Πρωτοβουλία για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έγινε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής» στο δημαρχείο Άνω Λιοσίων.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ανάμεσα στους άλλους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Χουντής, ο πρώην δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Σ. Γιώργας, ο κ. Τ. Κεφαλάς από την «Πρωτοβουλία συνεννόησης», η κα Γ. Νίκα από την «επιτροπή αγώνα Καματερού» πολλοί....... δημοτικοί σύμβουλοι των όμορων δήμων και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.
Στην κατάμεστη αίθουσα Μελίνα Μερκούρη οι ομιλητές - εισηγητές Γιάννης Βασιλείου (υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτ.Αττικής), Κώστας Βάβουλας (Δημ. Σύμβουλος Α.Λιοσίων), Νίκος Σακούτης (Δημ. Σύμβουλος Πετρούπολης) και Θωμάς Μπιζάς (Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ), παρουσίασαν την ιστορική διαδρομή του περιβαλλοντολογικού εγκλήματος που λέγεται ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος για 45 και πλέον χρόνια μολύνει τον αέρα, το έδαφος και το υπέδαφος της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Επίσης ο μαθητής από τα Άνω Λιόσια Κώστας Λουπέλης, παρουσίασε μια εργασία αναφορικά με τον ΧΥΤΑ Φυλής.


Οι ομιλητές ανέδειξαν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών της περιοχής, οι οποίες για δεκαετίες χρησιμοποίησαν την περιοχή σαν χαβούζα των απορριμμάτων όλου του λεκανοπέδιου.
Στην συζήτηση αποκαλύφθηκε ότι στην χωματερή Λιοσίων –Φυλής μαζί με τα εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών θάφτηκαν συστηματικά και όλες οι ιδέες για εναλλακτικές μορφές διαχείρισης των απορριμμάτων.
Αναλύθηκε το πως η «εύκολη λύση» της μια τεράστιας χωματερής για όλο το λεκανοπέδιο οδήγησε τα πράγματα στο σημερινό αδιέξοδο.
Η πρωτοβουλία κατέθεσε πρόταση για μια εναλλακτικού τύπου διαχείριση που στηρίζεται στην αποκέντρωση και στην κοινωνική συμμετοχή, που δίνει προτεραιότητα στη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την ελαχιστοποίηση των προς ταφή απορριμμάτων, με μεθόδους πιο οικονομικές και πιο φιλικές στο περιβάλλον.
Από την πλευρά της πρωτοβουλίας στάλθηκε μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν υπάρχει περίπτωση οι κάτοικοι της δυτικής Αθήνας και της Αττικής να δεχτούν απολύτως καμιά νέα εγκατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ούτε το δεύτερο ΕΜΑΚ, ούτε το εργοστάσιο βιοξήρανσης, ούτε την πιλοτική μονάδα καύσης. Η επιτροπή πρωτοβουλίας δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ιδέα για νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή γιατί θα βρει μπροστά της χιλιάδες αγανακτισμένους και αποφασισμένους κάτοικους των δήμων στα δυτικά.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, ο αγώνας των κατοίκων της δυτικής Αθήνας και της Αττικής θα ξεκινάει από την πύλη της χωματερής και θα φτάνει στο κέντρο της Αθήνας.
Ανάμεσα στις δράσεις που θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα η «Πρωτοβουλία», ανακοινώθηκε ο συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ Φυλής αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.




Άνω Λιόσια 18-4-2011

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2008-2009 ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΠΕΛΗΣ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ http://dide-dytik.att.sch.gr/documents/perivallontika/progr2009/1oEPALAnoLiosion_35.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή