Και τώρα τι κάνουμε με τον ΧΥΤΑ Φυλής; Του Θωμά Μπιζά



«Το μεγαλύτερο γνώρισμα της αλήθειας είναι η απλότητα και η σαφήνεια. Το ψέμα πάντα είναι περίπλοκο, πολύλογο και έχει εξεζητημένο ύφος».

Λέων Τολστόι


Να είμαστε ειλικρινείς λοιπόν.
Η μεγάλη ευκαιρία για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής χάθηκε τα χρόνια που πέρασαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και  την Περιφέρεια Αττικής στα χέρια της Ρένας Δούρου.
Και δεν μιλώ μόνο για το γεγονός  πως στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Δύναμης Ζωής υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής άρα θα μπορούσε να κλείσει  ο ΧΥΤΑ και να μην πει κανείς κουβέντα.
Μιλώ για το γεγονός πως υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος να γίνουν νέοι χώροι τελικής διάθεσης  σε άλλες περιοχές της Αττικής προκειμένου να κλείσει  κανονικά και οριστικά ο ΧΥΤΑ της Φυλής χωρίς να υπάρξει κανείς  κίνδυνος.
Αποδείχτηκε  πως τα 5 χρόνια που πέρασαν  χρόνος υπήρξε αλλά δεν υπήρξε η πολιτική τόλμη . 
Αυτό ήταν ένα λάθος και κάποια στιγμή  αυτοί που είχαν την ευθύνη στο κόμμα ,στην Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής  θα πρέπει να το ομολογήσουν κάνοντας την αυτοκριτική τους .

Σε αυτά τα 5 χρόνια θα είχαμε προλάβει να κάνουμε τις νέες εγκαταστάσεις  πριν κορεστεί ο ΧΥΤΑ Φυλής και χωρίς να κινδυνεύσει η Αττική από  μια μεγάλη κρίση σκουπιδιών .
Τώρα όλα αυτά είναι πλέον ιστορία και ανήκουν στο παρελθόν .
Τώρα ο κίνδυνος της κρίσης είναι πιο υπαρκτός από ποτέ και οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες γιατί ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι πλέον υπερκορεσμένος και επικίνδυνος .
Τώρα τα οργανωμένα συμφέροντα που ΔΕΝ  θέλουν να κλείσει ο ΧΥΤΑ , επικαλούνται το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης του αναγκαίου χρόνου προκειμένου να προλάβουν να γίνουν νέες εγκαταστάσεις που θα «διαδεχτούν» τον  ΧΥΤΑ της Φυλής.
Ήδη  ο κ. Μητσοτάκης  και ο κ. Πατούλης μιλούν για επεμβάσεις «χειρουργικού τύπου» στην Φυλή και για μονάδες καύσης ακόμα και σύμμεικτων απορριμμάτων στην δυτική Αττική.
Το ερώτημα τώρα είναι,  πως απαντούμε σε αυτά τα επιχειρήματα .
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα ζητήματα .
Πρώτο:  η περιοχή της Φυλής και της Δ. Αθήνας – Αττικής είναι περιβαλλοντικά υπερκορεσμένη . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι από νεοπλασίες στην Δ. Αττική είναι τριπλάσιοι σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Αττική και αυτό συνδέεται σίγουρα με την περιβαλλοντική ρύπανση.
Αυτό από μόνο του σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση αυτή η περιοχή  δεν σηκώνει νέες ρυπογόνες εγκαταστάσεις και περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Δεύτερο:  όσος  χρόνος θα απαιτηθεί  να γίνει στην Φυλή ένας νέος ΧΥΤΑ , ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί να γίνει και σε μια άλλη περιοχή της Αττικής.
Είτε  στην Φυλή γίνει νέος ΧΥΤΑ, είτε  αλλού , θα χρειαστεί νέα χωροθέτηση, νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, νέα  περιβαλλοντική αδειοδότηση , νέοι διαγωνισμοί και νέες κατασκευές . 
Τώρα λοιπόν η νέα Κυβέρνηση και ο νέος Περιφερειάρχης θα αποφασίσουν με κοινωνικά και πολιτικά κριτήρια  για το που θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις .
Να θυμίσω πως εμείς που συμμετείχαμε τόσα χρόνια στα κινήματα , λέγαμε πως τα κριτήρια πρέπει να είναι πληθυσμιακά και χωροταξικά και κάναμε και συγκεκριμένες προτάσεις για την κατανομή των βαρών αλλά δυστυχώς δεν ακουστήκαμε. 
Τώρα  κάτω  από την δεδομένη πίεση της κατάστασης  η απόφαση για το που θα γίνει η νέα εγκατάσταση ή οι νέες εγκαταστάσεις,   θα είναι πολιτική απόφαση έτσι νέτα- σκέτα.
Οι  νέοι βουλευτές  και οι νέοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Δ. Αθήνας – Αττικής  οφείλουν -τώρα πριν ακόμα παρθούν οι αποφάσεις- να ξεκαθαρίσουν την στάση τους.
Θα δεχτούν να γίνει νέα χωματερή στην Φυλή ναι ή όχι ;
Αυτή την απάντηση την χρωστούν στους  κατοίκους της Δ. Αθήνας – Αττικής που τους εξέλεξαν.
Το ίδιο ερώτημα  φυσικά αφορά και τους νεοεκλεγμένους  δημάρχους  και τους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής.  Θα δεχτούν αυτοί να γίνει νέα χωματερή στην Φυλή;
Πρέπει και οι νέοι δήμαρχοι να ξεκαθαρίσουν την θέση τους  εδώ και τώρα.
Και τέλος ας αναρωτηθούμε και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες της Δ. Αθήνας – Αττικής .
Σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει νέα χωματερή στην Φυλή , θα αντιδράσουμε ή θα εξακολουθούμε να ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τις  απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος μας; 


Υ.Γ   επειδή ακούγεται πως υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Φυλής  κατά 200.000 τόνους  τον χρόνο από  την παρούσα διοίκηση στον ΕΔΣΝΑ .
Καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν γιατί η υπομονή μας έχει και όρια. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε μια τέτοια σκανδαλώδη απόφαση.  
 Τελεία και παύλα και ως εδώ .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια