Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ : ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-       Εμπαιγμός χωρίς όρια στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων
-       Προωθούνται έργα σε Φυλή και Γραμματικό!
-        «Στη ζούλα» μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια
-       Γ. Σγουρός : Η Περιφέρεια έπεσε μέσα στο λάκκο που η ίδια έσκαβε

Χωρίς όρια και χωρίς ίχνος ντροπής συνεχίζεται ο εμπαιγμός των πολιτών, των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ, των Δήμων στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ατέρμονων διαβουλεύσεων, συζητήσεων και σχεδιασμών και ενώ ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής παραμένει ακόμη στα χαρτιά, η διοίκηση της Περιφέρειας αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση έργων σε χώρους που εντάσσονταν στον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ που υποτίθεται θα καταργούσε!!!

Πρόκειται για την Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης στο Γραμματικό, για την αναβάθμιση της υφιστάμενης Μονάδας Επεξεργασίας στη Φυλή (ΕΜΑΚ) και για την κατασκευή Μονάδων στον ήδη βεβαρημένο
χώρο της περιοχής του Σχιστού Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Δούρου είχε προεκλογικά και μετεκλογικά δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες ότι :
  • Δεν θα λειτουργούσε καμία εγκατάσταση στο Γραμματικό, όπου υποτίθεται είχαν συντελεστεί περιβαλλοντικά εγκλήματα. Αντί αυτού βλέπουμε να προχωρά ο προηγούμενος σχεδιασμός (από το 2003) που προέβλεπε τη λειτουργία ΧΥΤΥ, Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, Μονάδας Κομποστοποίησης και Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

  • Δεν θα λειτουργούσαν πια εγκαταστάσεις στη Φυλή. Αντί αυτού προωθεί την περαιτέρω αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή τη λειτουργία του οποίου - υπενθυμίζεται - ανέθεσε απευθείας σε ιδιώτη για τα επόμενα 3 χρόνια όπου μέσα στο κόστος είχαν ήδη προβλεφθεί εργασίες αναβάθμισης!!!

Παράλληλα προωθεί τη λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και Κομποστοποίησης στον χώρο που λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό Πειραιά, έρχεται δηλαδή να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον σε μια ιδιαίτερα φορτωμένη με οχλούσες δραστηριότητες περιοχή, πλησίον της αποκατεστημένης παλιάς χωματερής που λειτουργούσε άναρχα μέχρι τη δεκαετία του 1990 και αυτό χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν συμφωνούν οι όμοροι δήμοι, αλλά και εάν αντέχει η περιοχή περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση. 

Οι παραπάνω μάλιστα μελέτες δεν θα εκπονηθούν από τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα τον ΕΔΣΝΑ, αλλά από την Περιφέρεια Αττικής στην οποία ο Σύνδεσμος αποφάσισε να εκχωρήσει τις αρμοδιότητές του σε θέμα που συζητήθηκε αιφνιδιαστικά εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το κόστος των εν λόγω μελετών και έργων.

Εάν στις παραπάνω υποσχέσεις που αθετήθηκαν προστεθούν:
  • ο ΧΥΤΑ Φυλής που ενώ υποτίθεται θα έκλεινε, θα λειτουργεί πέραν του 2020,
  • ο Αποτεφρωτήρας Μολυσματικών Αποβλήτων που ενώ υποτίθεται θα έφευγε από τη Φυλή δόθηκε με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη για 6 χρόνια,
  • ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στα λόγια θα διασφαλιζόταν και στην πράξη οι αναθέσεις σε εργολάβους πέφτουν βροχή

τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπάρχει ούτε μία δέσμευση από όσες έδωσε η σημερινή περιφερειακή αρχή που να έχει, έστω και για τα μάτια του κόσμου, τηρηθεί.


Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η Αττική πληρώνει πολύ ακριβά τις ιδεοληψίες και τους πειραματισμούς της σημερινής διοίκησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πέρασαν ήδη δύο χρόνια και δεν έχει συντελεστεί σοβαρή πρόοδος σε επίπεδο σχεδιασμού, δεν συζητάμε καν γι’ αυτό της υλοποίησης. Το αποτέλεσμα είναι να επιχειρείται στην ουσία η εφαρμογή μέρους του παλιού σχεδιασμού, με τις προϋπάρχουσες χωροθετήσεις για να μην χαθούν πόροι του ΕΣΠΑ. Και φυσικά όλη αυτή η μεθόδευση γίνεται στη ζούλα, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις πολιτών και φορέων. Η διοίκηση της Περιφέρειας έπεσε στο λάκκο που η ίδια έσκαβε και τώρα οφείλει να απολογηθεί στους πολίτες, στους εργαζομένους στον ΕΔΣΝΑ, στους Δήμους για τις υποσχέσεις που δεν τήρησε» και πρόσθεσε «Οι δήμοι που αντιδρούν όψιμα, όφειλαν να έχουν δει νωρίτερα τη φάκα και να έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους. Τους είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι στην ουσία δεν υπήρχε νέος σχεδιασμός, παρά μόνο αερολογίες. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια