Μιχάλης Οικονομάκης: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, όπως διαπιστώθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου, στο Δημαρχείο στα Άνω Λιόσια, υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Μιχάλη Οικονομάκη.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει από κάθε φορέα και υπηρεσία με σκοπό την πρόληψη, αποτροπή και αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνου δασικών πυρκαγιών.Συζητήθηκαν επίσης ελλείψεις και ζητήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας της περιοχής ενώ αποσαφηνίστηκαν οι ρόλοι και αρμοδιότητες των φορέων ανά δράση με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Από όλες τις πλευρές τονίστηκε εξάλλου ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των συντονισμένων προληπτικών μέτρων, ενώ επισημάνθηκε ο αστάθμητος παράγοντας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Ο Μιχάλης Οικονομάκης από την πλευρά του ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για τις ενέργειες του Δήμου Φυλής και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο του συντονισμού όλων των φορέων και δυνάμεων, εξαίροντας την διαχρονικά καλή συνεργασία. «Έχει αποδειχθεί, με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών, ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, απαιτείται συντονισμός και στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων», τόνισε.
Αυτός ήταν και ο σκοπός των δύο ασκήσεων ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Φυλής τον περασμένο Μάιο, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Η πρώτη διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Αττικής (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) και αφορούσε άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός2019». Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου, στη δασική περιοχή «Αχλαδιά», πλησίον της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου «Ντάρδιζας», παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Ματθαιόπουλου και του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού.
Η δεύτερη διοργανώθηκε από τον Δήμο Φυλής υπό τους Αντιδημάρχους Μιχάλη Οικονομάκη και Σπύρο Μπρέμπο, σε συνεργασία με τον 10ο Πυροσβεστικό Σταθμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Δασαρχείο και τον ΣΥΝΠΑ, και πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου. Η άσκηση, η πρώτη του είδους της πανελλαδικά, αφορούσε στην οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή Κιάφα Πίνη κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν εκπροσωπώντας το 10ο Πυροσβεστικό Σταθμόο Υποδιοικητής – ΑντιπύραρχοςΣωκράτης Γιαννόπουλος και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης - Πυρονόμος Φώτης Σπυρόπουλος, εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Πάρνηθας ο Δασοπόνος Γεώργιος Φρούσιος αναπληρώνοντας τον Δασάρχη και οι Δασοπόνοι Γεώργιος Γκούρλιας και Νικόλαος Κωνσταντακόπουλος, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής ο Αντύπας Αντώνιος, εκπροσωπώντας τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας Γεώργιος Κυραγιάννης και εκπροσωπώντας τον ΣΥΝΠΑ (Σύνδεσμο Πάρνηθας)Νίκος Μαριανός. Επίσης συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Φυλής και συγκεκριμένα η Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Παρασκευή Ηλία, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος Αθανάσιος Τουλούπας, ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Κυριάκος Καμπόλης καιο Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης Ευστάθιος Δολιανίτης. Συμμετείχε επίσης η Πρόεδρος του ΕΠΟΣ Φυλής Πόπη Δηλαβεράκη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια