ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Άνω Λιόσια, 19 Μαΐου 2016



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Αποφασίζεται ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των ετών 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας»
(Απόσπασμα από το ψήφισμα που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), το Δεκέμβριο του 2007, αναγνωρίζοντας επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων)



Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 380.000 ανθρώπους, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες της σύγχρονης ιστορίας. Τα γεγονότα τις εννεαετίας  1914 – 1923, που κορυφώθηκαν με την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τις πανάρχαιες κοιτίδες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αποτέλεσαν μέρος ενός προμελετημένου εγκληματικού σχεδίου των Νεότουρκων, για να εξαφανίσουν κάθε ζωντανό κύτταρο του λαού μας από τα άγια χώματα, που ακόμα και σήμερα, αλλά και πάντα, θα μυρίζουν Ελλάδα.

Οι Έλληνες του Πόντου με την αντίσταση και τον ιερό αγώνα τους απέναντι στο συστηματικό σχέδιο εξόντωσης κάθε Χριστιανικού πληθυσμού, εντός της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έγραψαν μια από τις σπουδαιότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας του έθνους μας. Στάθηκαν με γενναιότητα και ομοψυχία απέναντι στις απάνθρωπες κεμαλικές πρακτικές των ομαδικών εκτελέσεων, των βασανισμών, των βιασμών, των στρατοπέδων θανάτου στην έρημο, των ταγμάτων εργασίας, της ισοπέδωσης και του καψίματος ολόκληρων χωριών και σε κάθε άλλη διεστραμμένη πρακτική του καθοδηγούμενου τουρκικού όχλου και
απάντησαν με σθένος και γνήσιο αγωνιστικό φρόνημα, στην, εθνικιστικού και θρησκευτικού τύπου, προσπάθεια αφανισμού των Ελλήνων της Ανατολής.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλώς μια μέρα μνήμης για τον Ελληνισμό, αλλά μια μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία και μέρα ντροπής για το ανθρώπινο γένος. Τα εγκλήματα των Τούρκων στον Πόντο, είναι εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας και αφορούν κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό άνθρωπο, ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των  Ποντίων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με το νόμο 2193/1994, αποτελεί σταθμό και σημείο αναφοράς για τον τρόπο που κατ’ αρχήν εμείς οι Έλληνες, θα πρέπει με συνέπεια, να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε όσα συνέβησαν στο λαό μας. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να απομονώσουμε τις ανιστόρητες, επικίνδυνες και καθοδηγούμενες φωνές εντός κι εκτός συνόρων, που επιχειρούν οργανωμένα ή μεμονωμένα, να υποβαθμίσουν την σοβαρότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν πριν περίπου εκατό χρόνια στον Πόντο και να βαφτίσουν με άλλους όρους την, ιστορικά τεκμηριωμένη, γενοκτονία των Ελλήνων της περιοχής.

Για μας σημασία έχει να κρατάμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τις ομοσπονδίες και τους κατά τόπους συλλόγους των Ποντίων, ώστε η αναγνώριση της γενοκτονίας να είναι καθολική και παγκόσμια.


Η 19η Μαΐου, ας είναι για όλους μας μέρα προβληματισμού για την πορεία του λαού μας, μέρα μνήμης για τα εγκλήματα που διέπραξαν εκείνοι, που ακόμα και σήμερα, επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία. Κυρίως, ας είναι μέρα τιμής στους Πόντιους και τις Πόντιες, τους Έλληνες που έμελε να αλλάξουν την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην προκοπή της πατρίδας μας και ενέπνευσαν με τους αγώνες και τον πολιτισμό τους την πορεία μας στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια