ανάλογες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την κατάσταση, δεν θα επεκταθώ σε περαιτέρω ανάλυση, αλλά θα αρκεστώ στο να ζητήσω την άμεση κινητοποίησή σας ώστε η λειτουργία του 10ου Δημοτικού Σχολείου να μη μείνει στα χαρτιά και η νέα σχολική χρονιά να βρει την πόλη μας με ένα ακόμα εν λειτουργία σχολείο που θα αποσυμφορήσει σημαντικά τις σχολικές μονάδες των περιοχών του κέντρου, της Δροσούπολης και της Λίμνης. Εδώ θα πρέπει να τονίσω και την άμεση προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στο προσεχές διάστημα και για την εγκατάσταση και λειτουργία του 8ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της Ζωφριάς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εκεί μαθητών οι οποίοι σήμερα συνωστίζονται σε ένα κτίριο πολύ περιορισμένης δυναμικής, αδύναμο να καλύψει τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό τους.  
Η προσωρινή στέγαση του 10ου Δημοτικού Σχολείου σε οικίσκους βαρέως τύπου ελπίζω να αποτελέσει εν μέσω οικονομικής κρίσης μια λύση ανάγκης κι όχι επιβεβαίωση του αρχαίου ρητού «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», καθώς και στο παρελθόν όπως και μέσω της παρούσας επιστολής δηλώνω κάθετα αντίθετος, όπως και η απόλυτη πλειοψηφία γονέων και εκπαιδευτικών στη στέγαση σχολικών μονάδων σε container οποιασδήποτε ποιότητας κι αν είναι αυτά.
Σας καλώ, κ. Πρόεδρε, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εν μέσω κοινωνικής κρίσης θεσμών και ηθικής να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην Παιδεία, ρίχνοντας το βάρος στην μόρφωση και την πρόοδο των παιδιών μας που αποτελούν την κινητήριο δύναμη προόδου και την ελπίδα όλων μας για τη δημιουργία της νέας Ελλάδας.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη συστράτευσης όλων μας στον κοινό αγώνα για την αναβάθμιση της παιδείας στο Δήμο Φυλής, αγώνα που δεν έχει να κάνει με μικροπολιτικά ή παραταξιακά συμφέροντα, αλλά με ρεαλιστικούς στόχους και οράματα που δεν πρέπει να σβήσουν αν θέλουμε πραγματικά ως αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφέρουμε ανυστερόβουλα στην πόλη και τους πολίτες. Από την πλευρά μου θέτω εαυτόν ως εκπαιδευτικός στη διάθεσή σας, ώστε να συζητήσουμε λύσεις και προτάσεις πάνω σε όλα τα φλέγοντα προβλήματα της Παιδείας στην περιοχή, μακριά από παραταξιακές γραμμές, με μόνο στόχο το καλό της εκπαίδευσης. Έχουμε στα χέρια μας τα δύο δομικά συστατικά της επιτυχίας: το υψηλό επίπεδο ποιότητας των εκπαιδευτικών που με αυταπάρνηση αγωνίζονται καθημερινά να μορφώσουν τους μαθητές όλων των βαθμίδων κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και ένα άριστο μαθητικό δυναμικό που κάθε χρόνο μέσα από τα γράμματα, τις τέχνες και τον αθλητισμό προσφέρει αμέτρητες διακρίσεις στην πόλη μας, κάνοντάς μας όλους περήφανους. Ας συνδυάσουμε λοιπόν την πολιτική βούληση με την εκπαιδευτική περιουσία που διαθέτουμε κι ας χτίσουμε όλοι μαζί ένα περιβάλλον προόδου και προοπτικής με βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όπως αυτές υπαγορεύονται μέσα από τους στόχους που θέτει η σύγχρονη Παιδεία, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο.


                                                                                                Με τιμή

Δημήτριος Α. Ανυφαντάκης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων   
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια