Διαμαρτυρία για τη διαχείριση απορριμμάτων




Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πραγματοποιεί η ΠΟΕ - ΟΤΑ, ως απάντηση στην πρώτη δημοπρασία για τη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, προωθείται η εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά - εργολαβικά συμφέροντα για 27 χρόνια.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κήρυξε επίσης στάση εργασίας έως τις 13.00.



Δηλώσεις του Νίκου Αδαμόπουλου, από την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Υπενθυμίζουμε (και σύντομα θα σας εκθέσουμε πιο αναλυτικά και τεκμηριωμένα) τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για το μείζον ζήτημα της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ των ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ. Για όλα τα ζητήματα που αφορούν στις δράσεις και θέσεις της Τοπικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Φυλής μπορείτε να επισκέπτεστε το επίσημο blo καθώς και τη σελίδα μας στο facebook (Συ.Ριζ.Α Δήμου Φυλής Ε.Κ.Μ)


    http://syrizafilis.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκέντρωση με μικρές μονάδες

    Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον. Έχει δε ως άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων,τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

    Σχηματικά οι δράσεις του διαρθρώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, καθώς και διαλογή στην πηγή με σύστημα 4 κάδων.

    Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων), η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει δημιουργία αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών και Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμάτων. Στο τρίτο, τέλος, επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

    Τέλος, για την Αττική, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί αναθεώρηση και ριζική αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού, απόσυρση του σχεδίου για την κατασκευή των 4 εργοστασίων και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή