Αυξάνονται οι εισφορές του εφάπαξ για τους δημοτικούς υπαλλήλους (τροπολογία)

Αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στους Δήμους αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας.
Με την συγκεκριμένη ρύθμιση, καταργούνται τα διαφορετικά καθεστώτα για τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και αναμένεται να υπάρξει επιβάρυνση για τους δημοτικούς υπαλλήλους, που θα δουν μικρή μείωση των μισθών τους, η οποία μάλιστα θα έχει και αναδρομική
ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Οι δημοτικοί υπάλληλοι μέχρι σήμερα κατέβαλλαν εισφορά 1%, αλλά επιπρόσθετα και οι Δήμοι, ως εργοδότες, κατέβαλλαν επιπλέον εισφορά 0,75%. Πλέον αυτή θα αυξηθεί στο 4%!
Από τις αυξήσεις στο σκέλος του εφάπαξ, θα επιβαρυνθούν και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα οι εμποροϋπάλληλοι που κατέβαλλαν έως τώρα μόλις 0,8% εισφορές, ενώ εφεξής θα καταβάλλουν το 4%. Επίσης οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μετάλλου (πχ εργατοτεχνίτες, εργαζόμενοι σε μεταλλουργικές επιχειρήσεις, φανοποιοί) κατέβαλλαν 1% εισφορά υπέρ εφάπαξ. Οι παλαιοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, καταβάλλουν 2% υπέρ εφάπαξ.
Ταυτοχρόνα με την ίδια τροπολογία, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων που εκκρεμούσαν από το Μάιο του 2016. Σύμφωνα με την τροπολογία, του Υπουργείου Εργασίας, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως το 2020 θα γίνει βάσει μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ από το 2021, η αναπροσαρμογή θα γίνεται με βάση το Δείκτη Μεταβολής Μισθών της ΕΛΣΤΑΤ.
Περισσότερες από 50.000 αιτήσεις παρέμεναν σε εκκρεμότητα, καθώς επί 9 μήνες είχε μπλοκαριστεί η έκδοση των νέων συντάξεων με τον υπολογισμό τους να «σκοντάφτει» σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπάρχει.
Κι ενώ η ΕΛΣΤΑΤ υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατέθεσε την τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αντικατάσταση του «ανύπαρκτου» μαθηματικού τύπου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια