WEST ATTICA FAIRVILLE LAB - Προβολή Ντοκιμαντέρ και Συζήτηση - Σάββατο 18/5/2024

 



Τα «εργαστήρια κατά τόπους» του West Attica Fairville Lab συνεχίζονται το Σάββατο, 18 Μαΐου, στις 19.00 στον χώρο PROASTIO ART CENTRE στα Άνω Λιόσια (Στρατηγού Λιόση 40, ΤΚ 133 41). Χάρτης: https://maps.app.goo.gl/vhW5FjcXL6DEmAvm8

Θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους/τις:

-  Laure Vermeersch, σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ

- Agnès Debouletκαθηγήτρια κοινωνιολογίας (Université Paris 8/UMR LAVUE [CNRS] και συντονίστρια του έργου Fairville,

- Γιώργο Βελεγράκη, μεταδιδακτορικό ερευνητή ΕΚΠΑ, μέλος της COMMONSPACE και υπεύθυνο ερευνητή για το έργο Fairville και

-  Κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ.


Click me! 

*Το ντοκιμαντέρ «Athenian Material» (90’) είναι μια ιστορία για την χωματερή της Φυλής, μια ιστορία για τους ανθρώπους που ζουν γύρω και μέσα σε αυτήν. Όπως μας λέει η ίδια η σκηνοθέτιδα είναι «μια ποιητική προσπάθεια να αντιτάξουμε τα σώματά μας ως άνθρωποι απλοί, οδοκαθαριστές, ρακοσυλλέκτες, καλλιτέχνες, ως άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα περιβάλλοντος ενάντια σε μια τεράστια καταστροφή».

 

* Το έργο Fairville: Facing Inequalities and democratic challenges through Co-production in Cities (HORIZON-CL2-2022-DEMOCRACY-01, Grant Agreement N°101094991) στοχεύει στην αποτύπωση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ανισοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις. Το έργο εστιάζει σε αστικές περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές δομές όπως υγεία, μετακινήσεις, εκπαίδευση, στέγη κλπ., στις οποίες εντοπίζονται και εκδηλώνονται χωροκοινωνικές ανισότητες σε διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητας. Η ιδέα ότι οι αστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές δεν θα πρέπει να γίνονται "για" τους/τις κατοίκους αλλά "μαζί" τους είναι το κέντρο του έργου. Ο κοινωνικός, οικονομικός και περιβαλλοντικός μετασχηματισμός είναι πιθανός μόνο μέσα από τέτοιες ουσιαστικά δημοκρατικές πολιτικές.

 

* Ο συνεταιρισμός εργαζομένων COMMONSPACE μια συνεργατική - διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012 ως ένα δίκτυο ειδικών και επιστημόνων που ασχολούνται με τον σχεδιασμό της πόλης και του χώρου μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων και ειδικοτήτων, συνδυάζοντας ερευνητική δουλειά με πλούσιο μελετητικό έργο. Η ομάδα σχεδιάζει και μελετά θέματα διαμοιραζόμενου, κοινού δημόσιου χώρου ανάμεσα στον άνθρωπο, τις υποδομές και το περιβάλλον -  αντιλαμβάνεται το σχεδιασμό και τη λειτουργία του δημόσιου χώρου ως «κοινό» πεδίο στο οποίο είμαστε όλες ενεργοί και ενεργές. H COMMONSPACE είναι ο εταίρος του έργου Fairville στην Ελλάδα.




 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια