ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Δ. ΜΠΟΥΡΑΙΜΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΔΑ-ΕΔΣΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ομιλία Δημήτρη Μπουραΐμη στην κοινή συνεδρίαση ΠΕΔΑ – ΕΔΣΝΑ για τις χρηματοδοτήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων


Το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης έπρεπε να ήταν διαφορετικό, αν θέλουμε να δούμε την ουσία του πράγματος.

Κατ΄ αρχήν, έχουμε ένα νέο ΠΕΣΔΑ, ο οποίος δεν έχει ακόμα εγκριθεί αλλά θα εγκριθεί. Έχουμε, επίσης, μια νέα στρατηγική μελέτη που αφορά το νέο ΠΕΣΔΑ, η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση.  Έχουμε το τρίτο που είναι οι χρηματοδοτήσεις και το τελευταίο και κυριότερο, κατά τη γνώμη μου είναι η ανακύκλωση.

Η ΠΕΔΑ μπορεί να παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι και αλλιώς διαχρονικά το έκανε. Ο λόγος που πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Έχουν περάσει 2 χρόνια, οι προθέσεις μπορεί να είναι προς τη θετική
κατεύθυνση, ανάλογα με το πώς τις βλέπει ο καθένας, το ουσιώδες είναι όμως ότι δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός.

Από τη στιγμή που θα εγκριθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, όποιος και αν είναι αυτός, για να υλοποιηθεί χρειάζονται 5 χρόνια. Ας πούμε, δηλαδή, ότι θα εγκριθεί τέλος του 2016. Το πρώτο έργο του θα υλοποιηθεί το 2021.

Συνεπώς, η ΠΕΔΑ, η οποία έχει, κατά τη γνώμη μου, την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και έχει δημιουργήσει μαζί με το υπουργείο τον ΕΔΣΝΑ και, εκ των υστέρων, μαζί με την Περιφέρεια, πρέπει να συζητήσει, επί της ουσίας, τι είναι αυτός ο ΠΕΣΔΑ, τι περιέχει, που αναπτύσσεται και πως δημιουργείται.

Επίσης, να δει τη Στρατηγική Μελέτη, διότι για να έχει αυτή ουσιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να εδράζεται σε νέες χωροθετήσεις. Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, καμία περιβαλλοντική μελέτη, η οποία να μην έχει χώρο και τοποθεσία.

Το τρίτο είναι αυτές οι περιβόητες χρηματοδοτήσεις.  Εγώ δε βλέπω ούτε τα 270 εκατομμύρια, που ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πειραιά Στέλιος Γαϊτανάρος. Ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων; Διότι οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν τα βιοαπόβλητα είναι μια δευτερεύουσα προσέγγιση. Καλό είναι, soft ενέργεια είναι αλλά μιλάμε για ένα σχέδιο που θα λειτουργεί και εμείς, δηλαδή ο ΕΔΣΝΑ μαζί με κάποιους δήμους που έχουν καλύτερη υποδομή, μπορούμε να προχωρήσουμε στα βιοαπόβλητα, τα οποία έχουν κάποια χρηματοδότηση.

Είναι λάθος, όμως, να προκρίνεται η χρηματοδότηση soft ενεργειών χωρίς υπόβαθρο. Για παράδειγμα, τα βιοαπόβλητα ξέρετε που θα πάνε; Στο ΕΜΑΚ, για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις σε ότι αφορά στη λειτουργία του και, επιπλέον, αυτή η λειτουργία έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο περιφερειακός σχεδιασμός, δηλαδή, δε μας έχει πει ακόμα τις νέες χωροθετήσεις, έτσι ώστε να ξέρουμε ότι δε θα έρχονται απόβλητα στην περιοχή μας από αλλού.

Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην ΠΕΔΑ να παίξει ρόλο, να πάρει από κοινού με δήμους ή μόνη της πρωτοβουλίες για χρηματοδοτήσεις και έργα και, το κυριότερο, μπορεί να μπει στην ανακύκλωση, είτε μόνη της, είτε με δήμους. Να σπάσει τη μονοπωλιακή κατάσταση της ΕΕΑ. Μπορεί ο κάθε δήμος ξεχωριστά ή ομάδα δήμων να δημιουργήσουν, θεωρητικά, σύστημα ανακύκλωσης με πρωτοβουλία και επιχειρησιακό έλεγχο της ΠΕΔΑ.

Από τη σημερινή συγκέντρωση, πρέπει όλοι εσείς που έχετε την ευθύνη της ΠΕΔΑ να πάρετε πρωτοβουλία, ώστε αν δημιουργηθεί αδιέξοδο, να δώσετε διέξοδο.

Προσωπικά δε θεωρώ ότι την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, όσον αφορά στη χωροθέτηση. Οι δήμοι, μέχρι σήμερα, έχουν μάθει ότι την ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση, συνταγματικώς κατοχυρωμένη. Εφόσον όμως δόθηκε και νομικά η δυνατότητα από το Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ), πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η ΠΕΔΑ.

Και πρέπει, επίσης, η ΠΕΔΑ να δραστηριοποιηθεί σε 4 σημεία: στην υλοποίηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, στην έγκριση της νέας στρατηγικής μελέτης, στις χρηματοδοτήσεις - οι οποίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και όχι «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε»-  και στο θέμα της ανακύκλωσης.

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι το κόστος υλοποίησης των προτάσεων των τοπικών σχεδίων κυμαίνεται από 700 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Που σημαίνει δηλαδή ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα χρειαστεί θεωρητικά αυτό το ποσό, το οποίο δεν έχουμε, αν υποτίθεται ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τα τοπικά σχέδια για να μπορέσει στη συνέχεια να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Άρα, λοιπόν, μιλάμε για μη δυνατότητα υλοποίησης του νέου περιφερειακού σχεδιασμού, γιατί, όπως ξέρετε, χωρίς χρήματα δε γίνεται τίποτα.

Σας ευχαριστώ, να δώσω συγχαρητήρια και να ευχηθώ καλή θητεία στο νέο σχήμα του Δ.Σ της ΠΕΔΑ.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια