Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο

 



 

Ή ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

O Σύλλογος Γυναικών Άνω Λιοσίων εκφράζει τη θλίψη και την οργή του, που κατακλύζει και όλες τις γυναίκες του μόχθου μπροστά στη νέα τραγωδία με θύματα εκατοντάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες, με τους περισσότερους να είναι γυναίκες και παιδιά. Από το 2016 βιώνουμε κάθε καλοκαίρι την ίδια τραγωδία. Αμέτρητα ναυάγια σε Αιγαίο και Μεσόγειο, χιλιάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι επιζήσαντες ναυαγίων, τραυματισμένοι σωματικά και ψυχικά. Από τον μικρό Αϊλάν, σε εγκλωβισμένους σε νησίδες στον Έβρο, φτάσαμε σήμερα στο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου που είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο ναυάγιο που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Με τραγικό τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε διακινητές, την FRONTEX και σε κέντρα- φυλακές. Το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και οι προτάσεις που θέλουν να περάσουν, αποτελούν παλιές «συνταγές» με επικίνδυνα υλικά.

Η αντιμετώπιση της λεγόμενης «παράτυπης μετανάστευσης», σημαίνει ένταση της καταστολής στα σύνορα σε βάρος των κατατρεγμένων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, με ενίσχυση των Frontex και Europol  για επαναπροωθήσεις και απελάσεις, με εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με ταχείες διαδικασίες απόρριψης των αιτημάτων ασύλου, σύμφωνα με το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς χώρας καταγωγής ή ασφαλούς τρίτης χώρας προέλευσης, «κουρελιάζοντας» τη Συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει μια στοιχειώδη προστασία τωνδικαιωμάτων των προσφύγων.

Καταγγέλλουμε τη νέα πράξη του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος που διαδραματίζεται στις ελληνικές θάλασσες με θύματα πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας.Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ελληνικών κυβερνήσεων που υλοποιούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οδηγούν τους λαούς στον ξεριζωμό.

Απαιτούμε:                                                                                    

      Την κατάργηση όλων των συμφωνιών και των νόμων καταστολής και εγκλωβισμού τους.

      Ασφαλείς δρόμους μετακίνησης, προστασία στο δικαίωμα του ασύλου, ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και ενσωμάτωσης για όσους επιθυμούν και τη μετάβασή τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.

 

Δεν συμφιλιωνόμαστε με τα εγκλήματα που θυσιάζουν τις ανθρώπινες ζωές. Μετατρέπουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση ενάντια στους ενόχους, ενάντια στην πολιτική που τα γεννά.

 


Σύλλογος Γυναικών Άνω Λιοσίων, μέλος της ΟΓΕ

15.06.2023


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια