Μείωση του ΕΝΦΙΑ στα Άνω Λιόσια φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων (βίντεο)

 

 Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 στις 9 το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει  τις νέες αντικειμενικές που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022. Τα πάνω – κάτω θα φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες καθώς επηρεάζουν μια σειρά από φόρους, όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής, φόρος δωρεάς ακινήτων, φόρος μεταβίβασης, δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας κ.α.
   Το ΒΗΜΑ της Κυριακής αναφέρει ότι οι τιμές ζώνης της Εφορίας θα ανέρχονται σε περίπου  10.000. Σε 7.000 θα παρατηρηθούν αυξήσεις,  ενώ στις υπόλοιπες 3.000 ζώνες οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες ή θα παρουσιάσουν μείωση. Στο σημερινό  φύλλο  της Καθημερινής υπολογίζεται ότι  η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα θα φθάσει τα 700 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 δισ..
  Από την πλευρά τους οι ειδικοί της κτηματαγοράς περιμένουν άνοδο των αντικειμενικών αξιών σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας καθώς τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα λόγω του φαινομένου Airbnb και  σε περιοχές των νοτίων προαστίων στην παραλιακή ζώνη όπου κυριαρχούν η Golden Visa καθώς και η προτίμηση των ξένων επενδυτών. 
 Το νέο σύστημα των αντικειμενικών θα επεκταθεί σε 3.478 περιοχές – «φιλέτα», όπως  Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Κρήτη, Πόρτο Χέλι, Κέρκυρα, Κυλλήνη, Καλό Νερό κ.α. Στη Μύκονο υπάρχουν περιοχές όπου εντοπίζεται αύξηση 217% στις αντικειμενικές αξίες, όπως επίσης στο Βαθύ Ιθάκης, όπου η αύξηση θα ανέλθει στο 250%.Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν ακριβές περιοχές όπως είναι Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Άγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, το Θορικό και ο  Ασπρόπυργος. 
  Από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται  ότι θα υπάρχουν στην περιοχή μας τρεις βασικές τιμές ζώνης σε  Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Φυλή . Επίσης θα ενταχτούν στο σύστημα αντικειμενικών αξιών οικισμοί της Φυλής και συγκεκριμένα στην Μονή Κλειστών . Ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV  φαίνεται  ότι στα Άνω Λιόσια θα υπάρχει ζώνη με μείωση 31%, που θα επιφέρει και την σχετική μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  Ο φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης σχολίασαν στην εκπομπή "Τώρα ότι συμβαίνει" για τις μεταβολές των τιμών της αντικειμενικής αξίας:










Οι τιμές που ισχύουν σήμερα:

Περισσότερα μετά την αυριανή ανακοίνωση του Υπουργού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια