Η εκτίμηση του Γιώργου Κρητικού για την κατανομή των εδρών στο Δήμο Φυλής



   Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των Δημοτικών Εκλογών, από το ειρηνοδικείο Αθηνών και τις πολλές αναρτήσεις οι οποίες αυθαίρετα έχουν αρχίσει να μοιράζουν έδρες, ένθεν και ένθεν, μεταξύ των Τ.Κ. του Δήμου μας  και να λένε τα δικά τους συμπεράσματα, χωρίς αυτά τα συμπεράσματα να συνάδουν, με το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου 4555/18, ο οποίος νόμος έχει την  Κωδική ονομασία Κλεισθένης 1  και ειδικά το άρθρο 28. Ο ανωτέρω νόμος είναι τροποποίηση του νόμου 3852/2010 και εισάγει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μετά λοιπόν την τελική ανάρτηση των αποτελεσμάτων και αφού πλέον τα αποτελέσματα δεν αλλάζουν, απεφάσισα να πω γιατί όλοι αυτοί που λένε ότι θα αλλάξει έδρα μεταξύ Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων κάνουν τεράστιο λάθος.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναλύουμε τα αποτελέσματα,  που προέκυψαν από τις Αυτοδιοικητικές  Εκλογές της 26/5/2019 βήμα, βήμα και στηριγμένοι σε όσα λέει ο ν.4555/18.
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του Χρήστου Παππού, εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή  με ποσοστό 57,27% του εκλογικού σώματος, ήτοι λαμβάνει #12.737# έγκυρα ψηφοδέλτια, όπως η ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.  Από την συγκομιδή των εγκύρων ψηφοδελτίων της παράταξης με διαίρεση δια του εκλογικού μέτρου μας δίδει τις έδρες, της παράταξης οι οποίες είναι Δέκα Εννέα (19)            ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Ποσοστό 57,27%                   Ψήφοι 12.737     Έδρες 19.

Πως όμως βγαίνει το εκλογικό μέτρο, βάση της διαδικασίας που προβλέπεται από τον νόμο στο άρθρο 28.


Άρθρο 28
Εκλογικό σύστημα Κατανομή εδρών δημοτικού συμβουλίου Αντικατάσταση του άρθρου 32 του ν. 3852/2010
Το άρθρο 32 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 32
Εκλογικό σύστημα Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου
1. Το σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο.
2. Η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβα, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.
Άρα το εκλογικό μέτρο προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης όλων των εγκύρων ψηφοδελτίων δια των εδρών του συμβουλίου, επομένως  
Έγκυρα 22.240              Άκυρα 1.120               Λευκά 214
22.240/33=673,939 προσαρμόζοντας το αποτέλεσμα της διαίρεσης και βάζοντάς σε αυτό μια ακέραια μονάδα εξαφανίζοντας το κλάσμα. Επομένως το εκλογικό μέτρο για τον Δήμο Φυλής είναι ο αριθμός #674#. Από το σημείο αυτό η διαδικασία είναι πιο εύκολη, διαιρούμε το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της κάθε Τοπικής Κοινότητας τα οποία πήρε κάθε παράταξη δια του εκλογικού μέτρου και βρίσκουμε πρώτα της έδρες που παίρνει κάθε παράταξη σε ακεραίους αριθμούς. Ξεκινώντας από την Τ.Κ. Άνω Λιοσίων.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
 Ποσοστό 57,55%                          Ψήφοι 9.338                13 έδρες

Άρα 9338/674=13,855, στα Άνω Λιόσια οι έδρες τις οποίες λαμβάνει η νέα εποχή είναι 13 από την ακέραια διαίρεση, η οποία αφήνει ένα υπόλοιπο της τάξεως 0,855%, αυτά τα υπόλοιπα κατανέμονται βάση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του συγκεκριμένου νόμου και άρθρου.   
Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.
Αν οι συνδυασμοί αυτοί ή μερικοί από αυτούς έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων, διεξάγεται κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
Αν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.
Σε περίπτωση ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων συνδυασμών, διενεργείται μεταξύ τους κλήρωση από το αρμόδιο δικαστήριο.
Μετά από όλα αυτά κάνοντας την ίδια διαδικασία για τις δύο άλλες κοινότητες βλέπουμε τα εξής.

Δημοτική Ενότητα

Ζεφυρίου
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ:                                                                Ποσοστό 60,69%                 Ψήφοι 2.320       Έδρα 3                                                            
Διαιρούμε τα έγκυρα ψηφοδέλτια με το εκλογικό μέτρο ήτοι: 2.320/674=3,442. Άρα τρείς έδρες ακέραιες και υπόλοιπο 0,442

Δημοτική Ενότητα

 

Φυλής

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ                                                                          Ποσοστό        49,22 %                      Ψήφοι  1.079              Έδρες 1
 Διαιρούμε τα έγκυρα ψηφοδέλτια με το εκλογικό μέτρο ήτοι:  1.079/674=1,600. Άρα 1 έδρα ακέραια και υπόλοιπο και 0.60.
Μετά από όλα αυτά κατά την δική μου άποψη  η έδρα που διανέμεται στην Νέα Εποχή από τα αδιάθετα υπόλοιπα, πάει στην Δημοτική Κοινότητα Άνω Λιοσίων λόγω του μεγαλυτέρου αδιάθετου υπολοίπου ( 0,855%) και αθροιστικά μαζί με τις 13 έδρες που υπάρχουν από τα ακέραια οι έδρες των Άνω Λιόσια τις ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ γίνονται 14. Άρα μετά την όλη αυτήν διαδικασία εκλέγεται και ο Σονίδης Γεώργιος ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΈΡΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΔΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΦΥΡΙ.
 Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα λόγου, του μικρού υπολοίπου που μετά την διάθεση του ακεραίου των τριών (3) εδρών στο Ζεφύρι που η Τ.Κ. τις παίρνει δικαιωματικά, να πάει λόγο μεγαλύτερου υπολοίπου μια έδρα στην Τ.Κ. Φυλής, βάση της παραγράφου 2 εδάφιο 30 .
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι είμαι έτοιμος για όποια διευκρίνιση και όποια περεταίρω πληροφορία χρειαστεί οιοσδήποτε.

                                                                          Κρητικός Γεώργιος     
     
              
2.737
19

    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια