«Αθόρυβο» όσο και... «θορυβώδες» το κοινωνικό έργο της Χρυσούλας Κουράση στη Δ.ΕΠ.ΙΣ. Φυλής

 



Ενδοοικογενειακή βία, βιασμοί, γυναικοκτονίες, κακοποίηση... Θλιβερές ιστορίες - δράματα, με πιο πρόσφατη τον άγριο ξυλοδαρμό της γυναίκας αστυνομικού από τον σύζυγό της στη Λάρισα, κατακλύζουν σχεδόν καθημερινά την επικαιρότητα, Τα θύματα - κυρίως - γυναίκες. Κάθε περιστατικό μοναδικό, αλλά οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όταν, δυστυχώς, πέφτουν οι τίτλοι τέλους μιας σχέσης, ακόμα και μιας ζωής, έχουν κοινό παρονομαστή μια κοινωνία αμέτοχη και ένα θύμα που δεν γνώριζε τον τρόπο ή δεν είχε το "χέρι" απ' όπου θα πιαστεί για να ξεφύγει από τον δυνάστη του.

Διάφοροι φορείς οργανώνουν εκστρατείες για την ενημέρωση, την ενδυνάμωση και την υποστήριξη ατόμων καταπιεσμένων, όπως οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση. Το σημαντικό αυτό κοινωνικό/ανθρωπιστικό έργο, για τον δήμο μας, έχει επωμιστεί η δικηγόρος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ.) του Δήμου Φυλής Χρυσούλα Κουράση, η οποία διαθέτει το σθένος, μα πάνω απ' όλα την ενσυναίσθηση, να οδηγήσει στην... "έξοδο κινδύνου" κάθε μορφής κακοποιημένο άτομο που εμπιστεύεται τις γνώσεις και την εμπειρία της για τη λύτρωσή του.

Ήταν εξάλλου η αγάπη της για τον συνάνθρωπο που την οδήγησε στην ίδρυση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Φυλής, την οποία πλαισίωσε με ικανότατους συνεργάτες, προκειμένου να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή δίπλα στις αγωνίες και στα προβλήματα των θυμάτων βίας και κακοποίησης. Ίσες ευκαιρίες, ίδια και ίση αντιμετώπιση σε εργασιακό, κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο, αυτοεκτίμηση και σεβασμός είναι τα μηνύματα που διακηρύσσει....

Οι πλούσιες δράσεις ενημέρωσης που οργανώθηκαν από τη Δ.ΕΠ.ΙΣ., δεν διακόπηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της αναγκαίας επιβολής καραντίνας ως μέτρο προφύλαξης από την πανδημία, αφού ο εγκλεισμός δυναμίτιζε περισσότερο τα φαινόμενα βίας. Κυρίαρχο μέλημά της, να κατευθύνει τα άτομα που είχαν άμεση ανάγκη της στήριξής της.

Συγκεκριμένα, σε 5000 ημερολόγια, που εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν σε σπίτια του Δήμου Φυλής, οι πολίτες μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, για επικοινωνία των θυμάτων με αρμόδιους φορείς. Επίσης, σε καταστήματα και επιχειρήσεις του Δήμου τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητα με το σύνθημα που ενθάρρυνε το σημαντικότερο, για εκείνη, βήμα: «Σπάσε τη σιωπή σου! Είμαστε δίπλα σου, δεν είσαι μόνη!» Με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν περισσότεροι απέναντι στο φαινόμενο της βίας, οργανώθηκε ακόμα θεατρική παράσταση με ιστορίες κακοποιημένων γυναικών, στη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Φυλής.

"Προσπαθούμε με κάθε μέσο να αφυπνίσουμε την κοινωνία μας, αρχικά, που είναι και το πιο δύσκολο μέρος της αποστολής μας, να μην διστάζουν οι άνθρωποι να καταγγέλλουν περιστατικά όταν αντιλαμβάνονται πως η φίλη, η αδελφή, η γειτόνισσά τους, υποφέρει από την κακοποιητική συμπεριφορά κάποιου. Ο μεγαλύτερος στόχος μας, όμως, είναι να πάρει την απόφαση το ίδιο το θύμα και να ΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΣΙΩΠΗ και να κρατηθεί από το χέρι που του απλώνουμε. Από εκεί κι έπειτα, έχοντας τις γνώσεις, την εμπειρία και μια άρτια οργανωμένη ομάδα επιστημόνων στο δυναμικό της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Φυλής, θα έχει ό,τι χρειαστεί για να ξαναπάρει τη ζωή στα χέρια του! Η πόρτα του δικηγορικού μου γραφείου δεν κλείνει ποτέ. Παραμένει ανοιχτή, στη διάθεση κάθε συμπολίτη μου που έχει ανάγκη, προκειμένου να ενημερωθεί και να καθοδηγηθεί σωστά", επισημαίνει η κα Χρυσούλα Κουράση.

Κι αν κάποιος τη ρωτήσει, με τι όφελος προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια τις νομικές υπηρεσίες της, αφιλοκερδώς, για τους συμπολίτες της που αντιμετωπίζουν έμφυλη βία, με ένα πλατύ χαμόγελο θα λάβει την αφοπλιστική απάντηση: "Δεν υπάρχει όφελος στην προσφορά. Υπάρχει μόνο ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, από όλους μας, απέναντι στον συνάνθρωπο που μας χρειάζεται..."

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και το έργο της Δ.ΕΠ.ΙΣ. Δήμου Φυλής, θα βρείτε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη της Προέδρου Χρυσούλας Κουράση ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια