Δυναμική είσοδο του Πέτρου Κουτρουμπίλα στα συγγραφικά μονοπάτια


   Ένα νέο παιδί από την περιοχή μας κάνει τα πρώτα του συγγραφικά βήματα και ήδη οι πρώτες κριτικές δείχνουν ότι θα αφήσει το δικό του στίγμα. Πρόκειται για τον  Πέτρο Κουτρουμπίλα που γεννήθηκε το 1999 και σπουδάζει στο τµήµα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
   Η συγγραφή τον κέρδισε από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του. Με ιδιαίτερη αγάπη στο μυστήριο και τη λογοτεχνία του φανταστικού, συγγράφει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια. Είναι ιδρυτικό µέλος της ιστοσελίδας του τρόμου και του φανταστικού, The Weird Side Daily (https://weirdsides.com/). Το 2018 διακρίθηκε στην τρίτη θέση σε διαγωνισμό διηγήματος τρόμου-μυστηρίου, ενώ το 2019 πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία Διήγηµα Φαντασίας στα βραβεία Larry Niven. Τον ίδιο χρόνο, το διήγημα του µε τίτλο «Πέρα από τον Θάνατο» συµπεριλήφθηκε στον πρώτο τόμο της σειράς The Weird Side Tales.

Με αφορμή την καινούργια ανθολογία διηγημάτων, που φέρει τον τίτλο «Ονειρικές Αφηγήσεις» και εγκαινιάζει μία συλλογή βιβλίων με τίτλο TheWeirdSideTales, ο Πέτρος Κουτρουμπίλας έδωσε συνέντευξη στην  Παρασκευή Παρίσση:

Πείτε μας δυο λόγια για τη συλλογή Ονειρικές Αφηγήσεις για να μάθουν οι αναγνώστες περί τίνος πρόκειται. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα και πώς ήταν το ταξίδι μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η συλλογή;

Π.Κ. Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να μιλήσουμε για το βιβλίο μας! Είμαι ο Πέτρος Κουτρουμπίλας, chief reporter και ιδρυτικό μέλος της σελίδας. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου ήταν η παρουσία μας στο φεστιβάλ Fantasmagoria τον προηγούμενο Απρίλιο. Εκεί είχαμε τον δικό μας πάγκο ως εκθέτες και χορηγοί επικοινωνίας, και μαζί μας βρισκόταν το Limited Edition περιοδικό μας το οποίο σχεδιάστηκε εξολοκλήρου από την Μάγδα Ασημακοπούλου. Μέσω της δουλειάς μας, ήρθαμε σε επαφή με τις Εκδόσεις Ελκυστής και συγκεκριμένα με τον κύριο Αχιλλέα Τριαντόγλου, και από εκείνη τη μέρα ξεκίνησε το ονειρικό ταξίδι που κατέληξε σε αυτόν τον πρώτο τόμο της σειράς The Weird Side Tales.

Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας με τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας και το αντικείμενο της συγγραφής;

Π.Κ. Η πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του φανταστικού ήταν όταν πρωτοείδα τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σε μικρή ηλικία. Ο μαγικός κόσμος του Τόλκιν, όπως αποτυπώθηκε από τον Πίτερ Τζάκσον, με καθήλωσε (και ίσως με τρόμαξε λόγω ηλικίας!) με έναν διαφορετικό, μοναδικό τρόπο και με ακολουθεί μέχρι και σήμερα ως μία από τις κυριότερες επιρροές μου. Ακόμα πιο έντονη υπήρξε για μένα η πρώτη ταινία της τριλογίας του Χόμπιτ, την οποία πραγματικά λάτρεψα και τη θεωρώ ακόμη ως την αγαπημένη μου ταινία. Η πρώτη μου μέριμνα μόλις γύρισα σπίτι ήταν να ξεκινήσω να διαβάζω το παραμύθι του Καθηγητή, το οποίο δέσποζε μαζί με τα υπόλοιπα βιβλία του στη βιβλιοθήκη μας (ακόμη ευγνωμονώ τον αδερφό μου που με μύησε σε αυτά τα «μονοπάτια»). Έπειτα, όταν άρχισα να διαβάζω βιβλία, με ενθουσίασαν πολλοί συγγραφείς, με κυριότερους τον Κινγκ (το «Νεκροταφείο Ζώων» είναι στα τρία αγαπημένα μου βιβλία), τον Πόε και τον Λάβκραφτ.
Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή προέκυψε μέσα από το σχολείο και συγκεκριμένα από μία εργασία «δημιουργικής γραφής» στην τρίτη γυμνασίου. Τότε έγραψα το πρώτο μου διήγημα· ένα διήγημα μυστηρίου. Η τότε καθηγήτρια μου στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, η κ. Χριστίνα Σεραφείμ, με παρότρυνε να ασχοληθώ με τη συγγραφή, συμβουλεύοντας με ιδιαίτερα βοηθητικά σχόλια, διορθώσεις και πολύ μεράκι, για τα οποία θα την εκτιμώ και θα τη μνημονεύω για πάντα.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακροβατούν ανάμεσα στον κόσμο των θεών και των θνητών? Το όνειρο είναι η πύλη που ενώνει αυτούς τους δύο κόσμους;

Π.Κ. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να προσπαθούν να συμπεριφέρονται με περισσότερο «θεϊκές» αρετές. Συχνά, προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε λάθη μας μέσα από τη σκέψη ότι είμαστε άνθρωποι. Η ανθρώπινη φύση δεν θα έπρεπε να συνιστά δικαιολογία για λάθη και παρατυπίες, αλλά να αποτελεί εφαλτήριο για μία συναισθηματική και ηθική υπέρβαση.

Οι τύψεις, οι φόβοι, οι εμμονές, πόσο καθορίζουν τα όνειρα; Πόσο και πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο;

Π.Κ. Πιθανότατα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα όνειρα· τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει από προσωπικές εμπειρίες. Συχνά επηρεάζουν σε υπέρμετρο βαθμό τους ανθρώπους, είτε λειτουργώντας ως οιωνοί –προβλέποντας ουσιαστικά μελλοντικές καταστάσεις- είτε ως ερινύες, θυμίζοντάς μας δηλαδή εσφαλμένες πράξεις του παρελθόντος. Τα όνειρα είναι ικανά να βυθίσουν σε μία δίνη τον άνθρωπο, αλλά, από την άλλη, μπορούν να αποτελέσουν και πηγή πνευματικών ταξιδιών σε επιθυμητά μέρη και καταστάσεις, όπως και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα μελλοντικά λογοτεχνικά σας σχέδια και τι να περιμένουν οι αναγνώστες από εδώ και πέρα;

Π.Κ. Μέσα από τη σελίδα μας, το The Weird Side Daily, αναμένουμε τον επόμενο λογοτεχνικό διαγωνισμό που θα οδηγήσει στο δεύτερο βιβλίο της σειράς The Weird Side Tales. Παράλληλα, προετοιμάζουμε την υλοποίηση μίας ιδιαίτερα πρωτότυπης ιδέας, την οποία δεν μπορούμε ακόμη να σας αποκαλύψουμε. Σε προσωπικό επίπεδο, έχω ολοκληρώσει το πρώτο μου βιβλίο, μία συλλογή διηγημάτων με πέντε υποθέσεις μυστηρίου, με τίτλο «Οι Υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν», το οποίο ευελπιστώ να κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο έτος. Ταυτόχρονα, συνεχίζω τη συγγραφή ενός δυστοπικού-fantasy μυθιστορήματος, καθώς και ενός δραματικού σεναρίου μεγάλου μήκους, τα οποία ελπίζω να έχω ολοκληρώσει μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Οι υποθέσεις του Επιθεωρητή Μάρτιν ξεκινάνε:

   Στο Λονδίνο της δεκαετίας του ‘60, ένας νέος επιθεωρητής έρχεται στο προσκήνιο. Ο Μάρτιν Φράιτον είναι ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος που βασίζεται στο ένστικτό του αλλά και την κοινή λογική, µε το θάρρος του να αποδεικνύεται συχνά ο καλύτερος σύµµαχός του. Βοηθός του στην εξιχνίαση των εκάστοτε υποθέσεων είναι ο καλύτερός του φίλος, Ρίτσαρντ Στόουνχαρτ, ένας θερµόαιµος άντρας και αθεράπευτος γυναικάς.
   Οι δυο τους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο μυστηριώδεις και σκοτεινές υποθέσεις που θα συνταράξουν τη βρετανική κοινωνία. Η επιστροφή μιας επικίνδυνης πρώην, ένας ανεξήγητος θάνατος σε ένα δημοφιλές εστιατόριο, η απαγωγή ενός αλλόκοτου συγγραφέα, ένα φαινομενικά στοιχειωμένο σπίτι µε σκοτεινό παρελθόν και ο στραγγαλισμός μιας νεαρής καλλονής.
   Ο επιθεωρητής Μάρτιν θα επιχειρήσει να διαλευκάνει τα μυστήρια σε ένα ταξίδι που θα φανερώσει όλες τις αόρατες πτυχές του ψυχισμού του, διερευνώντας τελικά ακόμη και την πιθανή ενοχή του αγαπημένου του φίλου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια