Οικογενειακός γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες!


   Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος θα είναι ο οικογενειακός γιατρός, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος, με εξωστρεφή λογική και προσπάθεια παρέμβασης στην κοινότητα. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων. Ο πολίτης θα πρέπει να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο. Η παροχή
υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών.
Στρατηγική απάντηση στην κρίση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στροφή στην πρόληψη και την αγωγή Υγείας και επίκεντρο τον άνθρωπο, αποτελεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό, Ανδρέα Ξανθό.
«Αποτελεί ισχυρή πολιτική βούληση» να προχωρήσουμε στην αλλαγή για την ΠΦΥ, η οποία καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα, ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου Ανδρέας Ξανθός, όπου μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρό, παρουσίασαν το πλαίσιο λειτουργίας της ΠΦΥ, όπως περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι αύριο.
Έως σήμερα, είπε ο υπουργός, λειτουργούσε ένα πλαίσιο χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και τεκμηριωμένης ιατρικής πράξης, που ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, την υπερσυνταγογράφηση και τη διαφθορά, με έλλειμμα στην ποιοτική φροντίδα για τους πολίτες.
Το νέο σύστημα στοχεύει στην καθολική κάλυψη των αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «θέλουμε να διευκολύνουμε και όχι να αποκλείσουμε», από το σύστημα υγείας.
Ολόκληρο το νομοσχέδιο:
ΠΦΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια