Χρήστος Παππούς στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ": Πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή



Τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Φυλής ανέλυσε, μιλώντας στην εφημερίδα "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ", ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Παππούς.
Αναφερόμενος στα οικονομικά του Δήμου Φυλής, ο κ. Παππούς τόνισε: «Χάρη στην οικονομική μας διαχείριση, καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε 100 έργα και υπηρεσίες ύψους 85 εκατ. ευρώ σε όλες τις γειτονιές και για όλους τους πολίτες, σε μια εποχή όπου η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους έχει μειωθεί κατά 60%». Σχετικά με το νέο εκλογικό σύστημα επεσήμανε: «Οι δημότες θα μας δώσουν την πλειοψηφία από των πρώτη Κυριακή. Η πόλη δεν θα χρειαστεί να χάσει ούτε μία μέρα σε παζάρια και εκβιασμούς. Απαιτεί ισχυρή Διοίκηση και θα την έχει».
Ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου Φυλής συνολικά. Αναπτύξτε μας τον σχεδιασμό μας. Ποια τα οφέλη αυτής της κίνησης για την εικόνα του δήμου και τους πολίτες:
Εγκαταστήσαμε το δίκτυο φυσικού αερίου συνδέοντας δημοτικά κτίρια και νοικοκυριά για φθηνότερη ενέργεια για όλους. Φωτίζουμε όλη την πόλη με 5.297 φωτιστικά σώματα και 3.069 λαμπτήρες LED, με τα οποία μειώνουμε το ενεργειακό κόστος κατά 70%. Ο Δήμος Φυλής, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό πλαίσιο, δέχεται αιτήσεις από τους δημότες με χαμηλά εισοδήματα, προκειμένου να επανασυνδεθούν με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, ο δήμος καταβάλλει το ειδικό βοήθημα στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και γίνεται η επανασύνδεση του ρεύματος. Προχωράμε στην ανάπλαση του ΧΔΑ – ΧΥΤΑ Φυλής Άνω Λιοσίων για τη δημιουργία νέου Περιβαλλοντικού Πάρκου. Από το έργο αυτό 5.000 οικογένειες θα εξασφαλίσουν δωρεάν ρεύμα. Ο Δήμος Φυλής ιδρύει με τον τρόπο αυτόν μία από τις πρώτες ενεργειακές κοινότητες στη χώρα. Για την πρωτοβουλία μας αυτή κερδίσαμε το πρώτο βραβείο Gold στον διαγωνισμό Best City Awards. Είμαστε δήμος πρότυπο στην ενεργειακή αναβάθμιση.
Ποιες ήταν οι προτεραιότητές σας αυτήν τη δημαρχιακή θητεία; Πιστεύετε ότι πετύχατε τους στόχους για τους οποίους είχατε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2014;
Από την αρχή της θητείας μας, εστιάσαμε στην εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, στην ενίσχυση των υποδομών της πόλης, στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην παροχή πρότυπων υπηρεσιών στον πολίτη, στην κατοχύρωση της ενεργειακής αυτοτέλειας του δήμου, στην αλλαγή φυσιογνωμίας του Δήμου Φυλής, δίνοντας έμφαση στη μετατροπή σε πόλη-πρότυπο για την κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη, αλλά και για τη φροντίδα προς το περιβάλλον.
Παραλάβαμε έναν δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. €468.645.169,90 χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. €28.782.644,24 ληξιπρόθεσμο δάνειο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. €23.985.547,67 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εργαζομένους και προμηθευτές του δήμου. €20.000.000 έλλειμα στο ταμείο, σύμφωνα με την Έκθεση των Ορκωτών, κατά την περίοδο 1/1/2011 μέχρι 31/8/2014. Μετά από εξέταση όλων των εναλλακτικών επιλογών, πετύχαμε μια βιώσιμη λύση, η οποία επιτρέπει στον Δήμο Φυλής να σταθεί ξανά στα πόδια του. Στη δική μου θητεία δεν προσθέσαμε ούτε ένα ευρώ νέο έλλειμμα και χρέος. Χάρη στην οικονομική μας διαχείριση, καταφέραμε να χρηματοδοτήσουμε 100 έργα και υπηρεσίες ύψους 85 εκατ ευρώ σε όλες τις γειτονιές και για όλους τους πολίτες, σε μια εποχή όπου η κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους έχει μειωθεί κατά 60%.
Ποια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του Δήμου Φυλής πιστεύετε ότι καταφέρατε να επιλύσετε;
Πρώτα απ’ όλα, πολεμάμε την παραβατικότητα. Παραχωρήσαμε δύο δημοτικά κτίρια για τη στέγαση της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής και του ΑΤ Ζεφυρίου. Και εννιά περιπολικά 4×4 για την καλύτερη αστυνόμευση. Κινηθήκαμε πέρα και έξω από τις αρμοδιότητές μας, γιατί θελήσαμε να καλύψουμε τα κενά της κεντρικής εξουσίας. Ξεκινήσαμε τη Δημοτική Συγκοινωνία με δύο γραμμές Ζώφρια-Άγιος Νικόλαος-Ζεφύρι και Κέντρο-Δροσούπολή-Λίμνη. Κατασκευάζουμε 3 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 7 νέες παιδικές χαρές και αναβαθμίζουμε άλλες 24 παιδικές χαρές. Κατασκευάσαμε 22 νέες πλατείες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και συνοικίες. Κατασκευάσαμε και ολοκληρώνουμε 3 νέα σχολεία και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για άλλο ένα σχολείο. Κατασκευάζουμε νέες πολιτιστικές δομές (Κτίρια Γρίζα, Αιγέα, Ηπειρωτών) και αναβαθμίσαμε όλες τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις. Αναβαθμίζουμε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και προσφέρουμε νέα αθλητικά προγράμματα και εκδηλώσεις. Κάνουμε έργο παντού και φροντίζουμε για όλους τους πολίτες.
Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ποια θεωρείτε τα πιο εμβληματικά έργα και γιατί;
Η οικονομική εξυγίανση του δήμου μάς επέτρεψε να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους, για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δεκάδες μεγάλα και μικρά έργα, τα οποία αναβαθμίζουν τις υποδομές μας και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, σε κάθε γειτονιά. Είμαι υπερήφανος γιατί θωρακίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης με τέσσερα μεγάλα έργα. Είμαι υπερήφανος γιατί στηρίζουμε περισσότερες από 3000 οικογένειες μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικής Υπηρεσίας. Είμαι υπερήφανος γιατί δίνουμε λύση σε περισσότερα από 5.000 αιτήματα των κατοίκων ετησίως με τη Γραμμή του Δημότη. Στην πράξη και όχι στα λόγια κάνουμε τη διαφορά.
Επειδή βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαΐου και ολοκληρώνεται αυτή η θητεία, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και το όραμά σας για τον Δήμο Φυλής, την επομένη των εκλογών, αν οι πολίτες σάς δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης;
Η βασική προτεραιότητά μου είναι ο δήμος μας να πάρει οριστικό διαζύγιο με τα σκουπίδια. Να τελειώνουμε με αυτόν τον εφιάλτη. Η προτεραιότητά μου είναι η ανάπλαση του ΧΔΑ-ΧΥΤΑ Φυλής και η δημιουργία νέου Περιβαλλοντικού Πάρκου. Στόχος, να μετατραπεί ο χώρος σε πάρκο αναψυχής και να καταστεί ο δήμος παραγωγός ενέργειας με φωτοβολταϊκά, ώστε 5.000 φτωχές οικογένειες να εξασφαλίσουν δωρεάν ρεύμα. Δεύτερος και εξίσου φιλόδοξος στόχος είναι να παρέχει ο δήμος ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και ολοκληρωμένο πακέτο προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους δημότες. Τρίτος στόχος να αξιοποιήσω τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ για εκπαίδευση, κατάρτιση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και τέταρτος στόχος, να μετατρέψω τον δήμο σε ψηφιακό, προσφέροντας στους δημότες τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες γρήγορα και ηλεκτρονικά. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη γνώση, έχουμε και την ομάδα να κάνουμε πράξη σε ό,τι δεσμευόμαστε.
Το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «εμπνέει» ή και επιβάλλει τις συνεργασίες. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων και συνεννοήσεων με βάση το τοπίο των υποψηφιοτήτων που έχει διαμορφωθεί στον Δήμο Φυλής;
Ακριβώς επειδή το εκλογικό σύστημα επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες, θέλησα να ανοίξω και να ενσωματώσω στο ψηφοδέλτιό μας ευρύτερες δυνάμεις. Πιστεύω ότι οι συνεργασίες είναι καλό να έχουν την έγκριση του εκλογικού σώματος πριν και όχι μετά τις εκλογές. Αισθάνομαι ότι με το έργο μας, το πρόγραμμά μας και το ισχυρό ψηφοδέλτιο που διαμορφώσαμε, οι δημότες θα μας δώσουν την πλειοψηφία από των πρώτη Κυριακή. Η πόλη δεν θα χρειαστεί να χάσει ούτε μία μέρα σε παζάρια και εκβιασμούς. Απαιτεί ισχυρή Διοίκηση και θα την έχει.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή υπηρετεί με συνέπεια κι ευθύνη ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που στόχο έχει να ανατρέψει όλα όσα δεν μας επέτρεπαν τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε ως τόπος, ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα όσα κάναμε και σχεδιάζουμε να κάνουμε στο μέλλον έχουν έναν στόχο: Να καταστήσουν τον Δήμο Φυλής τόπο ξεχωριστό. Πόλη που γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη. Πόλη στην οποία αξίζει να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια