Ποιοι δε θέλουν την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων;




  Η στάση του Θωμά Μπιζά στο θέμα της χωματερής, με τις  απόψεις του να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με αυτές της γυναίκας του Αφροδίτης Μπιζά που διοικεί τον ΕΔΣΝΑ,  τελικά μήπως δεν είναι αυτή που προβάλλει;
  Από τη μία πασχίζει να βγουν στο φως οι κρυφές μελέτες της ASPROFOS μέσω του Δήμου Φυλής, της Περιφέρειας, του ΕΔΣΝΑ , του Υπουργείου αλλά και της Εισαγγελέως Περιβάλλοντος αλλά όχι από τον ίδιο που πιθανότατα τις έχει. Στην προσπάθειά του να πετύχει τον κρυφό σκοπό του, έπεσε στη φάκα που ο ίδιος έστησε, παρουσιάζοντας ακόμα μισή σελίδα της μελέτης.
  
    Τι βλέπουμε λοιπόν σε αυτή τη σελίδα;
  Ότι η  ASPROFOS είχε προτείνει «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Αν θυμηθούμε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς είχε στείλει αυτή την μελέτη στην   Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και είχε λάβει την απάντηση ότι τα αποτελέσματά της  είναι «μη επιστημονικά τεκμηριωμένα… αβάσιμα και ανυπόστατα, ενώ η σχετική αναφορά στην αλματώδη αύξηση όλων  των μορφών καρκίνου κρίνεται μη  ρεαλιστική».
  Σήμερα που αχνοφαίνεται η δρομολόγηση της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων  επανέρχεται και ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει να παραμείνει ο χώρος έτσι, ελπίζοντας να βγει αληθινός ώστε να επεκταθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής και στη Γ΄Φάση. 
   Μήπως ο τελικός του σκοπός είναι να συνεχίζουν να έρχονται όλα τα σκουπίδια της Αττικής στη Φυλή για να έχει λόγους ύπαρξης; 
   Αφού τελικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι 4 από τις 52 σελίδες μήπως ήρθε η ώρα να φανερώσει και τις υπόλοιπες για να καταλάβουμε όλοι τους λόγους που η Ε.Ε.Α.Ε. την έκρινε ως "σκουπίδι";
   Τελικά μήπως θα πρέπει, έστω και την ύστατη στιγμή,  να πείσει  την ίδια του τη γυναίκα να πάρει τις σωστές αποφάσεις ώστε να απεμπλακεί  η περιοχή από τη διαχείριση των απορριμμάτων; 
  Ας μη ξεχνάμε πως καθ΄ύλην αρμόδιος είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής που συστάθηκε με την με αρ.52546/16-12-2011 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 211 του Ν. 3852/2010 Καλλικράτης περί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Αττικής.  Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, η μεταφόρτωση, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφισταμένων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και όχι ο εκάστοτε δήμαρχος Φυλής.
   

 Ας δούμε τι έγραψε ο Θωμάς Μπιζάς στο προσωπικό του ιστολόγιο και βγάλτε και τα δικά σας συμπεράσματα. 

Σοκαριστική αποκάλυψη. Θέλουν να κάνουν Ενεργειακό πάρκο και πάρκο αναψυχής πάνω σε περιοχή μολυσμένη από ραδιενεργά στοιχεία!

 
Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών της εταιρείας ASPROFOS ENGINEERING που αποκάλυψε η εφημερίδα των συντακτών εδώ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στις 20/3/2018 και που είχαν αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» φάνηκε πως στον χώρο της παλιάς χωματερής εντοπίστηκαν ραδιενεργά στοιχεία και αυτό το γεγονός προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους μελετητές -και όχι μόνο σε αυτούς-.

Πιο συγκεκριμένα από τις καταγραφές στο έδαφος στην θέση της παλιάς χωματερής , εντοπίστηκαν τα παρακάτω ραδιενεργά στοιχεία : Θόριο 232 (322 Th) , Ράδιο 224,226 (224|Rα, 226Rα) , Μόλυβδος 210 (210 Pb) , Τρίτιο(3H) .
Σύμφωνα με την μελέτη, « η επεξεργασία των συγκεντρώσεων των ανωτέρω ραδιενεργών στοιχείων έγινε μόνο για την θέση της παλιάς χωματερής , και ακολουθεί εκτενέστερη καταγραφή στο τεύχος της Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης των Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής.
Οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσικά ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών.
Η ASPROFOS προτείνει «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας»
Να σημειώσουμε πως την έρευνα αυτή την ανέθεσε ο δήμαρχος Φυλής κ Χρήστος Παππούς στις 13/10/2015 , αλλά τα ευρήματα της έρευνας τα έκρυβε ως τον Μάρτιο του 2018 που έγινε η αποκάλυψη.
Παρά τις προσπάθειές και τις επανειλημμένες αιτήσεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στον δήμο Φυλής , τον ΕΔΣΝΑ και την Εισαγγελία Περιβάλλοντος, μέχρι στιγμής δεν έγινε κατορθωτό να δημοσιοποιηθεί το σύνολο του περιεχομένου των εν λόγω μελετών.
Ο Δήμαρχος της Φυλής έχει με δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο πως έχει παραδώσει τις μελέτες της ASPROFOS στην εισαγγελία Περιβάλλοντος .
Όμως σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο δήμος Φυλής σκοπεύει να δημιουργήσει
Ενεργειακό Πάρκο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και πρασίνου.
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Φυλής μιλά για την «Μετατροπή της παλιάς χωματερής σε πάρκο φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, πάρκου νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικού πάρκου και πίστας moto cross».
Από ότι φαίνεται λοιπόν είναι δυο οι λόγοι που οδήγησαν τον δήμαρχο (και όσους άλλους γνώριζαν τα ευρήματα της μελέτης ) να την κρύβουν για τόσα χρόνια.
Ο ένας λόγος αφορά την ίδια την λειτουργία του ΧΥΤΑ και ο άλλος το project για το περίφημο ενεργειακό πάρκο.
Τα πράγματα είναι απλά. Αν είχαν αποκαλυφθεί αυτά τα ευρήματα θα χάλαγε το “κόλπο” με τα φωτοβολταϊκά στην παλιά χωματερή.
Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά πριν από όλους τον ΕΔΣΝΑ αλλά και τα υπουργεία περιβάλλοντος και υγείας . Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιοχή της παλιάς χωματερής των άνω Λιοσίων δηλαδή σε ένα χώρο που σύμφωνα με τις μελέτες της ASPROFOS έχουν εντοπιστεί ραδιενεργά στοιχεία ;
Σε κάθε περίπτωση ο ΕΔΣΝΑ οφείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ζητήσει τις μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» και να ζητήσει άμεσα περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όπως πρότεινε και η ASPROFOS.
Ο Δήμαρχος Φυλής έχει δείξει εγκληματική ανευθυνότητα και αμέλεια προκειμένου να καλύψει το γεγονός πως έκρυβε για 2.5 χρόνια της μελέτες.
Ο ΕΔΣΝΑ όμως δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει την παραμικρή ενέργεια στον χώρο της παλιάς χωματερής αν δεν προηγηθούν οι απαραίτητες έρευνες από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Κανείς δεν δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων εργαζομένων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής . 
 
    

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Να σημειώσουμε το εξής: Η εταιρία Ασπροφός θεωρείται από τις πιο έγκυρες λόγω των πολύ καλών μηχανημάτων που χρησιμοποιεί. Αυτό έχει δηλώσει σχετικά επιθεωρηιής περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή