Του στρατηγικούς στόχους του Δήμου Φυλής ανάπτυξε σε συνέντευξή του ο Χρήστος Παππούς

 

«Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την τοπική οικονομία, τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, μιλώντας στο «Π», αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, ο κ. Παππούς ανέπτυξε τους στρατηγικούς τους στόχους για το μέλλον του Δήμου Φυλής, ενώ επεσήμανε πως τη χωματερή «δεν θα τη διώξει, θα φύγει μόνη της, δεν υπάρχει πλέον χώρος».

Ποια μέτρα λάβατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού; Υπήρξαν προβλήματα στον δήμο αλλά κυρίως στις σχολικές μονάδες;

Ο Δήμος Φυλής αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, από τους αιρετούς και τις Υπηρεσίες του δήμου. Το ίδιο κάνουμε από τον Αύγουστο και μετά. Ασφαλώς και υπήρξαν προβλήματα, τόσο στον δήμο όσο και στις σχολικές μονάδες. Τα αντιμετωπίζουμε με ετοιμότητα και ψυχραιμία, σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τις συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού κυρίως οι οικονομικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε ΟΤΑ;

Εμείς δεν μιλάμε για τις επιπτώσεις, αλλά για το πώς θα τις αποφύγουμε. Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την τοπική οικονομία, τις τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ως δήμος προσπαθούμε να βοηθήσουμε, με αναστολή πληρωμών και διάθεση δημοτικών χώρων στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, εντατικοποιήσαμε την προσπάθεια στήριξης των συνδημοτών μας που έχουν ανάγκη. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, πάση θυσία, είναι μια νέα καραντίνα, γιατί θα αποτελέσει πισωγύρισμα. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Βγήκαμε νικητές από μεγάλες δοκιμασίες, όπως ο σεισμός και οι πλημμύρες. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα ασφαλτόστρωσης 100 χιλιομέτρων και τοποθέτησης λαμπτήρων LED σε όλο τον δήμο. Έχουμε παραδώσει 22 νέες πλατείες, δύο νέα δημοτικά σχολεία, ενώ ολοκληρώνεται, άμεσα, το Ειδικό Γυμνάσιο. Αναβαθμίσαμε τα σχολικά προαύλια με αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις. Συντηρούμε και εξοπλίζουμε, υποδειγματικά, τα σχολεία και τα συνδέσαμε με το δίκτυο φυσικού αερίου που τοποθετήσαμε με δαπάνη του δήμου. Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης μεγάλων έργων, όπως τα αντιπλημμυρικά, οι αναπλάσεις στη Λεωφόρο Φυλής και στο ιστορικό κέντρο των Άνω Λιοσίων, η ανέγερση τριών παιδικών σταθμών και δύο πολιτιστικών κέντρων και η αντικατάσταση χλοοτάπητα στα γήπεδα του δήμου. Την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν το μεγάλο έργο διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς, η ανέγερση του 8ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων και νέων νηπιαγωγείων στο Κέντρο των Άνω Λιοσίων και στη συνοικία της Ζωφριάς. Επίσης εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση νέων αθλητικών έργων. Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια, σχεδιάζοντας νέα έργα. Δεν σταματάμε.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ξεπερνάει τις αρμοδιότητες του Δήμου Φυλής. Ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής. Εμείς ως δήμος πετύχαμε χρηματοδότηση για την μετατροπή του αποκαταστημένου τμήματος της χωματερής σε Πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης αυτού του μεγάλου οράματος των συνδημοτών μας.

Είχατε πει στο παρελθόν ότι «ο ΧΥΤΑ Φυλής ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε». Εμμένετε σε αυτήν τη θέση; Ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα;

Αυτό δεν αποτελεί διαπίστωση δική μου, αλλά μια πραγματικότητα. Έχω πει στους συνδημότες μου ότι τη χωματερή δεν θα τη διώξω εγώ, ούτε κανείς άλλος. Θα φύγει μόνη της, γιατί δεν υπάρχει πλέον χώρος. Από εκεί και πέρα, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας, ως δημοτική αρχή, για τον Δήμο Φυλής τού σήμερα και τού αύριο;

Στρατηγικός μας στόχοι είναι:

·        Η ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής. Σχεδιάζουμε έναν δήμο που οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλύπτονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ήδη έχουμε πετύχει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στον δημοτικό φωτισμό και στα δημοτικά κτίρια με τις λάμπες LED. Παράλληλα μελετάμε την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της περιοχής μας, με τη διοχέτευσή του στο δημοτικό δίκτυο ύδρευσης των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

·        Η ανάδειξη της Πάρνηθας σε αρχαιολογικό, θρησκευτικό και φυσιολατρικό προορισμό για όλη την Αττική και η τόνωση της επισκεψιμότητας στον δήμο και ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Φυλής, όπου λειτουργεί μεγάλος αριθμός χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

·        Η προσέλκυση επενδύσεων στο ΒΙΟΠΑ και η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

·        Η δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος, που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της ζωής των δημοτών μας.

·        Η στήριξη των νέων μας στις σπουδές τους και για την απόκτηση προσόντων, μέσα από το φοιτητικό πακέτο και τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια