ΕΛΜΕ : ΝΑ ΜΗ γίνει το ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων ΠΡΟΤΥΠΟ

 


ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ - ΖΕΦΥΡΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ


Το Πρότυπο ΕΠΑΛ είναι σχολείο για λίγους και... εκλεκτούς

και διώχνει όσους μαθητές μας το έχουν πραγματική ανάγκη!

Κυβέρνηση και υπουργείο παιδείας αντί να φροντίσουν επί 1 χρόνο, ώστε να επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τα επί 5 μήνες κλειστά σχολεία, τα ανοίγουν δίχως ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ασχολούνται με ζητήματα, που δεν είναι καθόλου επείγοντα, όπως η αύξηση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων πανελλαδικά. Με τον ν. 4692/2020 θέλουν να δημιουργήσουν τα σχολεία των «άριστων», των λίγων και των εκλεκτών αποκλείοντας τους πολλούς!

Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά ότι τίθεται ζήτημα για την μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων (της μοναδικής δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης που απέμεινε στον Δήμο Φυλής από τις 3 που υπήρχαν) σε Πρότυπο ΕΠΑΛ. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε στους καθηγητές του σχολείου “στο πόδι”, κατά την επίσκεψη εκεί του Γ. Γραμματέα του υπουργείου παιδείας με τον Διευθυντή β/βαθμιας εκπ/σης στη Δυτική Αττική και τον πρόεδρο της β/βαθμιας σχολικής επιτροπής του Δήμου. Το να πληροφορούνται οι εκπαιδευτικοί κι επίσης, οι γονείς και οι μαθητές, τελευταίοι τα σχέδια του υπουργείου και του Δήμου για το σχολείο τους είναι πράγματι απαράδεκτο και άδικο. Γιατί η σχεδιαζόμενη μετατροπή, εάν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε κατάργηση και κλείσιμο του 1ου ΕΠΑΛ, που είναι πλήγμα για την τοπική κοινωνία και ειδικά τη νεολαία της.

Η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών στα Πρότυπα υποβαθμίζει το σύνολο των υπόλοιπων σχολείων. Οι μαθητές των Πρότυπων θα επιλέγονται ή με εξετάσεις ή με τον βαθμό του απολυτηρίου του Γυμνασίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχολεία αυτά θα συγκεντρώνουν τους “καλύτερους μαθητές” από την ευρύτερη περιοχή, αφού δέχονται μαθητές και από γειτονικούς Δήμους μέχρι να καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός σε κάθε τάξη.

Πολλοί μαθητές λόγω των επιδόσεων τους σε Γυμνάσια ή σε ΓΕΛ προτιμούν το ΕΠΑΛ για να βρουν με μεγαλύτερη επιτυχία κυρίως μια επαγγελματική διέξοδο μέσα από τους τομείς και τις ειδικότητες του σχολείου. Η ενασχόληση με τα εργαστήρια και ο προσανατολισμός σε συγκεκριμένες πρακτικές δραστηριότητες βοηθούν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και εδώ προκύπτει το πιο σοβαρό πρόβλημα!… Η μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε Πρότυπο θα στερήσει από πολλούς έφηβους/ες, νέους/ες, αλλά και μεγαλύτερους/ες κατοίκους του δήμου μας τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτό, αλλά και στην περιοχή τους. Θα τους αναγκάσει να “εξοριστούν” σε γειτονικούς δήμους, προκειμένου να βρουν θέση σε κάποιο άλλο Επαγγελματικό Λύκειο. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο της μόνης δομής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τη νεολαία της περιοχής μας.

Η ΕΛΜΕ θα αντιταχθεί στο ενδεχόμενο της κατάργησης του 1ου ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων, που θα γίνει μέσω της μετατροπής του σε Πρότυπο! Μαζί με τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές θα διαφυλάξουμε τη λειτουργία του ώστε να μην χαθεί ακόμη μία δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στον Δήμο μετά την ΕΠΑΣ, το ΔΙΕΚ και το ΕΚ!!!

Καλούμε τον Δήμο και το υπουργείο να αφήσουν τις σκέψεις για το Πρότυπο ΕΠΑΛ και να εργαστούν πραγματικά και πρακτικά για την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην περιοχή. Ζητούμε άμεσα να ανταποκριθούν στα πάγια αιτήματά μας! Να ενισχυθεί η λειτουργία των σημαντικών εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και με την αναβάθμισή τους σε ΕΚ και σε ό,τι αφορά τις υποδομές τους. Επιπλέον, θα είναι σημαντικό να επαναλειτουργήσει το ΔΙΕΚ Φυλής που θα προσφέρει ακόμη μια σημαντική επαγγελματική διέξοδο και προοπτική στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχήΟ Δήμος όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη γενική και την επαγγελματική. Θεωρούμε ότι είναι ανάγκη το ίδιο να κάνει και τώρα, προτείνοντας στο υπουργείο λύσεις όπως οι προηγούμενες για την επιπλέον στήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και αφήνοντας στην άκρη τις σκέψεις για την μετατροπή του ΕΠΑΛ σε Πρότυπο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της Δημόσιας Δωρεάν και Δημοκρατικής Παιδείας για όλη τη νεολαία δίχως αποκλεισμούς!!!


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια