Επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. για Ρομά στη Μύκονο




Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο όπως φαίνεται δεν υπάρχει χώρος για Αθίγγανους. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η επιχείρηση-σκούπα που ξεκίνησε από την Πέμπτη το πρωί η Ελληνική Αστυνομία «απελαύνοντας» από το Νησί των Ανέμων όσους Ρομά έβρισκε μπροστά της. Η απίστευτη αυτή ιστορία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά γύρω από τους εμπνευστές αυτής της ιδιότυπης εκκαθάρισης, αναδεικνύει ουσιαστικά τη
μετάλλαξη του πολλών αστέρων κυκλαδίτικου τουριστικού προορισμού για Κροίσους, με αποτέλεσμα  να μη χωράνε εκεί, όπως όλα δείχνουν, άλλες κοινωνικές ομάδες.

Την ίδια ώρα, τον δρόμο χωρίς επιστροφή παίρνουν και όποιοι αλλοδαποί κυκλοφορούν και δεν ταιριάζουν με το αισθητικό status της Μυκόνου. Οπως για παράδειγμα μια ομάδα Πακιστανών που είχαν την ατυχία να επιλέξουν την παραλία της Φτελιάς για να περάσουν λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, οι οποίοι έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τα μάτια του νόμου. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν τις άγιες ημέρες του Πάσχα, όταν πολλοί  επισκέπτες του νησιού άρχισαν να δυσφορούν καθώς έβλεπαν στους δρόμους να κυκλοφορούν φορτηγάκια με οικογένειες Τσιγγάνων. Φυσικά οι Ρομά είναι Ελληνες πολίτες και έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν σε όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς να απαιτείται… άδεια παραμονής. 
 
Τα παράπονα διατυπώθηκαν στις αρμόδιες αρχές του νησιού που ζήτησαν πίστωση χρόνου και αποφάσισαν να αναλάβουν δράση μόλις θα έφευγαν και οι τελευταίοι επισκέπτες του Πάσχα. Ετσι, από το πρωί της περασμένης Πέμπτης έπιασαν δουλειά στήνοντας μπλόκα για να προσαγάγουν Τσιγγάνους. Οποιοσδήποτε εντοπιζόταν να κινείται με αυτοκίνητο ή πεζός οδηγούνταν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, με αποτέλεσμα το Α.Τ. Μυκόνου να γεμίσει με Ρομά που δεν είχαν πάνω τους ταυτότητες. Στη συνέχεια, με συνοπτικές διαδικασίες και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες επιβιβάζονταν στο πρώτο πλοίο της γραμμής. 

Η εν λόγω επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. δίχασε πολύ κόσμο στο νησί. Αλλοι συμφωνούσαν και άλλοι διαφωνούσαν με το ανθρωποκυνηγητό για τους «ενοχλητικούς» Ρομά. Βέβαια, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. εκτός από τους Τσιγγάνους με τα ημιφορτηγάκια, που σύμφωνα με κάποιους «χαλούσαν τη λαμπερή εικόνα του νησιού», μπήκαν, όπως προαναφέραμε, και ταλαίπωροι αλλοδαποί που βρέθηκαν στο νησί και δεν είχαν μαζί τους χαρτιά. Οπως μια παρέα Πακιστανών που συνελήφθησαν να παίζουν αυτοσχέδιο κρίκετ στην παραλία της Φτελιάς και επειδή δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Α.Τ. Μυκόνου. 
πηγή:http://www.protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια