«Ανάταξη της Δυτικής Αττικής»: Οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου

Με ομιλία του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, στα Μέγαρα, οι εργασίες του περιφερειακού-αναπτυξιακού συνεδρίου για «την ανάταξη της Δυτικής Αττικής»

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.
Φωτογραφία του χρήστη left.gr.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα πάνελ, το πρώτο για τις πολιτικές σε Παιδεία-Αθλητισμό, το δεύτερο για Εργασιακές Σχέσεις-Αλληλέγγυα Οικονομία.
Στο συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου αποφάσισε η κυβέρνηση αμέσως μετά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στα μέσα Νοεμβρίου, τέθηκαν τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας και της αποκατάστασης των ζημιών στην πληγείσα περιοχή αλλά και ευρύτερα θέματα της περιοχής όπως εκείνα των χωματερών, της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας.
Παρέμβαση του ΠΑΜΕ κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών - «Ολισθηρός» ο δρόμος του ΚΚΕ τονίζει ο Π. Σκουρλέτης
«Ολισθηρό» χαρακτήρισε το δρόμο του ΚΚΕ, μέσω του ΠΑΜΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την πρωινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ και φοιτητών από τον ίδιο πολιτικό χώρο, όπου διεξάγεται το 2ήμερο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο σε Μέγαρα και Ελευσίνα.
Ολισθηρό, όπως διευκρίνισε, όχι γιατί υιοθετεί τη λογική της διαμαρτυρίας, αλλά γιατί υιοθετεί τη λογική της αντι-συγκέντρωσης. Λογική από την οποία έχει υποφέρει η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο, αντισυγκεντρώσεις που οδήγησαν σε ματαίωση συγκεντρώσεων της Αριστεράς, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο δείγμα γραφής». Κλείνοντας ο κ. Σκουρλέτης επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει στοιχεία, αλλά στη Βουλή, για την εναντίωση του ΚΚΕ σε μέτρα υπέρ του κόσμου της εργασίας.
Διαβάστε τις ομιλίες των υπουργών:
Το διαρκές όσο και διαχρονικό έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του περιβάλλοντος στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα, παρουσίασε με ενάργεια ο υπουργός Υποδομών -Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο, στα Μέγαρα. Έγκλημα που έγινε ακόμη καλύτερα αντιληπτό χάρη στη σειρά αεροφωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων και φωτογραφιών που ο υπουργός παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο.
Θέλω να πω ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη η δουλειά που κάνουμε τώρα στο υπουργείο Εσωτερικών με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, του «Καλλικράτη», στο πεδίο των αρμοδιοτήτων. Και νομίζω ότι θα είναι πετυχημένη αυτή η δουλειά αν μπορέσουμε αυτό το κουβάρι των αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων να το ξεδιαλύνουμε. Για να ξέρει κάποιος τί κάνει, πότε το κάνει και με ποια Μέσα. Δεν συζητάμε μόνο την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» για τον εκλογικό σύστημα δήμαρχε, όπως αναφέρει ο Πρόεδρός σας, της ΚΕΔΕ ή ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, συζητάμε και για αυτό, αλλά και για άλλα πολλά κρίσιμα ζητήματα, τόνοσε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Είμαστε, από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των πλημμυροπαθών και κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Ταυτόχρονα, ανοίγουμε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος, ώστε να μην επαναληφθεί, ποτέ ξανά και πουθενά», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής.
Στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής».
Σε εκδήλωση με θέμα το Περιβάλλον, την Ενέργεια, τη λιμενική πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία συμμετείχε ο αν. υπ. Περιβάλλοντος, Σωκ Φάμελλος στο περιθώριο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για τη Δυτική Αττική. Τόνισε δε ότι «περιβαλλοντικά η Δυτική Αττική είναι ένα καζάνι που βράζει».
Εκτενή αναφορά έκανε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στην ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τις αποζημιώσεις καθώς και όλα τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Γαβρόγλου, πρώτα και κύρια έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο εγχείρημα του πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής». «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά σε αυτό κι αύριο θα βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δ. Αττικής. Θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή», συμπλήρωσε ο κ. Γαβρόγλου.
«Ανταποκρινόμαστε ήδη σε αιτήματα των δύο δήμων της περιοχής Μάνδρας-Ειδυλλίας και Μεγαρέων για επιχορήγησή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, για κάθε εργαζόμενο, του οποίου η σύμβαση εργασίας ανεστάλη, λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων από τις πλημμύρες. «Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο που μας το επιτρέπει» διευκρίνισε η ίδια. «Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 650 ευρώ, προς κάθε εργαζόμενο ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει, αυτήν τη στιγμή, διότι η επιχείρηση ανέστειλε τη δραστηριότητά της, λόγω της καταστροφής από τις πλημμύρες. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) έχει ανακοινώσει ήδη συγκεκριμένες ρυθμίσεις διευκόλυνσης για τους πληγέντες» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.
Στις πολιτικές παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε εκτενώς ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής.
Μιλώντας στην ενότητα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία», ο κ. Ξανθός απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του υπουργείου για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ευρύτερη περιοχή, λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πλημμύρων.
Όπως είπε, για το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο, η παρέμβαση που έχει δρομολογηθεί είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού και των υποδομών των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας της περιοχής, του Κέντρου Υγείας της Ελευσίνας, των Μεγαρέων και των περιφερειακών ιατρείων, παρέμβαση ύψους άνω των 200.000 ευρώ.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις αιτήσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε, εξηγώντας συγκεκριμένα το «πώς», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς από το βήμα του περιφερειακού-αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Δυτική Αττική.
«Το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που διεξάγεται στα Μέγαρα, έχει έναν και μόνο σκοπό: Να θέσει σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς την ανασυγκρότηση μίας περιοχής με πολύ μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου.
Αφού παρατήρησε εισαγωγικά στο περιφερειακό συνέδριο Δυτικής Αττικής, στα Μέγαρα, ο … οικοδεσπότης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ότι τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια γίνονται στο πλαίσιο επεξεργασίας, εξειδίκευσης και εμπλουτισμού της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 για την οικονομία της χώρας, εξήγησε διεξοδικά γιατί το 2017 είναι έτος-ορόσημο.
«Ναι» στην ανάπτυξη, αλλά υπό τρεις όρους, είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο Ανάπτυξη χωρίς εργασιακές σχέσεις, χωρίς αναδιανομή πλούτου, χωρίς κοινωνικό κράτος, θα είναι μια άδικη ανάπτυξη, όχι δίκαιη ανάπτυξη, όπως επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση.
Μια σημαντική εξαγγελία έκανε από το βήμα του  συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, καθώς ανακοίνωσε την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση Προγράμματος Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη Δυτική Αττική προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομής.
Για την κοινωνική συνοχή, τα δικαιώματα και το κράτος δικαίου κλήθηκε να μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο περιθώριο του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η ανάταξη της Δυτικής Αττικής.
Εντός του πρώτου τρίμηνου του 2018, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, εκτίμησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανάταξη της Δυτικής Αττικής.
Για τις πηγές χρηματοδότησης, το ΕΣΠΑ, κι ένα νέο πρόγραμμα που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ανάγκες της Περιφέρειας της Δυτικής Αττικής, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Μιλώντας στο πάνελ, με θέμα: «Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα», στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Αττικής, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι η τιμή αυτή για την πόλη της Ελευσίνας συνιστά «εθνική επιτυχία», με δεδομένο ότι ελληνική πόλη θα μπορεί να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα από το 2037 και μετά.
Για μεταμόρφωση της Ελευσίνας έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, μιλώντας στην ενότητα «Ελευσίνα 2021: Πολιτιστική Πρωτεύουσα» του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής. Γεγονός που, όπως είπε, το έχει καταφέρει, χάρη στις προσπάθειες της προηγούμενης και της νυν δημοτικής αρχής. «Η Ελευσίνα είναι σημείο αναφοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια