Κυβερνητική επιτροπή : Τεχνική αναδάσωση μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18-24 μηνών




Τo σχέδιο της κυβέρνησης για την άμεση ανάπλαση των καμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άμεση προτεραιότητα όπως τονίστηκε θα δοθεί στα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ στη σύσκεψη παρουσιάστηκε και το νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών. 

Η σύσκεψη  κράτησε 2,5 ώρες και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη: «Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα. Η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας. Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα με διοικητικές πράξεις τις περιοχές αυτές αναδασωτέες, λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα και το πιο σημαντικό ξεκινούν διαδικασίες για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί – κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα- που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Τα μέτρα της διεύθυνσης Δασών

1. Ολοκλήρωση άμεσα όλων των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την παραγωγή του απαραίτητου χαρτογραφικού υλικού (δασικός χάρτης, βλάστησης, εδαφολογικός, υδρογραφικού δικτύου, σφοδρότητας καύσης) που θα χρησιμοποιηθεί στις μελέτες.
2.Έκδοση όλων των απαραίτητων Διοικητικών πράξεων προστασίας των εκτάσεων Δασικού χαρακτήρα (κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας, Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις).
3.Συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών Έβρου με τη Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ και τις ΜΚΟ για τη συλλογή και περίθαλψη των ειδών άγριας πανίδας που χρήζουν τέτοιας φροντίδας. Χορήγηση πίστωσης για προμήθεια ζωοτροφών σε είδη άγριας πανίδας.
4.Έκδοση των αποφάσεων απόληψης της καμένης ιστάμενης ξυλείας, τόσο στις παρόδιες ζώνες, στις ζώνες περιμετρικά των τουριστικών περιοχών και των οικισμών, όσο και στις κοίτες των ρεμάτων (συνεργασία με Περιφέρεια και Δήμους). Χρησιμοποίηση της ξυλείας πρώτα για τα αντιδιαβρωτικά έργα, για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων και για άλλες χρήσεις (τεχνική ξυλεία, θρυμματισμός για παραγωγή βιομάζας κλπ).
5.Σχεδιασμός, σύνταξη – έγκριση των μελετών και υλοποίηση των αναγκαίων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στα ορεινά τμήματα των λεκανών απορροής όλης της έκτασης. Ενεργοποίηση του θεσμού Αναδόχου Αποκατάστασης & Αναδάσωσης τόσο για τις μελέτες, όσο και για τα έργα. Παράλληλα, ενεργοποίηση όλων των διαδικασιών για ένταξη προς χρηματοδότηση των έργων στο ΕΠΑ – Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών. Χρηματοδότηση των υποστηρικτών εργασιών για συλλογή στοιχείων υπαίθρου για τις μελέτες από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και το Πράσινο Ταμείο.
6. Υλοποίηση των έργων με τη διαδικασία του επείγοντος, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που πλέον ισχύει, τόσο με χρήση στο πεδίο Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας, όσο και με εργολήπτες Δασοτεχνικών Έργων για μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Συνεργασία με την Περιφέρεια για τον καθαρισμό όλων των κοιτών ρεμάτων και τον παράλληλο σχεδιασμό και υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στις πεδινές ζώνες.
 7. Σε δεύτερο χρόνο και μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος 18-24 μηνών, εντοπισμός τμημάτων για τεχνητή αναδάσωση.


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια