Ο Δήμος Φυλής βρίσκεται ξανά ένα βήμα μπροστά από την εποχή και στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας



   Ο  δήμαρχος  Χρήστος Παππούς πριν από δύο χρόνια δημιούργησε την Ενεργειακή Κοινότητα με τίτλο "Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Φυλής ΦΑΕΘΩΝ" και η Χρυσούλα Κουράση να ολοκληρώνει με ταχύτατους ρυθμούς τις πολύπλοκες διαδικασίες ίδρυσής της, κατατάσσοντας τον Δήμο Φυλής πρωτοπόρο σε όλη την Ελλάδα και ανοίγοντάς του δρόμους στην ενεργειακή αγορά. 
  Ο  Δήμος Φυλής  έδωσε τον  αγώνα του  στον πρώτο διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για  μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες   Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την συμμετοχή 89 προτάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW.  που προβλεπόταν. Ο διαγωνισμός έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και τον Δήμου Φυλή. Ανάμεσα στις εταιρείες συγκαταλέγονταν θυγατρικές της Mytilineos, της HELLENiQ ENERGY, της INTRAKAT και της ΔEΗ Ανανεώσιμες.  
 
 
  Στο πλαίσιο αυτό μόλις πριν λίγες μέρες, εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ άδεια αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 240 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 240 MW . Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ τον Ιανουάριο του 2023 και σύμφωνα με την άδεια που χορηγήθηκε στις 24 Οκτωβρίου ο σταθμός με συσσωρρευτές προορίζεται για τη θέση «Μαντριά Σφέτσα» των Δημοτικών Ενοτήτων Ασπροπύργου, Φυλής των Δήμων Ασπροπύργου, Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 820 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 720 MWh.



  Το πλάνο δημιουργίας της μονάδας αποθήκευσης έρχεται ως επιστέγασμα και απαραίτητο συμπλήρωμα σειράς φωτοβολταικών έργων που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης  από τον Δήμο Φυλής που έχει χαράξει μια στρατηγική σοβαρών επενδύσεων στο πεδίο της πράσινης ενέργειας. Ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης φωτοβολταικός σταθμός ισχύος 10,6 MW  σε χωματερή της περιοχής, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου και περί των 5.000  νοικοκυριών.  Ταυτόχρονα, ο Δήμος Φυλής εξασφάλισε από τη ΡΑΑΕΥ κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταικά έργα ισχύος 75,22 MW.

Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  • Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση Κορορέμι, εγκατεστημένης ισχύος 58,21 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45 MW.
  • Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση Ρέμα Φράγκου εγκατεστημένης ισχύος 17,01 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,5 MW.
Οι δύο βεβαιώσεις παραγωγού χορηγήθηκαν από τη ΡΑΑΕΥ τον Νοέμβριο του 2022.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια