Καλλικράτης: Πάνε πίσω οι αλλαγές -Εκλογές Σεπτέμβριο 2019 με… σύνθετη αναλογική

Σε μεταγενέστερο χρόνο μετακινούνται οι αλλαγές στον Καλλικράτη με αιχμή το νέο εκλογικό νόμο όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την 2,5 ωρών συνάντηση με το ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, κατά τη  συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα ο υπουργός Εσωτερικών, στο πλαίσιο και του μορατόριουμ που έχει ξεκινήσει εδώ μερικούς μήνες με την ΚΕΔΕ και τον Γ. Πατούλη, ανακοίνωσε ότι:
-Η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη μαζί με τον εκλογικό νόμο θα μετακινηθούν, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών είχε μιλήσει τους πρώτους μήνες του 2018 αλλά φαίνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα πάει για αργότερα. Λίγο η πολύ κανείς δεν γνωρίζει.
-Ειδικά για την απλή αναλογική, που υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις των αιρετών, ο κ. Σκουρλέτης, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει προτεραιότητα την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μιλάμε για απλή και άδολη αναλογική αλλά για… σύνθετη. Πάντως, ο υΠΕΣ ξεκαθάρισε σε δημάρχους που του ζήτησαν να παραμείνει ως έχει το εκλογικό σύστημα, ότι θα αλλάξει προς το αναλογικότερο.
ΚΕΔΕ: Επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr
To ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr επιβεβαιώνει και δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με το οποίο: «την έκκληση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ να υπάρξει σαφής ενημέρωση για τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως η πρόθεση είναι να παραταθεί η παρούσα θητεία των αιρετών έως και το φθινόπωρο του 2019. Αναφερόμενος στον τρόπο εκλογής των αιρετών επισήμανε ότι είναι δεδομένη η θέση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης προτάσεων για το πώς τελικά θα διαμορφωθεί το νέο εκλογικό σύστημα, με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων»
Kαι η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ προσθέτει:
Οι κόκκινες γραμμές της ΚΕΔΕ για τη μεταρρύθμιση
Ο κ. Πατούλης εστίασε στην ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει βάρος στην τοπική ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, προκειμένου όπως ανέφερε να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν οι ίδιες για το μέλλον τους.
Σε αυτό το πλαίσιο συνόψισε τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ΚΕΔΕ στις εξής:
  1. Να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όχι μόνον με το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, των πόρων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ Βαθμού, ενόψει της Αλλαγής του Καλλικράτη.
  2. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ότι αποφασιστεί να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου.
  3. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών, καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.
  4. Να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των Δήμων, με προτεραιότητα: Τη Φορολογική Αποκέντρωση. Τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση. Την περαιτέρω θωράκιση, αλλά και ενδυνάμωση των Εταιρειών Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. και ΠΕΤΑ Α.Ε. έτσι ώστε να υλοποιηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα των 2 δις από κονδύλια του ΕΣΠΑ (σύμφωνα με τη δέσμευση της Κυβέρνησης), για τους Δήμους μας. Την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων. Το δικαίωμα να αξιοποιούν οι Δήμοι και για άλλους σκοπούς τα κονδύλια των ανταποδοτικών τελών.
  5. Ισότιμη αντιμετώπιση και εξορθολογισμός σε μισθολογικό, συνταξιοδοτικό και καταστατικό επίπεδο του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της αυτοδιοίκησης).
  6. Ισότιμη συμμετοχή της Κ.Ε.Δ.Ε. στα όργανα διαλόγου που έχουν συσταθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση το 2018
Με δεδομένο ότι κάποιες από τι σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση , απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Πατούλης διαμήνυσε στον κ. Σκουρλέτη πως η ΚΕΔΕ θα ξεκινήσει άμεσα μία ευρεία διαβούλευση σε όλους τους Δήμους και στις ΠΕΔ, που θα κορυφωθεί με ένα Ειδικό Συνέδριο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, η Συνταγματική Αναθεώρηση θα πρέπει να  στηριχθεί καταρχήν σε τέσσερις άξονες που είναι οι εξής:
  1. Νέος αναβαθμισμένος και αποσαφηνισμένος ρόλος της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο σε σχέση με την Κεντρική και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και σε σχέση και με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση
  2. Συνταγματική οριοθέτηση νέου πλαισίου ως προς τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ
  3. Κατοχύρωση αξιόπιστου και αμερόληπτου μηχανισμού εποπτείας και οικονομικού ελέγχου των ΟΤΑ με Συνταγματική εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του.
  4. Ενεργή συμμετοχή των θεσμικών φορέων της Τ.Α. στη νομοθετική διαδικασία που αφορά τα αυτοδιοικητικά θέματα
«Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές στα οικονομικά τους»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων, με τον κ. Πατούλη να επισημαίνει Η πρωτοβάθμια Τ.Α. έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, από οποιονδήποτε άλλον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα ανέφερε πως :
  • Από το 2009 μέχρι το 2016 οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Δήμους (ΚΑΠ) μειώθηκαν πάνω από 60%.
  • Το 2017 περικόπηκαν επιπλέον άνω των 214 εκατ. € από την μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων.
  • Ειδικά η ΣΑΤΑ από 1.107 εκ. € το 2009 περιορίστηκε σε 180 εκ. € το 2017
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι με τον πρόσφατο νόμο 4512/2018 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα και οι πόροι προνοιακών επιδομάτων στον ΟΓΑ. Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν αποδίδονται στους ΟΤΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣτΕ, τα έσοδα που τους αναλογούν από το «Πράσινο Ταμείο» για κοινωφελή έργα και πρόσθεσε πως ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, παρά τις οριακές μεταβολές του, δεν μπόρεσε να κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος από τους προηγούμενους.
Σε αυτό ασφυκτικό πλαίσιο, προς ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την ανάγκη Δημοσιονομικής Αποκέντρωσης και Μεταφοράς Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στους Δήμους. Έως τότε ωστόσο, όπως τόνισε, είναι ανάγκη   μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, να υπάρξει γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ και  να επανέλθει άμεσα η αρμοδιότητα και οι πόροι κατανομής των προνοιακών επιδομάτων στους Δήμους.
Κλειδί για την ανάπτυξη η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση
Παράλληλα σε ότι αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θεσμικό επίπεδο ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος η προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στα πλαίσια της οποία, όπως ανέφερε, η μεταρρύθμιση πρέπει να οδηγήσει στη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την καταστατική θέση των αιρετών με έμφαση στο αίτημα για κατάργηση της διάταξης του άρθρου αναφορικά με την περικοπή στο 100% της σύνταξης των συνταξιούχων – αιρετών.
«Οι Δήμοι να αποφασίζουν για το προσωπικό»
Τέλος σε ότι αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε Δήμους, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης του «Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων», ο οποίος πρέπει να ενσωματώσει και τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση, την κινητικότητα.
Παράλληλα επισήμανε στον υπουργό Εσωτερικών πως οι Δήμοι θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις προσλήψεις του προσωπικού τους, με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες ενώ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις υπαλλήλων, σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, τονίζοντας την ανάγκη να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας καθώς και οικονομικά κίνητρα.
Σκουρλέτης: Εκατοντάδες εκατ. για παιδικούς σταθμούς, έργα
Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 95 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την δημιουργία νέων παιδικών σταθμών σε βάθος πενταετίας αλλά και τα 740 εκατ. (500+240 από ΕτΕΠ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αντίστοιχα) για έργα οδοποιίας, παιδικές χαρές, προμήθεια μηχανημάτων κλπ τα οποία θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που ανακοίωνσαν πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια