Σε αποκλεισμό της λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης





Συνεχίστηκαν σήμερα οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων από τη Δυτική Αθήνα - Αττική ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - Περιφέρειας για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων (όπως του Μουσαμά στην Πετρούπολη) ως νέων χώρων ταφής απορριμμάτων.

Στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ

Σε αποκλεισμό της λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος του ΧΥΤΑ Φυλής προχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα - Αττική ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - περιφέρειας για την επέκταση τουΧΥΤΑ Φυλής και την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων, όπως του Μουσαμά στην Πετρούπολη, ως νέων χώρων ταφής απορριμμάτων.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 6.30 το απόγευμα, ενώ στην κινητοποίηση πήραν μέρος και μαθητές από σχολεία της περιοχής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων και των φορέων.Το κεντρικό πανό των σωματείων και των φορέων έγραφε: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό. Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή. Έξω από το Θριάσιο η χωματερή», «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή» και «Εδώ, εδώ μ' αγώνα μαζικό γιατί εμείς δεν ζούμε με το σκουπιδαριό»(δείτε εδώ βίντεο με συνθήματα).
Στη συγκέντρωση ήταν η ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων, μαθητές από το 3ο Λύκειο Α. Λιοσίων,το 2ο Γυμνάσιο, το 4ο και το 2ο Λύκειο Φυλής, γονείς και μαθητές από το10ο δημοτικό σχολείο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκιμμιωτών Αθήνας.

Οι παρεμβάσεις στην κινητοποίηση

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Φυλής και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων, σημείωσε ότι είναι «η ώρα που πρέπει να αντιδράσουμε. Η επέκταση της χωματερής δεν είναι μόνο για 4-5 χρόνια. Πρόκειται για 4,5 εκατ. τόννους σκουπιδιών. Είναι ψέμα... Τουλάχιστον για 10 χρόνια προγραμματίζουν να παραμείνουν τα σκουπίδια στην περιοχή μας. Χρειάζεται να συντονίσουμε παραπέρα τον αγώνα μας», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών της περιοχής με τις καταλήψεις σχολείων αντιδρώντας στις εξελίξεις. Κατάγγειλε τους δύο δημάρχους της Φυλής, πρώην και νυν, που ψήφισαν να παραμείνει, αλλά και να επεκταθεί η χωματερή. «Συνεχίζουμε την πάλη μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση όχι μόνο της αποκομιδής, αλλά και της διάθεσης των απορριμμάτων», πρόσθεσε. Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για το θέμα της χωματερής στις 16/10, όπου θα υπάρξει απαίτηση να συζητηθεί το θέμα, αλλά και στο συλλαλητήριο που θα γίνει τον Οκτώβρη για το πρόβλημα αυτό. «Να πάψει η περιοχή μας εδώ και 60 χρόνια να είναι χώρος διάθεσης των απορριμμάτων με αυτή την μορφή». (Δείτε πάνω σε video απόσπασμα από την ομιλία του Θ. Χαμαλίδη).
Από την πλευρά της η Δημοφίλη Χαλκιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνω Λιοσίων, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, δημοτικής και περιφερειακής αρχής, για τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην Φυλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έστρωσε το έδαφος, ως κυβέρνηση και ως περιφερειακή αρχή για την επέκτασή του. Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, η Ρ. Δούρου, σε απόλυτη συμφωνία και συνεννόηση με τον νέο περιφερειάρχη και την κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε στον ΕΔΣΝΑ την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής». «Χρειάζεται», συμπλήρωσε «κλιμάκωση του αγώνα μας και συντονισμός της δράσης μας. Τους ενοχλεί η συντονισμένη δράση των κατοίκων της δυτικής Αττικής που διαδηλώνουμε μαζί και ιδιαίτερα οι μαθητές που έδωσαν απάντηση με τις κινητοποιήσεις τους. Θα τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τις ζωές και το μέλλον μας. Χρειάζεται να υπερασπιστούμε το πλαίσιο πάλης που έχουν θέσει οι φορείς και τα σωματεία γιατί είναι ένα πλαίσιο πάλης που προκύπτει από τις ανάγκες μας. Που απαιτεί η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να ξεχάσουν τα σχέδια που έχουν για θάψιμο ή καύση των σκουπιδιών. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα διαρκείας», κατέληξε.
Ο Αλέξανδρος Τσοκάνης, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ασπροπύργου χαιρέτησε τους μαθητές για την μαχητική τους παρουσία και αναφέρθηκε στα κρούσματα καρκίνου που «θεριεύουν» στην περιοχή. Τόνισε ακόμη την ανάγκη να μην επεκταθεί η χωματερή.
Μιλώντας ο Μπάμπης Θεοδώρου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων αναφέρθηκε στη «σιγήν ιχθύος» που κρατά ο δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας για το θέμα. Όπως είπε, «διαδίδεται, μάλιστα,ότι το θέμα αυτό δεν αφορά την Μάνδρα», καταγγέλλοντας ότι με «τη στάση τους αυτή προσπαθούν να κρύψουν τις συνέπειες, που δέχεται, το Θριάσιο, η Μαγούλα και η Μάνδρα». Αναφέρθηκε σε γεωτρήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή της Μαγούλας, όπου το υπέδαφος είναι μολυσμένο με βαρέα μέταλλα. «Προσπαθούν να κρύψουν ότι η επέκταση συνδυάζεται με ΧΥΤΥ που θα γίνουν σε ένα από τα δύο επιλεγμένα λατομεία στην Μάνδρα, στο Μελετάνι και στο ΤΙΤΑΝ. Είναι πολλοί στην περιοχή μας που φιλοδοξούν να γίνουν βασιλιάδες της χωματερής. Προσπαθούν δε στην περιφέρεια να δώσουν άδεια σε περιβαλλοντική μελέτη προκειμένου να γίνει μονάδα αποθήκευσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων πάνω στην ΠΕΟΑΚ. Εκεί που κινούνται εργαζόμενοι, κάτοικοι, θα κινούνται φορτηγά με τοξικά απόβλητα. Δεν θα τους αφήσουμε», όπως είπε.
Από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Φυλής, η Ζωή Μανιά τόνισε πως«είμαστε εδώ με αποφάσεις από τα σχολεία μας. Όλη την προηγούμενη βδομάδα είμαστε σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις με κύριο αίτημα να μην επεκταθεί ο ΧΥΤΑ. Να μην καταδικαστούν οι ζωές μας. Κινητοποιηθήκαμε ενάντια σε αυτούς που με ψέμματα, απειλές και συκοφαντίες προσπάθησαν να σταματήσουν τον αγώνα μας, λέγοντάς μας ότι οι καταλήψεις δεν έχουν νόημα, ότι οι αγώνες μας δεν έχουν αποτέλεσμα, ότι είμαστε πολύ μικροί για να παλέψουμε για αυτά τα προβλήματα. Αντλούμε έμπνευση και δύναμη από τους καθηγητές μας, από τους γονείς μας που είναι μαζί μας, από τα σωματεία που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Είμαστε μαθητές, έχουμε δύναμη και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια