Header Ads

Τα λόμπυ των σκουπιδιών ξανασηκώνουν κεφάλι στην Αττική. Του Θωμά Μπιζά
(σκέψεις με αφορμή τις αντιδράσεις των κ. Σγουρού και Πατούλη). Η 413/2016 απόφαση της Ε.Ε του  ΕΔΣΝΑ με την οποία ανατίθεται στην Περιφέρεια η  αρμοδιότητα της διευθύνουσας υπηρεσίας και της προϊσταμένης αρχής για τις μελέτες των   έργων της ΜΕΑ και της μονάδας κομποστοποίησης Γραμματικού , της ΜΕΑ και της μονάδας κομποστοποίησης του Σχιστού και του εκσυγχρονισμού  και της αναβάθμισης του  ΕΜΑΚ στην Φυλή ,  προκάλεσε τις  λυσσώδεις αντιδράσεις του κ. Σγουρού και του κ Πατούλη οι οποίοι υποστηρίζουν πως με αυτήν την απόφαση εκχωρούνται αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια.
Όμως προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός που έλεγε και ο αείμνηστος Τσαγανέας;
Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις «οργισμένες»  ανακοινώσεις τους δεν φαίνεται να διαφωνούν με τα συγκεκριμένα έργα για τα οποία γίνεται λόγος.

Δεν διαφωνούν ούτε με την  αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής στην οποία άλλωστε συναίνεσε και ο εκλεκτός τους πρόεδρος των εργαζομένων,  ούτε  με την κατασκευή της ΜΕΑ Γραμματικού. Η αιτία του πολέμου είναι τάχα η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια γιατί ισχυρίζονται πως έτσι αποδυναμώνεται ο ΕΔΣΝΑ και χάνει αρμοδιότητες η αυτοδιοίκηση αλλά αυτά είναι παραμύθια για αφελείς.  
Οι κ.κ.  Πατούλης και Σγουρός για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς  τους,  κάνουν σημαία τους  την ανακοίνωση του πρόεδρου του σωματείου των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ , ο οποίος πρώτος άρχισε να διαμαρτύρεται για την απαξίωση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων.
Για την ουσία της υπόθεσης που είναι η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ούτε κουβέντα!
Η όποια κριτική τους εξαντλείται σε «διαδικαστικά» ζητήματα.
Βεβαίως μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Όλη αυτή η καλή παρέα έχει υποστηρίξει  με πάθος το περίφημο σχέδιο του κ Σγουρού για την Αττική . Δηλαδή τις 4 μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων ,  εκ των οποίων οι δύο 700.000 και 400.000 tn/y θα ήταν στην Φυλή, η μία μονάδα 125.000tn/y στο Γραμματικό και μία στην 120.000tn/y Κερατέα. Φυσικά και οι 4 μονάδες επρόκειτο να κατασκευαστούν  με ΣΔΙΤ.. Στο μεγαλοφυές και σοβαρό σχέδιο τους  δεν υπήρχε κανένας χώρος τελικής διάθεσης ! Αυτό το σχέδιο θέλουν τώρα να επαναφέρουν και κάνουν πως τους έπιασε ο πόνος για τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ.
Αυτή η παρέα  που μιλά τώρα  για την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων και τα αδιέξοδα του νέου ΠΕΣΔΑ,  αποφεύγει επιμελώς να μιλά για το δικό της σχέδιο. Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τις επιδιώξεις τους.
 Το κάνουν  απολύτως συνειδητά γιατί γνωρίζουν καλά,  πως  το δικό τους σχέδιο έχει αποδοκιμαστεί από τους πολίτες της Αττικής . Για αυτό  δεν τολμούν ούτε να το πουν.
Δεν  τολμούν  να  πουν τι θέλουν να γίνει  στην Φυλή και στην Κερατέα και στο Γραμματικό.
Μιλούν για  εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια , οι άνθρωποι που δεν άφησαν υπηρεσία για υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ που να μην την δώσουν στους ιδιώτες.
Ας δούμε λίγο τι έκαναν αυτοί  τα προηγούμενα χρόνια στον ΕΔΣΝΑ.
Στον ΣΜΑ Σχιστού έδωσαν στον ιδιώτη  την συντήρηση όλου του κινητού και ακίνητου εξοπλισμού. Από την συντήρηση του μηχανισμού  συμπίεσης και μεταφόρτωσης μέχρι και την συντήρηση των οχημάτων.  
Στον ΧΥΤΑ της Φυλής,  ιδιώτες έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του ΕΜΑΚ, της μονάδας Βιοαερίου, της μονάδας των στραγγισμάτων , την ευθύνη όλων των εργασιών υποστήριξης, την ευθύνη της συντήρησης των οχημάτων, την ευθύνη της επίστρωσης και της χωματοκάλυψης , την ευθύνη της φύλαξης του χώρου και φυσικά την ευθύνη των κατασκευών των νέων  έργων. Το 95% των δραστηριοτήτων του ΕΔΣΝΑ είναι ιδιωτικοποιημένο!
Αλλά και στο επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού του ΕΔΣΝΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ξέχασαν οι διαμαρτυρόμενοι να μας πουν πως το υπό αναθεώρηση  ΠΕΣΔΑ είχε γίνει από ιδιώτη μελετητή! Ξέχασαν πως η σημερινή 2η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ έγινε τυπικά από ομάδα εργασίας του ΕΔΣΝΑ,  αλλά το μεγαλύτερο μέρος της  μελέτης  αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ το ανέλαβε  εξωτερικός τεχνικός σύμβουλος.
Ο ΕΔΣΝΑ που είχε φτιάξει η εκλεκτή ομήγυρη,   δεν διαθέτει ούτε νομική υπηρεσία , ούτε υπηρεσίες που διαθέτουν όλοι σχεδόν οι  ΟΤΑ πρώτου βαθμού ακόμα και στα τελευταία χωριά της Ελλάδας , παρά το γεγονός ότι ο ΕΔΣΝΑ έχει εξασφαλισμένα πολύ μεγάλα και σταθερά έσοδα από τις εισφορές των δήμων της Αττικής.
 Ο κ. Σγουρός και η παρέα του τα γνωρίζουν άριστα όλα αυτά γιατί είναι αυτοί που οργάνωσαν έτσι τον ΕΔΣΝΑ.
Ο ΕΔΣΝΑ υπάρχει  για να πληρώνει μόνο εργολάβους και αντισταθμιστικά. Εμείς τα λέγαμε όλα αυτά τόσα  χρόνια,  αλλά η φωνή μας ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
 Το «σύστημα» ΕΔΣΝΑ έκανε πως δεν άκουγε. Έκαναν μια χαρά την δουλειά τους είτε  βάζοντας μπροστά  «προστατευόμενους»  συνδικαλιστές και δημοσιογράφους , είτε  κουβαλούσαν  τα ΜΑΤ για να μην αφήσουν τις φωνές μας να ακουστούν  στις συνεδριάσεις της Ε.Ε και του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τώρα κάνουν τις μωρές παρθένες,  όμως κάνουν λάθος αν νομίζουν πως εμείς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.
Βεβαίως αξιοποιούν τα λάθη της σημερινής διοίκησης -ιδιαίτερα με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ- και προσπαθούν «στην ζούλα» να επαναφέρουν σχέδια και πολιτικές που έχουν καταδικαστεί στην συνείδηση των πολιτών της Αττικής.
Αν στο υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ προβλεπόταν οι νέες διαχειριστικές ενότητες και οι αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις  επεξεργασίας και τελικής διάθεσης τα λόμπυ των σκουπιδιών θα είχαν λουφάξει γιατί δεν θα είχαν τι να πουν.
Αλλά όταν περιμένεις την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ για να αναθέσεις μελέτες εξεύρεσης νέων χώρων υγειονομικής ταφής και όταν δεν λες που θα γίνουν οι νέες μονάδες επεξεργασίας τότε δίνεις δικαιώματα στα λόμπυ να ξανασηκώσουν κεφάλι.
Ας όψονται  οι φωστήρες της δημιουργικής ασάφειας ..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.