Πάνω από 2.000.000€ το ετήσιο οικονομικό όφελος του Δήμου Φυλής από την υδρολογική αυτοτέλεια

 

  Ο Δήμος Φυλής χρηματοδοτεί την εκτέλεση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, που ανοίγει το δρόμο για την υδρολογική αυτάρκειά του. Πρόκειται για τη διάνοιξη έξι γεωτρήσεων άντλησης πόσιμου νερού από την Πάρνηθα, που θα ενισχύσει το δίκτυο ύδρευσης των Άνω Λιοσίων και της Χασιάς. 
  Κατά τη σύνταξη της μελέτης ο  Αντιδήμαρχος Θανάσης Σχίζας και τα αρμόδια στελέχη της  Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Φυλής συνεργάστηκαν στενά με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) για τον εντοπισμό των κατάλληλων θέσεων για τις γεωτρήσεις. Επίσης ελήφθησαν υπόψιν τοπογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, χρήσεις γης, γεωλογικές και στρωματογραφικές δομές και οι υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής. Η επίβλεψη του έργου θα γίνει από  τους γεωλόγους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φυλής  σε συνεργασία με τεχνικό κλιμάκιο της ΕΑΓΜΕ. 
  Με την ολοκλήρωση των έξι γεωτρήσεων, το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Φυλής, θα τροφοδοτείται με τουλάχιστον 1,1 εκατ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού  εξοικονομώντας περίπου 2.000.000€ ετησίως από το μεγάλο κόστος άντλησης που απαιτείται,  βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις συνθήκες υδροδότησης στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. 


Τα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων θέσεων για την κατασκευή των ερευνητικών υδρογεωτρήσεων
είναι:

  • Εντοπισμός εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων και κατάλληλης ποιότητας υπόγειου νερού.
  • Δημόσιος και προσπελάσιμος υποδεικνυόμενος χώρος για την κατασκευή του έργου.
  • Δυνατότητα σε δεύτερη φάση να διασφαλιστούν οι συνθήκες διαχείρισης και προστασίας των γεωτρήσεων.


  Πρόκειται για μια σημαντική περιβαλλοντική δράση που αξιοποιεί τον υδάτινο πλούτο της περιοχής και βελτιώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου Φυλής. Εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», το οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Χρήστος Παππούς στις Βρυξέλλες και αποσκοπεί στην ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου. Ο Χρήστος Παππούς, αφού ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν πάνω σε αυτή τη μελέτη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι διαδικασίες είναι κρίσιμο κομμάτι και οι υπηρεσίες του Δήμου τις φέρνουν σε πέρας με συνέπεια, ταχύτητα και επαγγελματισμό».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια