Μαθήματα …στο λεωφορείο της Ανακύκλωσης




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαθήματα …στο λεωφορείο της Ανακύκλωσης θα κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου μαθητές του Δήμου Φυλής


Ένα μάθημα πολύ διαφορετικό, πρωτότυπο, διασκεδαστικό και κυρίως διαδραστικό έκαναν περίπου 100 μαθητές από το 1ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής. Επισκέφθηκαν το λεωφορείο που μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης, το οποίο ήρθε στο Δήμο Φυλής μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννη Κρεμύδα.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, συνοδευόμενος από το Γιάννη Κρεμύδα ανέβηκε στο λεωφορείο, συζήτησε με παιδιά και δασκάλους από το 7ο Δημοτικό, ανακύκλωσε πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες με τα παιδιά και εισέπραξε τον ενθουσιασμό τους για το μάθημα στο 1ο πανευρωπαϊκό Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, που είναι σταθμευμένο μπροστά από το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

«Κάνουμε ακόμα ένα βήμα ώστε η νέα γενιά και οι δημότες μας γενικότερα να μυηθούν σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής. Επιδιώκουμε η ανακύκλωση, οι φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι παροχής ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο, η ηλιακή ενέργεια, οι λαμπτήρες Led κ.α. να γίνουν τρόπος καθημερινής συμπεριφοράς στο Δήμο Φυλής. Υλοποιούμε αντίστοιχα προγράμματα σε σχολεία του Δήμου και προχωρούμε. Όμως αυτό όμως είναι υπόθεση όλων μας και προϋποθέτει εκτός από τις ενέργειες του Δήμου και τη συνεργασία των πολιτών » υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.   

Με σύνθημα «Το μήνυμα της ανακύκλωσης περνά από τον Δήμο Φυλής»... οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν σε ένα λεωφορείο εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για ένα καταπράσινο διώροφο λεωφορείο, που το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επιβάτης μπαίνοντας μέσα είναι ένα μηχάνημα ανακύκλωσης πλαστικών και μεταλλικών συσκευασιών. Όπου και να κοιτάξεις γύρω ακόμα και στα σκαλοπάτια υπάρχουν γραμμένα μηνύματα για την ανακύκλωση. Στο δεύτερο όροφο όπου γίνεται το μάθημα, η ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγός Ιωάννα Τσαπάλου με τη βοήθεια εικόνων και μηνυμάτων που προβάλλονται από τις  οθόνες που βρίσκονται στο λεωφορείο προσπαθεί να ωθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν περιβαλλοντική συνείδηση. Πως ψωνίζουμε στο surer market, ποιες συσκευασίες προτιμούμε, πρέπει ή όχι να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό και τι γίνεται με τις νάυλον σακούλες είναι κάποια από τα θέματα τα οποία συζήτησαν σήμερα τα παιδιά. 

Το μάθημα διαρκεί 40λεπτά και αμέσως μετά οι μαθητές κατεβαίνουν στον πρώτο όροφο του λεωφορείου και ανακυκλώνουν πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες κάνοντας πράξη όσα συζήτησαν νωρίτερα.

«Δημοτικά σχολεία από το Δήμο μας μετέχουν μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας σε διάφορα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, όμως η εμπειρία με το λεωφορείο της ανακύκλωσης ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά. Έδειξαν ενδιαφέρον και μεγάλο ενθουσιασμό. Θα συνεχίσουμε να τα ξαφνιάζουμε ευχάριστα και με άλλες δράσεις. Στη μεγάλη συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος οι δικοί μας πρεσβευτές στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, είναι τα παιδιά. Σε  αυτά εστιάζουμε και από αυτά ελπίζουμε γιατί μόνο τα παιδιά και το καθαρό περιβάλλον μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει μέλλον » υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας.

Το λεωφορείο της ανακύκλωσης θα παραμείνει στο Δήμο Φυλής έως τις 8 Φεβρουαρίου. Μετά τις 14.00 και έως τις 17.00 που σταματούν οι προγραμματισμένες επισκέψεις των μαθητών μπορούν να το επισκέπτονται οι οικογένειες των μαθητών με τα άλλα παιδιά τους, σύλλογοι ή και μεμονωμένα άτομα ώστε να ενημερώνονται για τα οφέλη της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Οι μαθητές που αναμένεται να ενημερωθούν θα αγγίξουν τους 1200. Όλοι θα εφοδιαστούν με μια απόδειξη ανακύκλωσης που φέρει αύξοντα αριθμό και μετά τη λήξη του προγράμματος τρεις τυχεροί θα κερδίσουν μεγάλα έπαθλα και συγκεκριμένα Action Camera,  Tablet,  Ηχεία Bluetooth. Όλοι ανεξαιρέτως οι επισκέπτες στο λεωφορείο της ανακύκλωσης παίρνουν ένα συμβολικό δώρο που είναι μια πάνινη τσάντα για ψώνια.

Το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης», θα βρίσκεται: 

Έως την 1 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Ηρώων, μπροστά από το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων

Από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Ενότητα Φυλής στη συμβολή των οδών Ασπροπύργου 6 & Κωστή Παλαμά

Και από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Ενότητα Ζεφυρίου, στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπροστά από το Δημαρχείο.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια