Από σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 -Πώς θα τα βρείτε


Θέμα ωρών είναι η ανάρτηση των μειωμένων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2019 καθώς ξεκινά από σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η έκδοσή τους στο Taxisnet.
Ο φόρος θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22% σε σχέση με πέρσι. Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, το 97% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει στα εκκαθαριστικά του μείωση του φόρου από 20% έως και 30% σε σχέση με τα χρήματα που είχε πληρώσει το 2018. Περίπου 1.3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα δουν έκπτωση που θα φθάνει και το 30%.
Αναλυτικά, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης του 1 εκ. ευρώ θα λάβουν εκκαθαριστικά μειωμένα κατά 10%. Περισσότεροι από 1,1 εκ. φορολογούμενοι θα έχουν απαλλαγή από 50% έως 100% λόγω εισοδηματικών, περιουσιακών και κοινωνικών κριτηρίων.
Υπενθυμίζεται ότι απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, εφόσον έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 16.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και 17.000 ευρώ οι πολύτεκνοι.
Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά
Οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκεφτούν το site της ΑΑΔΕ. Εκεί θα πρέπει να κάνουν επιλογή στην εφαρμογή Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.
Αφού μπουν στην εφαρμογή θα πρέπει να βάλουν τους προσωπικούς κωδικούς.
Στη συνέχεια πρέπει να αλλάξουν το έτος αναφοράς από το 2020 στο 2019 και εκεί θα δουν το εκκαθαριστικό.
Για να μπείτε στην εφαρμογή για τον ΕΝΦΙΑ 2019 πατήστε εδώ.
Οι μεσοσταθμικές μειώσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει τον συντελεστή εσπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ 2019.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις άνω των 2 δισ. ευρώ από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που θα βεβαιωθούν συνολικά σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα εκκαθαριστικά αυτά θα περιλαμβάνουν μειώσεις στον φόρο κατά 10%- 30% για όλα τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους , σύμφωνα με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στο τέλος Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ταυτόχρονα με τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Η μείωση κυμαίνεται ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ως εξής:
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση 30%
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση 27%
-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση 25%-Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση 20% και
-Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση 10%.
Πότε πληρώνεται
Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται και φέτος σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Ειδικά για το έτος 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019 και η τελευταία στις 30 Ιανουαρίου του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι και για το 2019 ισχύει η αναστολή επιβολής συμπληρωματικού φόρου για τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων και για το 2019. Η απαλλαγή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι τα αγροτεμάχια των φυσικών προσώπων δεν έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα σε συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους φορολογουμένους να ελέγξουν και τους δασικούς χάρτες και να προβούν, όπου απαιτείται, στις απαραίτητες διορθώσεις. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ «φορτώνεται» στο Τaxisnet και είναι προσβάσιμο στην εφαρμογή Περιουσιολογίου με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.
Προσοχή στα λάθη
Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στον καταλογισμό του φόρου θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν άδικες επιβαρύνσεις.
Σε περίπτωση λάθους ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση για να διορθώσει το φόρο.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. – πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.
Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.
Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται επί της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr).
Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια