ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΦΥΛΗΣ




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μελέτης, με εξαιρετικά κρίσιμα συμπεράσματα για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της Φυλής και των γύρω δήμων, που εκπονήθηκε με απόφαση του Δημάρχου Φυλής, αλλά δεν δημοσιεύεται εδώ και 2 χρόνια περίπου.

Χρειάστηκε να γίνει το θέμα «πρωτοσέλιδο» στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 28/3/2018, για να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη πρόσβαση στη μελέτη για την καταγραφή των ρύπων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Αυτή η καταγραφή δεν είναι απλά ανησυχητική, είναι εφιαλτική!... ΟΛΟΙ οι ρύποι σε αέρα, έδαφος και υπόγεια νερά καταγράφονται σε τιμές πάνω από τα όρια, με συνέπεια οι ίδιοι οι μελετητές να μιλούν για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις».

Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι δεν πρόκειται για ένα περιστασιακό γεγονός, αλλά για έκθεση σε τοξικούς ρύπους των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής, αλλά και των κατοίκων των δήμων της ευρύτερης περιοχής, που κρατά 10ετίες. Οι καταγραφές της υπέρμετρης αύξησης των κρουσμάτων νεοπλασιών, αλλά και οι καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες και απώλειες, που βιώνουν οι πληθυσμοί στα Δυτικά, είναι αδιάψευστος μάρτυρας του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται.

Ο Δήμαρχος Φυλής και όσοι άλλοι γνώριζαν και σιώπησαν, έχουν μεγάλες ευθύνες για την απόκρυψη των μελετών. Οφείλουν να δράσουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί τώρα ο διαρκής κίνδυνος για την υγεία χιλιάδων πολιτών και των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής, που προκαλείται από τις δραστηριότητες σ’ αυτή. Η εισαγγελία περιβάλλοντος έχει ενημερωθεί για να αρχίσει τη διερεύνηση των ευθυνών που υπάρχουν. 

Σε αυτές τις συνθήκες και μετά από τις νέες αποκαλύψεις των εφιαλτικών στοιχείων των μελετών, η επιλογή της διαιώνισης της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και, ιδιαίτερα, η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ συνιστά εγκληματική επιλογή.

Η «Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής» επιπλέον συνεχίζει να αγωνίζεται για να πάψει:

ü  Να αποτελεί ο ΟΕΔΑ Φυλής συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης, δηλαδή, χωματερή ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων για όλη την Αττική και όχι μόνο, με πολύ χαμηλά ποσοστά για ανακύκλωση και κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων.
ü  Να υποβαθμίζεται συνεχώς όλη η ευρύτερη περιοχή.


Το Συντονιστικό της
Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια