Τέλος η φορολογική ενημερότητα σε όσους χρωστάνε στον Δήμο Φυλής



Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο Φυλής ήταν ένα από τα θέματα της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής της Πέμπτης 8 Αυγούστου.  Σύμφωνα με την πρόταση της  Δνσης Οικονομικών Υπηρεσιών η δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας αποτελεί ένα αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση των επίμονων κακοπληρωτών και την προστασία των συμφερόντων του Δήμου και των συνεπών φορολογουμένων.

Click me!


  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, καθώς:

  • • Περιορίζουν τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες.
  • • Δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των φορολογουμένων.
  • • Δυσχεραίνουν τον προγραμματισμό και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

 Η δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας αποτελεί ένα έννομο μέσο και θα εφαρμόζεται με προσοχή και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το νομικό πλαίσιο είναι η ΠΟΛ 1256/2013 καθώς και οι διατάξεις του N. 5104/2024 και της ΚΥΑ 45081/30-10-97 που υποστηρίζουν και περιγράφουν τη δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας ως μέτρο αναγκαστικής είσπραξης. 
  Επίσης η Δνση Οικονομικών Υπηρεσιών  γνωστοποίησε  ότι έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες για τις συνέπειες της μη πληρωμής των οφειλών τους και τους έχει δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.


Με  την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, ο Δήμος Φυλής έκανε δεκτές τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, που θα πρέπει μέχρι την 31/8/2024 να έχουν εφαρμοστεί.  Πλέον θα  έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τη χορήγηση και να άρει τη δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που ορίστηκε η ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για κάθε φύσεως ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές σε αυτούς.   Με την απόφαση ορίζεται ο Δήμος ή η Περιφέρεια που λαμβάνει πιστοποίηση μέσω διασφαλισμένων διαδικασιών, ώστε να προβαίνει στην ψηφιακή διαδικασία ενημέρωσης της Φορολογικής Διοίκησης για δέσμευση χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών σ’ αυτόν/αυτήν καθώς και για την άρση της δέσμευσης χορήγησης αυτού, λόγω της πλήρωσης των προϋποθέσεων άρσης. Οι Ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές στον Φορέα πρέπει να είναι άνω των διακοσίων ενενήντα τριών ευρώ και σαράντα επτά λεπτών (293,47 €) ανά υπόχρεο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια