Πότε θα οριστούν οι Αντιδήμαρχοι και οι Αντιπεριφερειάρχες- Τι ισχύει έως τον ορισμό τους

 


Από την 1 Ιανουαρίου 2024 στους δήμους αναλαμβάνουν θητεία οι νεοεκλεγμένοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και το αντίστοιχο ισχύει και για την Περιφέρεια Αττικής. Από τις 2 Ιανουαρίου οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης μπορούν να ορίσουν τους νέους Αντιδημάρχους και Αντιπεριφερειάρχες. Πρώην Αντιδήμαρχοι και Αντιπεριφερειάρχες που έχουν επανεκλεγεί ως δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αντίστοιχα στις εκλογές του Οκτώβρη 2023, δεν φέρουν πλέον τους προηγούμενος τίτλους τους και είναι όλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ή Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Πότε θα οριστούν τα νέα αξιώματα

 O νόμος δεν ορίζει την ημερομηνία που οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα ορίσουν τους αντιδημάρχους και αντιπεριφερειάρχες τους .  Σημειώνουμε ότι για την τρέχουσα  θητεία ο ορισμός των τιτλούχων θα γίνει υποχρεωτικά από τις παρατάξεις των δημάρχων και περιφερειαρχών. Εξάλλου το βάρος της λειτουργίας των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το έχουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες.

Λειτουργία Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων

Αντίθετα , ο Νόμος ορίζει ρητά, μετά την παράταση που δόθηκε, ότι έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να συνεδριάσουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια για να ψηφίσουν τα προεδρία τους, δηλαδή τον πρόεδρο (από την παράταξη του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη), τον αντιπρόεδρο (από την δεύτερη σε ψήφους παράταξη) και τον γραμματέα (από την τρίτη παράταξη). Η θητεία τους θα είναι για 30 μήνες δηλαδή μέχρι 30 Ιουνίου 2026.

Από την άλλη λοιπόν μέχρι να αποφασίσουν Δήμαρχοι και Περιφερειάρχης, σε ποιους θα δώσουν το χρίσμα του Αντιδημάρχου ή του Αντιπεριφερειάρχη, δεν υπάρχουν τιτλούχοι ούτε στους Δήμους , ούτε στην Περιφέρεια. Αντίθετα οι Πρόεδροι των Δημοτικών Ενοτήτων ήδη έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους και φέρουν τον τίτλο του Προέδρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια