Δεν έχει αλλάξει ούτε μια μέρα μέχρι στιγμής με το παλιό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων

Γράφει ο Αντώνης Δεωνάς

Αν διαβάσει κάποιος με προσοχή την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΔΣΝΑ και του ΟΚΑΑ θα βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα, τα απόβλητα θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ.
Ο στόχος του Περιφερειακού και κατ΄επέκταση του Εθνικού σχεδιασμού είναι η αποκέντρωση. Στη σύμβαση αυτή, μόνο αποκέντρωση δεν βλέπουμε! Και εξηγούμε παρακάτω γιατί.   

Επειδή ο Εθνικός σχεδιασμός, ο κάθε σχεδιασμός, αλλά και ο Περιφερειακός σχεδιασμός, μιλάνε καθαρά για αποκέντρωση, εδώ βλέπουμε στην πράξη, ότι δεν υπάρχει καμία αποκέντρωση, γιατί αυτή η διαδικασία και η διαχείριση που γράφεται στην σύμβαση, έπρεπε να γίνει στις εγκαταστάσεις των
Κεντρικών Λαϊκών Αγορών.  

Σύμφωνα με αυτή την σύμβαση, χρεώνεται το κόστος και επιβαρύνεται οικονομικά ο ΕΔΣΝΑ, ενώ όλα αυτά είναι εκτός Εθνικού και Περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά και εκτός των λεγόμενων Τοπικών Σχεδιασμών, γιατί πολύ απλά, η Κεντρική Αγορά είναι εντός διοικητικών ορίων ενός Δήμου και αυτός κατά κύριο λόγο έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.   

Το κυριότερο απ όλα όμως, επειδή ο τίτλος είναι «Σύμβαση ΕΔΣΝΑ - Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε.» θα υπάρχουν όπως είναι φυσικό και προϊόντα αλιείας, τα οποία όμως, έχουν τελείως διαφορετική διαχείριση.  Θα ήθελα να επισημάνω ότι το κόστος ανά τόνο που έχει συμφωνηθεί στην σύμβαση, είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που χρεώνονται οι δήμοι για τα σκουπίδια τους.

Δεν έχω καταλάβει ποιος θα το χρεώνεται αυτό, ποιος το πλήρωνε μέχρι σήμερα και πώς γινόταν μέχρι τώρα η διαχείριση. Γιατί ο ΧΥΤΑ θα παίρνει πιο φτηνό σκουπίδι. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά
Περισσότερα.....................Ε Δ Ω

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια