Ένωση: Γονέων: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή μετάβαση των μαθητών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιμένουμε στις διεκδικήσεις μας
Με ημίμετρα δεν εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών μας

      Οι ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας δεν καθησυχάζουν τις αγωνίες των γονιών, των Εκπαιδευτικών και των μαθητών. Δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ρεαλιστικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει εδώ και μέρες οι φορείς της Εκπαίδευσης ( Γονείς -  Εκπαιδευτικοί – μαθητές ).
Τονίζουμε το εξής:
Αν δεν στηριχτεί με ουσιαστική Κυβερνητική Ευθύνη η υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή με ταυτόχρονη στήριξη του έμψυχου δυναμικού των εκπαιδευτικών δομών, τα «όποια μέτρα» της κυβέρνησης δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των χώρων της Παιδείας
Επαναφέρουμε λοιπόν τις προτάσεις μας
Για το άνοιγμα των σχολείων απαιτείται:
·         Να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει:
Ότι τηρείται αυστηρά η αναλογία πέντε (5) τετραγωνικών μέτρων για κάθε μαθητή ανά τάξη. Ότι παρέχονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κλπ). Ότι πραγματοποιούνται καθημερινά απολυμάνσεις και βιολογικοί καθαρισμοί των
air condition. Ότι άμεσα προσλαμβάνεται προσωπικό με αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαριότητα κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου. ΄
·         Να προστατευτούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. Αυτό σημαίνει: Ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των Εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ότι με ιδιαίτερο τρόπο συνεχίζεται η μαθησιακή διδασκαλία για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
·         Να μην αντιμετωπίζεται με ημίμετρα η αναγκαία μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Απαιτείται τώρα συνολικός επανασχεδιασμός. Δεν μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό σημαίνει: ότι ξεκινούν από σήμερα μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται αυτήν την στιγμή στα σχολεία. Ότι άμεσα σχεδιάζεται πλάνο ανεύρεσης χώρων (η Δημοτική Αρχή Φυλής έχει ξεχωριστή ευθύνη σε αυτό) ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων. Φυσικά καμία σκέψη για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση.
·         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα (παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά) για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί η ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών με τους αναγκαίους ειδικούς εκπαιδευτικούς. Να επεκταθούν άμεσα οι δομές ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης για τους μαθητές που το χρειάζονται.
·         Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων γονιών. Αυτό σημαίνει : ότι παρέχεται άδεια ειδικού σκοπού χωρίς αφαίρεση κανονικής αδείας.
·         Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για την τηλεκπαίδευση, αυστηρά όπου αυτή απαιτείται να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει:
1.      Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση H/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις Πανελλαδικές.
2.      Να στηριχτεί το έργο των Εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο Υπουργείο Παιδείας.
3.      Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το Υπουργείο Παιδείας στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι Εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.
Οι θέσεις μας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ισχύουν ώς έχουν στο ακέραιο (βλέπε σχ. ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων 26/4/2020).
      Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να διασφαλιστεί η όποια εκπαιδευτική διαδικασία, υπό τις παρούσες συνθήκες. Σαν Ένωση Γονέων θα παρεμβαίνουμε όσες φορές χρειαστεί, διεκδικώντας και απαιτώντας να διασφαλίζεται καθημερινά η ασφάλεια των παιδιών μας.

Μένουμε δυνατοί!!! Δεν μένουμε σιωπηλοί!!!
To ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια