Kαταγγελία από τη Λαϊκή Συσπείρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής

 


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΥΛΗΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ

 

 

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και γενικότερα οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα, απόρροια της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία τα δύο τελευταία χρόνια οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο και από τρόπο με τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση διαχειρίστηκε το ζήτημα της πανδημίας του Covid-19.

Προβλήματα όπως η διεύρυνση της φτώχειας σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό πληθυσμού, η αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες, η γιγάντωση και παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και εργαζομένων στο Δήμο (συνεχιζόμενη λειτουργία της χωματερής, έλλειψη χώρων πρασίνου), ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα στους χώρους της υγείας (υποστελέχωση και υπολειτουργία των δομών υγείας του Δήμου)  και της παιδείας (έλλειψη σχολικής στέγης ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή), που έπρεπε να αποτελέσουν θέματα συζήτησης και διεκδίκησης λύσεων και στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, “θάφτηκαν” κυριολεκτικά με τον τρόπο που συνειδητά επέλεξε η Δημοτική Αρχή να τα διαχειριστεί.

Με πρόσχημα το υπαρκτό υγειονομικό πρόβλημα του Covid-19, για πάνω από δύο χρόνια (για την ακρίβεια 26 μήνες), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Φυλής, οι Τοπικοί Σύμβουλοι των Δημοτικών Ενοτήτων, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής αλλά και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, δεν έχουν συνεδριάσει με φυσική παρουσία τους ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Καταγγέλουμε για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους και στους κατοίκους του Δήμου Φυλής, τον απαράδεκτο αυτό τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής καθώς και των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Ενοτήτων Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής.

Με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, οι Δημοτικοί αλλά και οι Τοπικοί Σύμβουλοι έχουν καταντήσει “ηλεκτρονικοί ταχυδρόμοι”, αφού καλούνται σε κάθε συνεδρίαση (που κάποιες φορές έτυχε να είναι και τρεις μέσα στην ίδια μέρα) να απαντούν με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στον υπολογιστή τους, μόνο για τα θέματα που θέλει να προωθήσει η Διοίκηση και τίποτε άλλο.

Από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 (μέρα της τελευταίας δια ζώσης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου) η Δημοτική Αρχή “κλείδωσε” την αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στους Δημοτικούς Συμβούλους και δεν την ξανάνοιξε από τότε ποτέ, με εξαίρεση τη συνεδρίαση των Δημαιρεσιών στις 9/1/2022. Συνέχισε μάλιστα την ίδια τακτική, ακόμα και μετά την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος, ακόμα και μετά την άρση των αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων της πρώτης περιόδου.

Από την άλλη, όλο και συχνότερα, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι του 2021, βλέπουμε η αίθουσα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ να παραχωρείται χωρίς κανένα κώλυμα σε όλους τους άλλους φορείς (πολιτικά κόμματα, πολιτιστικούς φορείς, εκδηλώσεις Δήμου, εκδηλώσεις Περιφέρειας), για τους οποίους δεν υπάρχει ούτε πρόβλημα μετάδοσης του ιού, ούτε πρόβλημα αριθμητικής πληρότητας της αίθουσας κλπ. Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η Δημοτική Αρχή δεν θέλει τη ζωντανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιατί αυτό την βολεύει κι ότι το υπαρκτό πρόβλημα του Covid-19 είναι πρόσχημα για τη φίμωση κάθε φωνής που διεκδικεί, που παλεύει για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων και των κατοίκων του Δήμου.

Με την εντελώς συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής να υποβαθμίζει για πάνω από δύο χρόνια το θεσμό του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Φυλής, υπάρχει παντελής έλλειψη συζήτησης και μεταφοράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Δήμου μέσα από τη διαδικασία των Προ Ημερησίας Διατάξεως Θεμάτων, που με διαφορετική λειτουργία θα μπορούσαμε ως Λαϊκή Συσπείρωση να προωθήσουμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων.

Από την αρχή που υπήρξε το υγειονομικό πρόβλημα του Covid-19, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες λειτουργίας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε στη Δημοτική Αρχή τη χρήση μεγάλων κλειστών χώρων με ασφαλή δια ζώσης λειτουργία με συμμετοχή αποκλειστικά των Δημοτικών Συμβούλων και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που αναφέρονταν κάθε φορά στα ιατρικά πρωτόκολλα. Υποδείξαμε στη Δημοτική Αρχή χώρους, όπως το κλειστό Γυμναστήριο Ζωφριάς, που πληροί όλες τις προδιαγραφές μιας ασφαλούς δια ζώσης συνεδρίασης. Η Δημοτική Aρχή δεν απάντησε καν.

Εναλλακτικά προτείναμε στη Δημοτική Αρχή, έστω τη μέθοδο των διαδικτυακών συνεδριάσεων (τηλεδιασκέψεων) του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε και αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, που έστω και υποτυπωδώς θα μπορούσαμε να έχουμε λόγο ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απαιτούμε άμεσα τη δια ζώσης λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής και των Τοπικών Συμβουλίων. Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει μέτρα και να εξασφαλίσει σε όλους τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους το δικαίωμα λόγου. Γιατί αυτό που γίνεται στο Δήμο Φυλής εδώ και πάνω από δύο χρόνια προσβάλλει την ιδιότητα όλων των εκλεγμένων αιρετών μελών. Και η Δημοτική Αρχή είναι η μοναδική και απόλυτα υπεύθυνη γι αυτήν την προσβολή.

 

 

 

Οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Φυλής

Ζαπάντης Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής

Ζερβουδάκη Άννα-Μαρία, Τοπική Σύμβουλος Α.Λιοσίων

Χειράκης Αλέξανδρος, Τοπικός Σύμβουλος Ζεφυρίου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια