Σταδιακή μετατροπή των Δημοτικών Σχολείων Φυλής σε «Ψηφιακά Σχολεία»

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ψηφιακό σχολείο το 7ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ

Στη σταδιακή μετατροπή των Δημοτικών σε «Ψηφιακά Σχολεία» και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, προχωρά ο Δήμος Φυλής.

Μέσα από μια εξαιρετικά πρωτοποριακή πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας εξοπλίζει σταδιακά τα Δημοτικά Σχολεία με υπολογιστές σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας Raspberry Pi, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ήδη στα προγράμματα σπουδών ξένων χωρών, σε μια συντονισμένη προσπάθεια μετάβασης από την εκμάθηση των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας στην εκμάθηση των βασικών αρχών της επιστήμης των υπολογιστών και την καλλιέργεια δημιουργικών δεξιοτήτων.

Η αξιοποίηση των απεριόριστων εφαρμογών του Raspberry Pi το καθιστούν ένα πολύτιμο διδακτικό εργαλείο, ιδανικό για χρήση στα σχολικά εργαστήρια και τη διδασκαλία της πληροφορικής, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές, πέρα από τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να εμβαθύνουν περισσότερο με τον προγραμματισμό διάφορων ρομποτικών ή ηλεκτρονικών εφαρμογών και κατασκευών.

Ήδη το νέο σύστημα εγκαταστάθηκε στο 7ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα.

Αναφερόμενος στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δήλωσε: «Το Ψηφιακό Σχολείο αποτελεί  βασικό συστατικό του οράματος που έχουμε για το σύνολο των σχολείων στον Δήμο μας. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στη σχολική ζωή είναι το μέσο για να το επιτύχουμε, να δώσουμε στα παιδιά μας κίνητρα για το μέλλον και να τα βοηθήσουμε στην κατάκτηση της γνώσης. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Γιάννη Κρεμύδα και τους συνεργάτες του, που δίνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε αυτόν τον σκοπό».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας τόνισε: «Το όραμα του Χρήστου Παππού είναι σχολεία ανοιχτά στο μέλλον, τις νέες ευκαιρίες μάθησης, την προώθηση νέων δεξιοτήτων, της σχολικής γνώσης που ξεπερνά τα συμβατικά όρια και γίνεται κινητήριος μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνυπάρχουν κατάλληλος εξοπλισμός, υποδομές, παιδαγωγική υποστήριξη, όραμα, ηγεσία. Όλα αυτά μαζί, με τη στήριξη του Δημάρχου μας, αποτελούν μια πραγματικότητα στον Δήμο μας και είμαι πραγματικά υπερήφανος για αυτό».

 

Τι είναι η τεχνολογία Raspberry 

Η τεχνολογία Raspberry αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και την Broadcom, με στόχο της να προωθήσει την μελέτη της επιστήμης των υπολογιστών και συναφών θεμάτων, ειδικά σε σχολικό επίπεδο και να επαναφέρει τη διασκέδαση στην εκμάθηση υπολογιστών.

Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, οι μαθητές έχουν  τη δυνατότητα, εκτός από το να εισέλθουν στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο με τον προγραμματισμό διάφορων ρομποτικών η ηλεκτρονικών εφαρμογών και κατασκευών μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων και μεθόδους προγραμματισμού.

H εκμάθηση γίνεται μέσα από την κατασκευή διαφόρων κιτ που έχουν δοθεί στο σχολείο και περιλαμβάνουν κατασκευή, συναρμολόγηση και προγραμματισμό των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων με τρόπο απλό και ασφαλή. Τα κιτ περιλαμβάνουν ρομποτικές κατασκευές, αισθητήρες διαφόρων  κινήσεων, φυσικών φαινομένων, υγρών, αερίων,  ώστε με την κατασκευή  και τον προγραμματισμό τους να γνωρίσει ο μαθητής στην πράξη, πολλά από αυτά που διδάσκεται στη θεωρία.

Το φάσμα των εφαρμογών και των δυνατοτήτων είναι τεράστιο από την κατασκευή ενός μετεωρολογικού σταθμού, τη δημιουργία ενός Media Center για το σπίτι, τον απομακρυσμένο έλεγχο ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών smart house, μέχρι τον έλεγχο Ρομποτικών κινητήρων,  αισθητήρων, ανιχνευτών και χιλιάδων εφαρμογών.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια