Προς αναζήτηση τροφής τα ελάφια της Πάρνηθας

 




  Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής από τις πυρκαγιές που πλήττουν τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, υπολογίζεται και στην παρουσία της άγριας πανίδας του δάσους στον αστικό ιστό. Ο εθελοντής συμπολίτης μας Σ.Ζ. συνάντησε και κατέγραψε με την κάμερά του, τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Αυγούστου, ένα ζεύγος ελαφιών να κινούνται παράλληλα με την κεντρική λεωφόρο, σε περιοχή των Άνω Λιοσίων, ψάχνοντας για τροφή και νερό, με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Οι μόνιμοι κάτοικοι του δάσους, που ζουν σε μεγάλο πληθυσμό στον ορεινό όγκο, είναι αλήθεια πως έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία εξαιτίας του πλήθους των επισκεπτών που καθημερινά εκδράμουν στο βουνό και η διαδρομή προς την πόλη τους είναι γνωστή, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας. Αυτές τις ώρες ένας λόγος επιπλέον, ο φόβος της πύρινης λαίλαπας, να τα αναγκάζει να κάνουν τις εμφανίσεις τους συχνότερες, αφού το περιβάλλον της φύσης που τα φιλοξενούσε, δεν είναι πια ασφαλές και βιώσιμο.


Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως ομάδες εθελοντών από φιλοζωικούς συλλόγους περιοχών της Αττικής, βρίσκονται στο κέντρο συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής, στην Παναγία Κανάλα, και παραλαμβάνουν κάθε εξημερωμένο πλάσμα της φύσης που διασώζεται και μεταφέρεται εκεί, όπως γάτες, σκύλους, χελώνες κλπ, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, να τους δώσουν τροφή για την οποία έχει μεριμνήσει ο Δήμος, είτε ακόμα για να βρουν ένα προσωρινό, έστω, κατάλυμα.



 Η σκέψη, ωστόσο, που βαραίνει τη συνείδηση του ανθρώπινου είδους, σε αυτή την οδυνηρή περίσταση, είναι πως ο αστικός ιστός δεν προσφέρεται για την περίθαλψη και τη φιλοξενία όλων των ειδών της πανίδας που αναπτύσσονται στο - άλλοτε - υψηλής προστασίας περιβάλλον της Πάρνηθας και που όσα δεν διαθέτουν... φτερά, ώστε να έχουν περισσότερες ελπίδες να διαφύγουν τον κίνδυνο να καούν, είναι καταδικασμένα να υπόκεινται αβοήθητα τις συνέπειες της πυρκαγιάς!



Σημειώνεται, πως, εκτός από τα ελάφια, στα είδη άγριας πανίδας που έχουν καταγραφεί στην Πάρνηθα είναι οι αγριόχοιροι, τα ζαρκάδια, αίγαγροι, σκαντζόχοιροι, αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες, κουνάβια, ακόμα και λύκοι και τσακάλια έχουν, σύμφωνα με μαρτυρίες φυσιοδιφών, εντοπιστεί, τη διάσωση των οποίων δεν προβλέπει καμία κρατική υπηρεσία και καμία ΜΚΟ να διασφαλίσει σε ανάλογη καταστροφή...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια