Μαθητικός διαγωνισμός λόγου και σκίτσου με θέμα το Φρούριο της Φυλής στα Λύκεια της Δυτικής Αττικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαθητικός διαγωνισμός λόγου και σκίτσου με θέμα το Φρούριο της Φυλής στα Λύκεια της Δυτικής Αττικής

Διαγωνισμό λόγου και σκίτσου με θέμα το Φρούριο της Φυλής,  προκήρυξαν σε όλα τα Λύκεια της Δυτικής Αττικής ο Δήμος Φυλής και η ΕΣΕ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.
Το διαγωνισμό διοργανώνει ο Δήμος Φυλής και η ΕΣΕ Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Φυλής, ενώ υπεύθυνος είναι ο φιλόλογος και συγγραφέας Μάριος Μιχαηλίδης. Ο διαγωνισμός είναι αφιερωμένος στη μνήμη του εκπαιδευτικού Δημητρίου Αθ. Τσίγκου.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής ενέκρινε, με ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του Δήμου Φυλής, τη διενέργεια του διαγωνισμού, αποστέλλοντας μάλιστα αυθημερόν, την προκήρυξη στα σχολεία.
«Με το διαγωνισμό αυτό οι μαθητές θα εντρυφήσουν στο ρόλο που έπαιξε η Φυλή στην επικράτηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα και κατ’ επέκταση σ’  όλο τον κόσμο. Μία γνώση, που οι νέοι του τόπου μας οφείλουν να έχουν, μία γνώση που πρέπει να περνάει από γενιά σε γενιά», τόνισε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με την έναρξη της διδασκαλίας των Ελληνικών του Ξενοφώντος στην Α΄ Λυκείου, και λήγει την 10η Φεβρουαρίου 2019, οπότε και ολοκληρώνεται η διδασκαλία της συγκεκριμένης ύλης.
Ο διαγωνισμός αφορά δοκιμιακό και έντεχνο λόγο  (συγγραφή δοκιμίου/έκθεσης, ποιήματος, διηγήματος και θεατρικού μονολόγου ή διαλόγου), με θέμα το έργο Ελληνικά  του Ξενοφώντος όπου περιγράφεται η κατάληψη του φρουρίου της Φυλής (404 π.Χ.) από τον εξόριστο δημοκράτη στρατηγό Θρασύβουλο και η πορεία προς τη νίκη και τη στερέωση της Δημοκρατίας (403 π.Χ.).
Το θέμα του σκίτσου είναι εμπνευσμένο και αυτό από την κατάληψη του Φρουρίου της Φυλής από τον Θρασύβουλο και τον αγώνα του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.
Η πράξη του Θρασύβουλου, ως γνωστόν, αποτέλεσε την πρώτη και νικηφόρο επαναστατική αντίδραση των Δημοκρατικών κατά του τυραννικού καθεστώτος των Τριάκοντα, γεγονός που οδήγησε με ραγδαίο τρόπο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.


Προκήρυξη Μαθητικού διαγωνισμού
Α. Δοκιμιακού λόγου  Β. Έντεχνου λόγου  Γ. Σκίτσου

Εις μνήμην του εκπαιδευτικού Δημητρίου Αθ.Τσίγκου
       
            Σας γνωστοποιούμε ότι ο Δήμος Φυλής, και η Ε.Σ.Ε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  προκηρύσσουν μαθητικό διαγωνισμό δοκιμιακού και έντεχνου λόγου  (συγγραφής δοκιμίου/έκθεσης, ποιήματος, διηγήματος και θεατρικού μονολόγου ή διαλόγου), καθώς και σκίτσου. Ως χρόνος έναρξης του διαγωνισμού προσδιορίζεται ο μήνας Οκτώβριος 2018 κατά τον οποίο θα βρίσκεται σε εξέλιξη διδασκαλία των Ελληνικών του Ξενοφώντος στην Α΄ Λυκείου, και ως χρόνος λήξης η 10η Φεβρουαρίου 2019, όπου και ολοκληρώνεται η διδασκαλία της συγκεκριμένης ύλης.
Θέμα δοκιμίου/έκθεσης: «Το πολίτευμα της Δημοκρατίας ως προϋπόθεση ανάπτυξης και προόδου».
Θέμα  ποιήματος, διηγήματος και θεατρικού μονολόγου ή διαλόγου: ελεύθερο, οπωσδήποτε, όμως, μέσα από τη δημιουργική ανάπλαση των πληροφοριών που αντλούνται από το έργο Ελληνικά  του Ξενοφώντος [Αρχαία Ελληνικά Α΄ Λυκείου: Βιβλίο 2, Κεφ. 4, παρ. 1-17 (95-99), παρ. 18-23 (σ.106-107) και παρ. 24-36 (σ. 117-119)], όπου, εκτός των άλλων, περιγράφεται η κατάληψη του φρουρίου της Φυλής (404 π.Χ.) από τον εξόριστο δημοκράτη στρατηγό Θρασύβουλο, η πορεία προς τη νίκη και τη στερέωση της Δημοκρατίας (403 π.Χ.).
Θέμα σκίτσου: εμπνευσμένο και αυτό από την κατάληψη του Φρουρίου της Φυλής από τον Θρασύβουλο και τον αγώνα του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα.

Η πράξη του Θρασύβουλου, ως γνωστόν, αποτέλεσε την πρώτη και νικηφόρο επαναστατική αντίδραση των Δημοκρατικών κατά του τυραννικού καθεστώτος των Τριάκοντα, γεγονός που οδήγησε με ραγδαίο τρόπο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

                                            
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
                                             
1.         Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης όλων των Λυκείων που ανήκουν στη  Δ/νση  Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής.
2.         Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό μπορούν να επιλέξουν ένα μόνο από τα προαναφερόμενα είδη λόγου.
3.         Η έκταση των έργων: (α) δοκίμιο/έκθεση: 400-600 λέξεις, (β) ποίημα: 10-25 στίχοι, (Γ) διήγημα: 400-600 λέξεις, (γ) θεατρικός μονόλογος, 300-400 λέξεις, ή διάλογος (400-600)
4.         Η αποτύπωση του σκίτσου, απαραιτήτως σε σελίδα Α 4 και με μαυρόασπρο χρώμα με ένα από τα εξής μέσα:: μολύβι, στυλό, πενάκι, ραπιτογράφος, μαρκαδόρος)
5.         Για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού:
Α. Οι συμμετέχοντες στον δοκιμιακό ή τον έντεχνο λόγο, αντί για το όνομά και το σχολείο τους, καλούνται:
1. Να  σημειώσουν στην πρώτη σελίδα: ένα ψευδώνυμο και το σχολείο τους. Όσοι θα ασχοληθούν με το σκίτσο, να σημειώσουν ανάλογα στοιχεία στο πίσω μέρος της σελ. Α 4
2. Να παραδώσουν στον υπεύθυνο καθηγητή  άγραφο φάκελο, μέσα στον οποίο θα υπάρχει το ψευδώνυμό τους και τα πραγματικά τους στοιχεία.
Β. Όλα τα κείμενα να γραφούν σε μορφή Word, με γραμματοσειρά Times New Roman και  μέγεθος γραμμάτων 12.
Γ. Οι φιλόλογοι κάθε σχολείου καλούνται να πραγματοποιήσουν την πρώτη διόρθωση των κειμένων, χωρίς σημειώσεις ή παρεμβάσεις ορθογραφικού ή άλλου χαρακτήρα, αναγράφοντας μόνον, άνω δεξιά, μία αξιολογική ένδειξη με ένα από τα γράμματα  Α, Β, Γ.
Γ. Αποστολή των κειμένων: θα γίνεται από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό για τον διαγωνισμό, κάθε σχολείου, από την 15η Φεβρουαρίου 2019 έως και την 10η  Μαρτίου 2019 μόνον ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα: amillalogou.wordpress.com και συγκεκριμένα στον χώρο με την ένδειξη “κατάθεση έργων”. Ο εκπαιδευτικός θα συμπληρώνει τις θέσεις: όνομα  σχολείου και  όνομα  υπεύθυνου καθηγητή, και θα καταθέτει (ανεβάζει) σε αρχείο word, στην ειδικά σχεδιασμένη φόρμα,  όλα τα έργα των διαγωνιζόμενων μαθητών με το ψευδώνυμό τους. 
Δ. Αποστολή σκίτσων: θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, αφού πρώτα σαρωθούν (σκαναριστούν) όλα τα σκίτσα.

Η τελική κρίση των κειμένων θα πραγματοποιηθεί: από ομάδα φιλολόγων (τα δοκίμια/εκθέσεις) και από ομάδα λογοτεχνών (τα διηγήματα, τα ποιήματα και τα θεατρικά μονόπρακτα) ενώ τα σκίτσα, από ομάδα καθηγητών καλλιτεχνικών -εικαστικών- μαθημάτων. 
Ο Δήμος Φυλής, ως οργανωτικός φορέας, θα αναρτήσει όλα τα κείμενα και τα σκίτσα που θα διακριθούν στην ιστοσελίδα: amillalogou.wordpress.com.

ΕΠΑΘΛΑ
Η επίδοση των επάθλων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της  Δημοτικής Ενότητας Φυλής «Νικόλαος Λιάκος».
Σε όλους, όσοι λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής, ενώ σε όσους διακριθούν (τρεις ανά κατηγορία)  θα δοθεί από ένας φορητός υπολογιστής.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα amillalogou.wordpress.com ή να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210-2411444

       
        Νίκος Χατζητρακόσιας                                                               Σπύρος Μπρέμπος

Πρόεδρος  Δημοτικής Επιτροπής                                                    Αντιδήμαρχος Φυλής
           Δ/θμιας  Εκπ/σης      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια