Τα αντανακλαστικά του Δήμου Φυλής ήταν άμεσα .Ενώ ακόμη περιμένουμε ανακοινώσεις από την πολιτεία.



   Μία εβδομάδα πέρασε από την στιγμή που τα 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησαν την περιοχή. Αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού τα αντανακλαστικά του Δήμου Φυλής άγγιξαν το κόκκινο. Άμεσα συγκροτήθηκαν πέντε κλιμάκια ελέγχου με τους δημοτικούς συμβούλους και μηχανικούς στο επάγγελμα να αναλαμβάνουν με εντολή του Δημάρχου Χρήστου Παππού τους πρώτους ελέγχους.  Το κλιμάκιο του σύμβουλου και μηχανικού Γιώργου Αβράμη ανέλαβε να ελέγξει τα δημοτικά κτήρια και τους παιδικούς σταθμούς, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το κλιμάκιο του σύμβουλου και μηχανικού Μαρίνου Σαρλά ανέλαβε να ελέγξει την επικινδυνότητα  των κτηρίων που  είχαν αφεθεί από τους ιδιοκτήτες στην τύχη τους  μετά τον σεισμό του 1999 καθώς και κτήρια συνάθροισης κοινού,φροντιστήρια, κλπ.   Ο Θανάσης Σχίζας και η Τεχνική Υπηρεσία συγκρότησαν ακόμα τρία κλιμάκια για τους πρώτους ελέγχους σε κατοικίες δημοτών.   Ο Μιχάλης Οικονομάκης ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας οργάνωσε, ενίσχυσε  και έθεσε σε ετοιμότητα όλες τις υπηρεσίες και εργαζόμενους αρμοδιότητας του σε 24ώρη βάση για την ασφάλεια, εξυπηρέτηση και παροχή πληροφοριών προς τους κατοίκους. Ο Νίκος Χατζητρακόσιας ως μηχανικός και Πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής έλεγξε όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς του συντάσσοντας τα ανάλογα έγγραφα. Με αυτά ζητούσε τον περαιτέρω έλεγχο των σχολικών κτιρίων από τον φορέα του ελληνικού κράτους, την Κτιριακές Υποδομές ( ΚΤΥΠ). 
    Αν και τα αντανακλαστικά του Δήμου Φυλής λειτούργησαν άμεσα, δε θα πούμε το ίδιο και για τα αντανακλαστικά της ελληνικής πολιτείας καθώς ακόμα δεν έχει βγει η παραμικρή ενημέρωση για τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στην στέγαση των κατοίκων και την αποκατάσταση των ζημιών. Το Σαββάτο το πρωί ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη και με τη συμμετοχή  του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Θανάση Μπούρα, ο οποίος είχε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας  Νίκη Κεραμέως , Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Υπουργό Υποδομών  Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή ώστε να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που είχαν προκύψει.
    Από τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς και την ανακούφιση των πληγέντων. Την ίδια ημέρα έξι μεικτά κλιμάκια, Δήμου Φυλής-Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, έχουν ξεκινήσει τους πρωτοβάθμιους ελέγχους των μέχρι στιγμής 1200 κτηρίων που έχουν δηλώσει οι κάτοικοι ότι φέρουν ζημιές από το σεισμό. Επίσης από την Πέμπτη 25 Ιουλίου προστέθηκαν ακόμα τρία μεικτά κλιμάκια, Δήμου Φυλής-Κτιριακών Υποδομών,  για τον έλεγχο όλων των σχολείων.
   Αν και τα ευρήματα του πρωτοβάθμιου ελέγχου στα πρώτα 250 κτήρια που έχουν ελεγχθεί μιλάνε για εκτεταμένες ζημιές ενώ αρκετά από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Επίσης θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ότι ακούγεται και αφορά  το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού, μιας και ακόμη βρισκόμαστε σε αναμονή για την ανακοίνωση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι και μετά το δευτεροβάθμιο έλεγχο από τα κλιμάκια οι διαδικασίες αποκατάστασης-χρηματοδότησης  θα είναι δύσκολες, χρονοβόρες  και κοστοβόρες για τον αποχρωματισμό των κτηρίων από κίτρινο σε πράσινο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια